search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 02:30
MENU CLOSE

Ναυάγιο στην Πύλο: Φωτογραφίες-σοκ λίγο πριν βυθιστεί το υπερφορτωμένο πλοίο με μετανάστες

14.06.2023 20:14
pilos-2-new

Σε πρωτοφανή τραγωδία εξελίσσεται η βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Αίσθηση προκαλούν και φωτογραφίες που ήρθαν στο «φως» και δείχνουν το σκάφος ασφυκτικά γεμάτο.

Το λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες:

Πάντως, μυστήριο επικρατεί γύρω από τα αίτια της βύθισης του σκάφους με τους μετανάστες, καθώς είχε εντοπιστεί ήδη από την Τρίτη από τα ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex, ενώ παρά το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Ακόμα, δεν φέρεται να είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα. στο πλοίο.

Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Υπήρξαν περαιτέρω επικοινωνίες αλλά και πάλι δεν ζητήθηκε βοήθεια. Επίσης, ένα φορτηγό πλοίο φέρεται να προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος και προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες. Το βράδυ της Τρίτης την ώρα που σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση, αυτό απομακρύνθηκε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα του Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών. Επίσης, όπως έγινε γνωστό όλα τα μέσα έχουν διατεθεί μετά από εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε OSC (Οn Scene Coordinator) από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου.

Οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ, το σήμα που δόθηκε στο Λιμενικό στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) αφορούσε περίπου 600 άτομα.

Οι νεκροί είναι δεκάδες – μέχρι αυτή τη στιγμή 79 – 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Πάντως τα περιθώρια στενεύουν για να βρεθούν επιζώντες.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας» επιβεβαίωσε ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αναφερόμενος στον τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Σχετικά με τους επιβαίνοντες στο πλοίο – αυτούς που έχουν διασωθεί, αυτούς που έχουν ανασυρθεί νεκροί και τον αριθμό των αγνοούμενων – ο κ. Αλεξίου είπε στην ΕΡΤ: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Αποκάλυψη του CNN – Η τελευταία επικοινωνία με το δουλεμπορικό, πριν βυθιστεί

Αγρίνιο: Διαβητολόγος και νοσηλεύτρια συνελήφθησαν για παράνομες συνταγογραφήσεις

Κορυδαλλός: Βρέθηκε DNA των δύο θυμάτων στο όχημα με τα όπλα στον Νέο Κόσμο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34