search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:51
MENU CLOSE

Κόσοβο: Αιματηρές συγκρούσεις με τραυματίες στρατιώτες του ΝΑΤΟ – Σε ετοιμότητα μάχης οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας (Videos)

30.05.2023 11:29
kfor_kosovo_new

Δεκάδες Ιταλοί και Ούγγροι στρατιώτες της αποστολής της KFOR στο Κόσοβο και περισσότεροι από 50 Σέρβοι πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με αφορμή την ανάπτυξη των ανδρών της διεθνούς δύναμης για την κάλυψη των Αλβανών που έσπευσαν να τοποθετηθούν σε δημαρχιακά γραφεία, μετά τις αμφιλεγόμενες τοπικές εκλογές τις οποίος μποϊκοτάρισαν οι Σέρβοι.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία στην περιοχή επικρατεί μεγάλη ένταση καθώς οι στρατιώτες της KFOR έσπευσαν να κάνουν ασπίδα προστασίας στα δημαρχεία τριών κωμοπόλεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, έξω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί Σέρβοι κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις των Αλβανών

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Σερβίας έθετε τον στρατό σε ετοιμότητα μάχης.

Την ένταση πυροδότησε η σπουδή των Αλβανών να μπουν στα δημαρχεία πόλεων όπου η πλειοψηφία των πολιτών είναι Σέρβοι και οι οποίοι μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές.

Η KFOR και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια. «Ενώ βρίσκονταν αντιμέτωποι με τα πιο δυναμικά τμήματα του πλήθους, αρκετοί στρατιώτες του ιταλικού και του ουγγρικού τμήματος της KFOR δέχτηκαν απρόκλητες επιθέσεις και τραυματίστηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την KFOR. Ο διοικητής της KFOR, Άντζελο Μικέλε Ριστούτρια χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ «θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρώσει την αποστολή της».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι, οι τρεις σοβαρά.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε: «Δε θα ανεχτούμε άλλες επιθέσεις εναντίον της KFOR. Είναι κρίσιμο να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες από τις αρχές του Κοσόβου και όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να εκτονωθεί η ένταση».

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό της ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο. «Σερβικές παράνομες ομάδες που έγιναν εγκληματικές οργανώσεις επιτίθενται εναντίον της αστυνομίας του Κοσόβου, αξιωματούχων της KFOR και δημοσιογράφων. Αυτοί που εκτελούν τις εντολές του Βούτσιτς για να αποσταθεροποιήσουν το βόρειο Κόσοβο πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Οσμάνι.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία του Κοσόβου στελεχώνεται πλέον μόνο από Αλβανούς.

Οι Σέρβοι που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου δεν έχουν αποδεχτεί την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Σερβία, του 2008, και θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις τοπικές εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο και οι Αλβανοί υποψήφιοι κέρδισαν τις δημαρχίες σε τέσσερις δημοτικές ενότητες όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, με την συμμετοχή στις κάλπες να φτάνει μόλις στο 3,5%.

Ωστόσο οι Αλβανοί που ανακηρύχθηκαν δήμαρχοι στις σερβικές περιοχές επιχείρησαν να μπουν στα δημαρχεία, με την κάλυψη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, ενώ οι Σέρβοι απαιτούν την αποχώρησή τους.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «οι Σέρβοι μάχονται για τα δικαιώματά τους στο βόρειο Κόσοβο» και πρόσθεσε: «Μία μεγάλη έκρηξη είναι έτοιμη να γίνει στην καρδιά της Ευρώπης, όπου το ΝΑΤΟ το 1999 έκανε επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας», αναφερόμενος στην επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου, με πρόσχημα τις συγκρούσεις των σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων με τους Αλβανούς αντάρτες που δρούσαν στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Τρεις νεκροί από φωτιά σε νοσοκομείο

Ρωσία: Επίθεση με drones στη Μόσχα – «Μικρές υλικές ζημιές» (videos)

Τουρκία: Oι οικονομικές προκλήσεις για τον Ερντογάν, την επόμενη μέρα των εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 22:48