search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 14:04
MENU CLOSE

Εντυπωσιακές εικόνες από λάβα σε πάγο στην Ανταρκτική (Video)

30.05.2023 12:20
ifaisteio-new (2)

Λάβα εκλύεται από τον κρατήρα του ενός εκ των δύο ενεργών ηφαιστείων της Αυστραλίας, που βρίσκεται σε ένα νησί κοντά στην Ανταρκτική.

Όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες η ροή της λάβας στο ακατοίκητο νησί Χερντ, που βρίσκεται περίπου 4.100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ και 1.500 χιλιόμετρα βόρεια της Ανταρκτικής, αποτελεί συνέχεια της έκρηξης που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία.

Οι τελευταίες εικόνες ελήφθησαν από τον δορυφόρο Sentinel-2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, στις 25 Μαϊου. Η λάβα ρέει στην πλαγιά του ηφαιστείου με το όνομα Μπιγκ Μπεν, κοντά στο υψηλότερο σημείο του που αποκαλείται Κορυφή Μάουσον. Το άλλο ενεργό ηφαίστειο της Αυστραλίας είναι στο γειτονικό νησί ΜακΝτόναλντ.

Η ροή της λάβας θεωρείται μέρος του «εκρηκτικού επεισοδίου» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με έκθεση του προγράμματος ηφαιστειολογίας του Ινστιτούτου Smithsonian. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου στο νησί Χερντ, από το 1910.

«Το ηφαίστειο εκρήγνυται από την αρχή του 20ού αιώνα. Αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό και προκαλεί ροές λάβας», δήλωσε η ηφαιστειολόγος Δρ. Τερέζα Ούμπιντε, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Το νησί Χερντ βρίσκεται στο μέσον μίας τεκτονικής πλάκας και όχι στα όριά της και γι αυτό το ηφαίστειο Μπιγκ Μπεν χαρακτηρίζεται «ηφαίστειο εντός πλακών». Τα ηφαίστεια αυτού του τύπου δημιουργούνται από ένα θερμό σημείο στο εσωτερικό του πλανήτη και τυπικά δεν κάνουν μεγάλες εκρήξεις, ούτε προκαλούν την εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων τέφρας.

Το νησί Χερντ έχει ηλικία μεταξύ 750.000 και 500.000 ετών και υπολογίζεται ότι το μάγμα βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο στον εσωτερικό φλοιό, περίπου 45 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Το ηφαίστειο Μπιγκ Μπεν βρίσκεται στην πλάκα της Ανταρκτικής. Στην Ανταρκτική υπάρχουν περισσότερα από 100 ηφαίστεια, από τα οποία τα 90 «κρύβονται» κάτω από τους πάγους.

Το νησί Χερντ έχει εμβαδόν 368 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η Κορυφή Μάουσον, στο ηφαίστειο Μπιγκ Μπεν βρίσκεται 2.745 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Photos By weatherzone.com.au

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Αιματηρές συγκρούσεις με τραυματίες στρατιώτες του ΝΑΤΟ – Σε ετοιμότητα μάχης οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας (Videos)

Αυστρία: Τρεις νεκροί από φωτιά σε νοσοκομείο

Ρωσία: Επίθεση με drones στη Μόσχα – «Μικρές υλικές ζημιές» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:58