search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:28
MENU CLOSE

Το «Τάγμα του Μονακό» και οι Ουκρανοί ολιγάρχες στον… πόλεμο της Ριβιέρας

01.06.2023 15:29
monaco

Από τη μέρα που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεκάδες εύπορες ουκρανικές οικογένειες προτίμησαν την ασφάλεια των επαύλεων στη νότια Γαλλία.

Οι άνδρες που ήταν σε ηλικία στράτευσης απέφυγαν παράνομα να πάρουν τα όπλα και γι’αυτό για να τους πικάρουν τους αποκαλούν μέλη του «Τάγματος του Μονακό».

Στο Σεντ Ζαν-Καπ-Φερά, επικρατεί σχεδόν απόλυτη σιωπή. Μόνο κάποιοι ψίθυροι από τα πολυτελή κτήρια σπάζουν αυτή τη σιωπή στην χερσόνησο της Κυανής Ακτής, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Νις.

Εδώ συναντά κανείς μερικά από τα πιο δημοφιλή κοσμήματα της Κυανής Ακτής, όπως η Villa Ephrussi de Rothschild με τους απίστευτους κήπους και η Villa Santo Sospir, που διακοσμείται από τοιχογραφίες του Ζαν Κοκτώ. Αυτή είναι μια κωμόπολη 1500 κατοίκων, που την εκτιμούσαν εδώ και χρόνια οι Ρώσοι ολιγάρχες.

Στο… μέτωπο της Ριβιέρας

Σήμερα στους δρόμους της κωμόπολης περνούν κι αρκετά αυτοκίνητα με ουκρανικές πινακίδες. Αφότου έγινε η ρωσική εισβολή, πολλοί Ουκρανοί κατέφυγαν στην ασφάλεια του Σεντ Ζαν-Καπ-Φερά, και γι’αυτό η εφημερίδα Ukrainska Pravda έγραψε πως η κωμόπολη θα έπρεπε να αποκαλείται Κόντσα-Ζάσπα, όπως η συνοικία της ουκρανικής ελίτ στο Κίεβο.

Ένας από τους Ουκρανούς που ζουν εδώ είναι ο Ίχορ Αμπράμοβιτς, ο οποίος το καλοκαίρι έκανε τζόκινγκ στη Γαλλική Ριβιέρα και τον «συνέλαβαν» κάμερες ουκρανών δημοσιογράφων. Ο ολιγάρχης συνοδευόταν από έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματικό της Υπηρεσίας Οικονομικού Εγκλήματος της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας. Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής, ζει σε μία βίλα. Σε πολύ κοντινή απόσταση ζουν σε ασφαλές και άνετο περιβάλλον, μακριά από τον πόλεμο και τις κυρώσεις και Ρώσοι ολιγάρχες.

Έφυγαν πριν εισβάλουν οι Ρώσοι, με βαλίτσες γεμάτες μετρητά

Την ώρα που οι κάτοικοι του Κιέβου ζουν με τον διαρκή φόβο των ρωσικών βομβαρδισμών και εκατομμύρια ζουν πλέον στην εξορία, οι Ουκρανοί ολιγάρχες με τις οικογένειές τους φρόντισαν να είναι ασφαλείς. Μάλιστα ουκρανικά ΜΜΕ έχουν γράψει ότι πολλοί ολιγάρχες διέφυγαν από την Ουκρανία πριν από την ρωσική εισβολή.

Ένας Ουκρανός blogger ανέβασε φωτογραφίες με βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα, λέγοντας πως ήταν συνολικά 17 εκατομμύρια δολάρια και ένα εκατομμύριο ευρώ, τα οποία εντοπίστηκαν από Ούγγρους τελωνειακούς.

Τα χρήματα δεσμεύτηκαν γιατί δεν είχαν δηλωθεί από τους Ουκρανούς που είχαν τις βαλίτσες, καθώς περνούσαν με το αυτοκίνητό τους από τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Οι ουγγρικές αρχές έχουν εντοπίσει επιχειρηματίες, πρώην αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης, ακόμα και βουλευτές που έχουν περάσει τα σύνορα με μετρητά. Ερευνάται μήπως κάποιοι από αυτούς εμπλέκονται και σε επιχειρήσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Συνολικά γίνονται έρευνες για περισσότερα από 80 άτομα, μεταξύ αυτών έξι πρώην ή νυν Ουκρανοί βουλευτές.

Μάλιστα εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για δύο Ουκρανούς ολιγάρχες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταλήξουν κάποτε στα χέρια των ουκρανικών αρχών.

«Ξέρουμε ότι αν κάποιος έχει πολλά χρήματα, έχει την ευχέρεια να ξοδέψει ένα μέρος για να επηρεάσει συγκεκριμένες διαδικασίες, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στο εξωτερικό», δηλώνει στη Le Monde ουκρανική πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Aυτομόλησε στην Ρωσία η Αμερικανίδα που κατηγόρησε τον Μπάιντεν για σεξουαλική παρενόχληση

Χειμάρρα: Στη φυλακή παραμένει ο Μπελέρης, ελεύθερος με όρους ο Κοκαβέσης

Amazon: Πλήρωσε 30 εκατ. δολάρια και έκλεισε «ενοχλητικές» υποθέσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων πελατών (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:20