ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Τουρκία: Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

05.06.2023 17:13

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.  Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο. 

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. 

Παράλληλα, σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ σήμερα ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας. 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας

ΗΠΑ: Θρίλερ με τη συντριβή του Cessna – 4 νεκροί

ΗΠΑ: Αεροσκάφος συνετρίβη στην Βιρτζίνια

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 01:07
Exit mobile version