search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:05
MENU CLOSE

Νορβηγία: «Προσοχή στη φάλαινα – κατάσκοπο» προειδοποιούν οι αρχές (video)

25.05.2023 14:23
Untitled design

Οι αρχές της Νορβηγίας καλούν τους πολίτες να μην πλησιάζουν τη φάλαινα μπελούγκα που κολυμπάει στις θάλασσες της χώρας καθώς ενδέχεται, όπως υποστηρίζουν, να είναι… Ρώσος κατάσκοπος.

«Μην πλησιάζετε την ”φάλαινα – κατάσκοπο” Χβάλντιμιρ» είναι η οδηγία που έχει δωθεί και όπως αναφέρει το CNN οι πολίτες θα πρέπει να «αποφεύγουν την επαφή» με τη διάσημη, πλέον, φάλαινα μπελούγκα για να αποφύγουν τον τυχαίο τραυματισμό ή τη θανάτωσή της, δηλώνει η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας.

Η φάλαινα εθεάθη πρώτη φορά στις ακτές της Νορβηγίας πριν 3 χρόνια κι ήταν πολύ φιλική με τους ανθρώπους πλησιάζοντας συχνά τα ψαροκάικα και κάνοντας παιχνίδια με τους τουρίστες.

Οι Νορβηγοί τη βάφτισαν «Χβάλντιμιρ», από τη νορβηγική λέξη «χβαλ» που σημαίνει φάλαινα και το μισό…όνομα του Ρώσου προέδρου Πούτιν γιατί το θηλαστικό έφερε πάνω του ρώσικο εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα η φάλαινα μπελούγκα φέρει έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, εξοπλισμένο με μία κάμερα που φέρει την επιγραφή: «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Το γεγονός έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε εκπαιδευτεί από Ρώσους για κατασκοπεία.

Η εμπιστοσύνη, όμως, που δείχνει η φάλαινα στους ανθρώπους και την έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητή, είναι μεγάλο πρόβλημα, προειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας. Κι αυτό γιατί η φάλαινα μπελούγκα, επειδή ακριβώς απολαμβάνει την παρουσία των ανθρώπων, πλησιάζει συνεχώς τις βάρκες τους όταν κολυμπά στην περιοχή του λιμανιού Χάμερφεστ με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ουκ ολίγες φορές από αγκίστρια και έλικες.

Επιπλέον, το CNN αναφέρει πως έχει εξεταστεί εξονυχιστικά από τους Νορβηγούς επιτελείς του στρατού.

Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λευκή φάλαινα ενδέχεται να έχει εκπαιδευτεί από ειδικούς του Ρωσικού Ναυτικού και να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος και ως «όπλο» σε υποθαλάσσιες αποστολές.

H φάλαινα, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος στη σκανδιναβική χώρα, κολυμπά τους τελευταίους μήνες στο φιορδ στο Όσλο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας και προσθέτει:

Αυτό «σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερος».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Βρήκε τεράστιο ιγκουάνα στη λεκάνη της τουαλέτας του (photos/video)

Ρον Ντε Σάντις: Ο εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ – «Βατραχάνθρωπος», υπερσυντηρητικός και πολιτικός «ροκ σταρ»

Η συγκίνηση του Μπάιντεν έναν χρόνο μετά το μακελειό στο Τέξας – Τα 21 κεριά και η δραματική έκκληση για τα όπλα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:00