search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Τράπεζα Θεμάτων: Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το μπάχαλο με τους… χάκερς

30.05.2023 20:58
panelladikes-1-new

Μετά το διπλό φιάσκο, χθες και σήμερα που αποδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία, ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

«Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια» θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, διαβεβαιώσαν νωρίτερα με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία. O κ. Ντογιάκος διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνοζητώντας τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Τα αρμόδια υπουργεία τονίζουν ότι «κανένας μαθητής της Γ’ λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων». Υπογραμμίζουν, δε, ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ είναι «απολύτως διακριτή» από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όσον αφορά τις απολυτήριες εξετάσεις, παρά το πρόβλημα που προέκυψε και σήμερα, τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες και χαρακτηρίζεται ως η «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό». Οι κακόβουλες επιθέσεις που επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα, είχαν στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στο σύνολό της.

Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία είναι σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «για τις απαραίτητες ενέργειες».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, Δευτέρα, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος ήταν η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία σε ποσοστό άνω του 90% των λυκείων.

Την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων για δεύτερη ημέρα, κληθηκε να σχολιάσει νωρίτερα ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «έδειξε» ως υπεύθυνους την… απλή αναλογική και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς εδώ θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει. Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση», είπε ο Άκης Σκέρτσος, στο Mega, προκαλώντας την έκπληξη του πάνελ. «Τέτοιες επιθέσεις γίνονται καθημερινά, αποτρέπονται καθημερινά και δεν μαθαίνετε τίποτα γι’ αυτές», πρόσθεσε καθησυχάζοντας.

Ωστόσο, αργότερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι η τράπεζα θεμάτων δέχθηκε… 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες και έκανε λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις», για την «πιο σημαντική ιστορικά επίθεση σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

«Κατά τον κ. Σκέρτσο, ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις», τονίζει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ

Επίθεση στο επιτελικό κράτος, που «αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος», εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που σημείωσε πως «για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων».

«Το επαναλαμβανόμενο χάλι της τράπεζας θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα! Να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την τράπεζα θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ’ Λυκείου», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχολιό του.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ο εκλογικός σάκος σε κάδο ανακύκλωσης

Ηράκλειο: Άφησε για 2 μέρες μόνα τα 3 ανήλικα παιδιά της και πήγε στον σύντροφό της

Πύργος: Συγκλονίζει η μητέρα του νεκρού κοριτσιού – «Δεν με άφησαν να πάω, όταν την βρήκαν» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05