search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 04:30
MENU CLOSE

Ειδική Εκδήλωση στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

20.05.2024 16:44
mendoni

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων απέτινε η Βουλή, σε ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια. 

Όλα τα κόμματα τόνισαν πως 105 χρόνια μετά την τουρκική θηριωδία, η απαίτηση για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι πάνδημη. Έκαναν λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και επεσήμαναν πως η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της Πολιτείας. 

«Η παραδοχή της Γενοκτονίας από την Άγκυρα δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, είναι θέμα Δικαιοσύνης, όπως θέμα Δικαιοσύνης είναι και η πενηντάχρονη κατοχή της Κύπρου», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναφερόμενη στις δηλώσεις Ερντογάν για την ημέρα μνήμης για τον Κεμάλ Ατατούρκ, σημείωσε πως οι γείτονες οφείλουν να μην αποστρέφουν το βλέμμα από τις σκοτεινές πλευρές και να μην παραγνωρίζουν τα γεγονότα.

«Η Γενοκτονία δε θα ξεχαστεί ποτέ, καθώς και πως η χώρα μας επιμένει να διεκδικεί την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την Τουρκία», ανέφερε από το Προεδρείο της Βουλής ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε ότι «η καταδίκη του εθνικισμού και η αναγνώριση του εγκλήματος είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών». Την ανάγκη να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα της ειρήνης τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.

«Ουδέποτε αναγνώρισαν καμία Γενοκτονία, γιατί είναι ικανοί να ξαναπράξουν μία», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία. Στρατηγική υποβάθμισης των εγκλημάτων των Νεότουρκων καταλόγισε στην κυβέρνηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφερόμενη, μεταξύ άλλων στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, έκανε λόγο για «τραγικά λάθη σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στην κυβέρνηση για τα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» και για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΑΣΟΚ: Στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών Νίκος Ανδρουλάκης και Νίκολας Σμιτ (photos)

Το «πρόβλημα» της Βόρειας Μακεδονίας: Αλήθειες και ψέματα που ταλαιπωρούν Αθήνα- Σκόπια και Ουάσιγκτον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16