search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:48
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάταξη δυνάμεων, θετικό μήνυμα και «restart» από τα χαμένα προπύργια

30.05.2023 09:38
syriza_logo2_new

Από τα «χαμένα προπύργια» ξεκίνησε η «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά την συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής στο Αιγάλεω, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου ξεκινά αύριο από τη Νίκαια και τη Β’ Πειραιά, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη του ομιλία για τη νέα προεκλογική περίοδο.

Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάσει στην ανάκτηση χαμένου εδάφους στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, και τα ακροατήρια που κατεξοχήν φιλοδοξεί να εκπροσωπεί. Αν και το 2019 ήταν σε αυτές τις περιφέρειες μπροστά από τη ΝΔ πάνω από 10 μονάδες, στις εκλογές της 21ης Μαΐου σημειώνεται κατάρρευση σε αυτές τις περιοχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε κάθε δυνατό εκλογικό ακροατήριο, ωστόσο φαίνεται πως έχασε επαφή με ένα βασικό κομμάτι του ακροατηρίου που αποτελεί τον κορμό της εκλογικού κοινού για μια δύναμη αριστερής – κεντροαριστερής κατεύθυνσης.

Στη Νίκαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξετυλίξει και το νέο αφήγημα, που σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις πληροφορίες θα είναι επικεντρωμένο περισσότερο σε θετικά μηνύματα και σε αυτά που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμά του, και όχι στη «Μαύρη Βίβλο» των πεπραγμένων της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες πως σε αυτή την εκλογική καμπάνια «θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και για τις προτάσεις μας για την ακρίβεια, για την Δημόσια Υγεία, για την Παιδεία. Θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν καλύτερο εισόδημα. Θα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε το μεγάλο δίλημμα και διακύβευμα της επόμενης τετραετίας που είναι πώς και με ποιους όρους και ποιος θα διαχειριστεί τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και χθες τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών – με επίγνωση των δυσκολιών, όπως είπε – σε αναλογία με τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και σε αυτές τις εκλογές δεν πάει για να χάσει αλλά πάει για να νικήσει. Εν τούτοις, συμπλήρωσε πως «σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε χρέος, οφειλή ιστορική, να αποτρέψουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο μιας παντοδυναμίας μιας Δεξιάς ανεξέλεγκτης, που θα έρθει το επόμενο διάστημα να επιβάλει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο μεταξύ η αναδιάταξη δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ένδειξη ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και επιχειρεί μια «αλλαγή εν κινήσει» καταρχάς ως προς τα πρόσωπα, ξεκίνησε με την συγκρότηση της νέας Εκλογικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε χθες.

Η Επιτροπή αυτή, που όπως διευκρινίζεται αρμοδίως δεν υποκαθιστά την Κεντρική Επιτροπή, θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και θα σχεδιάζει την προεκλογική προβολή του προγράμματος, την απεύθυνση σε ειδικά ακροατήρια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, νέοι, κλπ) μέσα και από την οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων, δράσεων, κλπ. Θα συζητά επί θεμάτων στρατηγικής και επικοινωνίας και θα είναι και σε συντονισμό με την οργανωτική Επιτροπή εκλογικού αγώνα η οποία θα βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις, θα χρεωθούν εκλογικές περιφέρειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων που έκαναν άλλη επιλογή στις πρόσφατες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα εκλογική Επιτροπή συμμετέχουν οι Ράνια Σβίγκου, Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Ζαχαριάδης, Διάνα Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γρήγορης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Δημήτρης Λυρίτσης, Τζένη Λειβαδάρου, Κινυούα Μάινα Νικόδημος, Μακρίνα- Βιόλα Κώστη, Γιώργος Χουλιαράκης,  Γιώργος Καραμέρος και Στέφανος Κασελάκης.

Τεμπονέρας και Μαραντζίδης

Τον συντονισμό αυτής της Επιτροπή αναλαμβάνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, από τη νέα γενιά στελεχών, ο οποίος μάλιστα ήρθε τρίτος στις εσωκομματικές εκλογές πέρυσι για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι την Άνοιξη. Σημειώνεται πως αν και δεν κατέβηκε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, έδωσε κανονικά το παρών στην προεκλογική εκστρατεία με επισκέψεις σε γειτονιές, εκδηλώσεις, κλπ. Προέρχεται από την τάση της ΡΕΝΕ (Ρήγας, Σκορίνης, Κοτσακάς), η οποία «αποσχίστηκε» από την τάση των «προεδρικών» κάποιους μήνες πριν το Συνέδριο του 2022.

Η αναδιάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και την παρουσία ενός νέου προσώπου στο στενό επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου, τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη, ο οποίος θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις και θα σχεδιάζει την εκλογική στρατηγική.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελένη Χρονοπούλου απαντά στην Ομάδα Αλήθειας για τους φόρους: «Έπαθα σαρδάμ» (video)

Απόβαση στελεχών της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα με σκοπό να ανακόψουν την δυναμική της «Νίκης» 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρθηκε υποψήφιος βουλευτής από το ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:47