search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 02:01
MENU CLOSE

Τουρκία: Oι οικονομικές προκλήσεις για τον Ερντογάν, την επόμενη μέρα των εκλογών

30.05.2023 06:00
tourkia ekloges432- new

Στην προεκλογική εκστρατεία έκρυψε κάτω από το χαλί τα οικονομικά προβλήματα υποσχόμενος μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δίνοντας εκπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και στρέφοντας την προσοχή σε θέματα ασφάλειας και κοινωνικών αξιών. Κι έτσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να επανεκλεγεί θριαμβευτικά στην προεδρία.

Όμως η επόμενη μέρα τον φέρνει αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα και θα πρέπει να πάρει μέτρα για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και να αποφευχθεί άλλος ένας σφιχτός εναγκαλισμός με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η επίλυση των προβλημάτων λόγω των αυξήσεων των τιμών και του πληθωρισμού είναι το πιο επείγον θέμα τις επόμενες μέρες», είπε στους οπαδούς του που συγκεντρώθηκαν έξω το πολυτελές παλάτι του στην Άγκυρα για να πανηγυρίσουν. Και τους διαβεβαίωσε ότι «η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν είναι δύσκολη για μας», υπενθυμίζοντας: «Εμείς δεν το αποδείξαμε, στα χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός;»

Οι οικονομολόγοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την εκτόξευση του πληθωρισμού στις ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν. Ο Τίμοθι Ας, ειδικός αναλυτής για θέματα της Τουρκίας στην λονδρέζικη εταιρία BlueBay Asset Management, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα σημερινά επίπεδα της λίρας «είναι μη βιώσιμα», προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας «τίναξε στον αέρα τα αποθεματικά για να συντηρήσει σε μία σχετική σταθερότητα την λίρα στο δρόμο για την εκλογική νίκη του Ερντογάν. Αλλά με περιορισμένα αποθέματα και αρνητικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι ισχυρή».

Ωστόσο ο Εμρέ Πεκέρ, διευθυντής του Eurasia Group, επισήμανε τον κίνδυνο να θεωρήσει ο Ερντογάν την νίκη του ως επιβράβευση των οικονομικών πολιτικών. «Παρά τον υψηλό πληθωρισμό που είδαμε τα τελευταία χρόνια, παρά την ισχυρή πίεση στην λίρα, παρά την υψηλή ανεργία και τις ανησυχίες των πολιτών, με την νίκη στις εκλογές θα αισθανθεί αρκετά δικαιωμένος», δήλωσε ο Πεκέρ, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θέλει «να άρει απολύτως την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από τους δυτικούς εταίρους».

Η Τουρκία έλαβε χείρα βοηθείας τους τελευταίους μήνες από την Ρωσία και κάποιες χώρες του Κόλπου. Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική κεντρική τράπεζα και έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις. Η Ρωσία έχει παγώσει τις πληρωμές φυσικού αερίου και έβαλε δισεκατομμύρια για να χτιστεί ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού. «Η οικονομία εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις από την Ρωσία, τις επενδύσεις από τον Κόλπο και αυτός είναι ένας χώρος στον οποίον θα επικεντρωθεί ο Ερντογάν», πρόσθεσε ο Πεκέρ, μιλώντας στο Al Jazeera.

Πάντως εκτίμησε ότι στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, χάρη στο τουριστικό συνάλλαγμα θα επικρατήσει μια σχετική ηρεμία, με δεδομένο επίσης ότι η σημερινή ισοτιμία της λίρας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των τουρκικών προϊόντων που εξάγονται και  παράλληλα θα μειωθεί η ζήτηση ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών.

Αλλά από το φθινόπωρο ο Ερντογάν θα δεχτεί πιέσεις να αλλάξει ρότα στην οικονομική πολιτική.

«Η τρέχουσα δυναμική της οικονομίας δεν θα είναι επαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες της Τουρκίας. Η Τουρκία θα χρειαστεί περισσότερη ροή συναλλάγματος για να διαχειριστεί τις πληρωμές και με δεδομένα τα αρνητικά επιτόκια αυτό είναι δύσκολο να διατηρηθεί», επισήμανε ο Πεκέρ.

Επιπλέον ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης των σεισμόπληκτων επαρχιών. Το κόστος της καταστροφής ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Κι ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι θα ξαναχτίσει 319.000 σπίτια μέσα σε ένα χρόνο.

Αλλά  ακόμα κι αν δεν πετύχει τον στόχο, οι επόμενες εκλογές αργούν…

Διαβάστε επίσης:

Ουαλία: Κυνηγός UFO προειδοποιεί – «Οι εξωγήινοι έχουν εισβάλλει στη χώρα και σκοτώνουν… πρόβατα»

Τα νερά της Βενετίας βάφτηκαν πράσινα – Έρευνα της αστυνομίας για τους υπαίτιους (Photos/Videos)

Η μυστηριώδης «εξαφάνιση» του «κυρίου Θάνου» από το Λονδίνο και οι φήμες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04