search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:23
MENU CLOSE

Ροδόπη: Στα άκρα η πολιτική κόντρα – Πόλεμος δηλώσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

11.06.2023 18:25
THRAKI MEIONOTHTA

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα της Ροδόπης.

«Ζήτημα διχασμού για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη»

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδίστακτη επιλογή και εθνικά επικίνδυνο αυτό που κάνει η ΝΔ. «Για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη, δημιουργεί ένα ζήτημα διχασμού στην τοπική κοινωνία και θυμίζει παλαιότερες εποχές, που έθεταν τη μουσουλμανική μειονότητα σε πολιορκητικό κλοιό», τόνισε.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως «όλοι γνωρίζουμε» ότι εδώ και 45 χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα στη Θράκη από την πλευρά του τουρκικού προξενείου και μέχρι σήμερα κανένα κόμμα δεν κατηγόρησε ποτέ κάποιο άλλο επειδή εξέλεξε ένα μουσουλμάνο βουλευτή. 

«Είναι γνωστό ότι στη Θράκη δεν εκλέγονται μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκλέγονται και βουλευτές άλλων κομμάτων. Είναι γνωστό ότι εκτός από βουλευτές εκλέγονται και περιφερειάρχες, δήμαρχοι, είναι γνωστό, και μάλιστα δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες τις προηγούμενες ημέρες του περιφερειάρχη της Ν.Δ., της υποψήφιας μουσουλμάνας βουλευτού της Ν.Δ. σε γεύματα προεκλογικά με τον Τούρκο πρόξενο και με τους ψευτομουφτήδες. Το 2020 δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, η οποία κατέληξε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής. Αντί να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, θα ανοίξουμε τώρα αυτή την αντιπαράθεση και με αυτούς τους όρους;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Για εμάς η γραμμή είναι ξεκάθαρη: με την πατρίδα δεν παίζουμε. Ελπίζω να το πιστεύουν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για αλαζονεία και έπαρση και επανέλαβε πως οι λογικές της ΝΔ είναι επικίνδυνες. «Πραγματικά, αυτές οι κυπατζίδικες λογικές με βρίσκουν αντίθετο και επαναλαμβάνω ότι είναι επικίνδυνες, γιατί εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέσεις, δεν θα τελειώσουμε εδώ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που επιχειρείται και χωρίς λόγο. Ο μόνος λόγος είναι η αλαζονεία και η έπαρση να μην υπάρχει κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη την επόμενη ημέρα. Και δείχνει πολλά αυτό κατά την άποψή μου. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης, και η Ν.Δ. Δεν θέλει απλά να κερδίσει τις εκλογές. Θέλει παντοδυναμία», ανέφερε.

«Λογικές μαφίας στη Ροδόπη»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «λογικές Μαφίας» αναφερόμενος στην παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ροδόπη, σε συνέντευξή του στο TRT και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο. 

Ερωτηθείς για την συζήτηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι πήγε στην Ροδόπη και απείλησε την μειονότητα. «“Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα, τους είπε. Αυτές είναι λογικές Μαφίας. Λυπάμαι γι’ αυτή την έκφραση, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια άλλη έκφραση για να τοποθετηθώ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «μια αθλιότητα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Παίζει με ευαίσθητα εθνικά μας θέματα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι 49 χρονών, 49 χρόνια πάντοτε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Ροδόπη επιλέγουν με τα δικά τους κριτήρια κάποιους μουσουλμάνους απ’ όλα τα κόμματα. Όταν επέλεγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπήρχε πρόβλημα; Τώρα που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα; Και είναι ντροπή για 10 – 15.000 ψήφους να δημιουργούνται εντάσεις, που πλήττουν τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή».

«Θα κριθεί γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας»

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στις εκλογές του Μαΐου υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων και διερωτήθηκε αν «καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και την προσπάθεια ενσωμάτωσης;». Απαντώντας δε στα περί «κυπατζίδικων πρακτικών» που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στη Θράκη;».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ο Α. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές υπηρεσιακά. Το γραφείο του είχε ενημερωθεί. Είχε ενημερωθεί απόλυτα ότι το προξενείο έκανε προεκλογική περίοδο για δύο βουλευτές. Το μήνυμα που περάσαμε ήταν σαφές, μην τους βάλεις αυτούς τους δύο στα ψηφοδέλτια, αλλά δεν μας άκουσε. Θα κριθεί γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν πει καμία κουβέντα; Τους ζητώ το ελάχιστο, να πουν ότι εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική μειονότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και αυτό το μήνυμα θα περάσω στον Ερντογάν. Δεν θα ανεχτώ εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Δεν έχει κανένα δικαίωμα. Μια τόσο σκληρή παρέμβαση για να εκλεγούν βουλευτές που πρεσβεύουν λογικές του τουρκικού αναθεωρητισμού πρέπει να τελειώσει. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί: να πουν ότι εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα μόνο και όχι το τουρκικό προξενείο».

Προσέθεσε, δε, ότι «θα πω στον Ερντογάν ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανέναν λόγο να ανησυχείς για την μουσουλμανική μειονότητα. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να έχουμε ίσες ευκαιρίες».

«Φθηνά προεκλογικά παιχνίδια»

Μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «φθηνά προεκλογικά παιχνίδια Μητσοτάκη με τη μουσουλμανική μειονότητα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εθνικά επιζήμιο και ολισθηρό τον δρόμο που επιλέγει».

Στην ανακοίνωσή της, μάλιστα, η Κουμουνδούρου αναφέρεται και στην Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι στις εκλογές του 2012 που «κατέβηκε» στις εκλογές με δικό της κόμμα «έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%» και διερωτάται «ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ.

Δεν μας κάνει εντύπωση.

Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα;

Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός.

Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.

Και μια υπενθύμιση:

Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα.

Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%.

Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου;

Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν;

Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος;

Ντροπή!».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας κατά ΝΔ: «Ζήτημα διχασμού για 10.000 ψήφους στη Ροδόπη»

Politico: Οι 11 πρωταγωνιστές του Qatargate – Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι

Σκέρτσος για ΣΥΡΙΖΑ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:23