search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:41
MENU CLOSE

Η Νέα Δημοκρατία και ο φόβος του… εσκεμμένου φάουλ πριν την κάλπη

19.06.2023 06:00
NEA DIMOKRATIA

«Είθε να ζεις σε ενδιαφέρουσες εποχές», λέει μια – φερόμενη ως – κινεζική κατάρα και φαίνεται ότι η ΝΔ έχει… βαλθεί να την κάνει πραγματικότητα.

Δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πώς μέσα σε λίγες μέρες και στο… παρά δέκα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου το κόμμα υποχρεώθηκε να θέσει, στη μία περίπτωση εκτός ψηφοδελτίων και στην άλλη εκτός του ίδιου του κόμματος δύο στελέχη της, τα οποία κατάφεραν να βγουν τελείως «εκτός γραμμής» για δύο κρίσιμα ζητήματα: το εθνικό σύστημα υγείας και τη μεταναστευτική πολιτική.

Κι αν στην περίπτωση του Σπύρου Πνευματικού το «διαζύγιο» με τη ΝΔ ήταν, ας πούμε, κοινή συναινέσει (κι ο ίδιος φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι τα όσα είπε για τη δημόσια υγεία ήταν… παρεξηγήσιμα), δεν συνέβη το ίδιο με τον Σπήλιο Κρικέτο, ο οποίος χρησιμοποίησε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τους μετανάστες, αναφερόμενος στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Ο πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. και υποψήφιος βουλευτής μιλώντας στο Kontra Channel, όταν ρωτήθηκε αν «αυτοί οι άνθρωποι που πνίγηκαν ανοικτά της Πύλου, αν φτάνανε στη χώρα μας, θα κλέβανε δεν θα δούλευαν και θα μένανε 15 σε μια γκαρσονιέρα;», απάντησε ότι «οι προηγούμενοι που είχαν έρθει, που δεν πνίγηκαν, τι κάνανε; Αυτό κάνουν», προσθέτοντας ότι πρόσφυγες και μετανάστες «είναι σε κλοπές κάθε μέρα οι περισσότεροι και είναι γεμάτα τα αστυνομικά τμήματα».

Με την αντιπολίτευση… στα κάγκελα από την απαράδεκτη δήλωση, η ΝΔ ανακοίνωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι «ο υποψήφιος βουλευτής, Σπήλιος Κρικέτος διαγράφεται από τη ΝΔ. Απόψεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο Σπ. Κρικέτος δεν έχουν καμία θέση στο κόμμα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με φύλαξη των συνόρων αλλά με προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα και δίνοντας τέλος σε κολαστήρια όπως αυτό της Μόριας. Δηλώσεις μίσους και ρατσισμού είναι εκτός του αξιακού πλαισίου της ΝΔ».

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν τόσο αστραπιαία και σκληρή για δύο λόγους:

● Ο πρώτος και προφανής είναι ότι αν δεν διέγραφε τον Σπ. Κρικέτο θα φαινόταν σα να συμφωνεί με τις θέσεις του και, μάλιστα, εν μέσω μιας πραγματικής εκατόμβης.

● Ο δεύτερος, ωστόσο, ήταν για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής εντός του κόμματος. Με απλά λόγια, η διαγραφή Κρικέτου έγινε ως προειδοποίηση για όποιον βγαίνει «εκτός γραμμής».

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΝΔ υπάρχει σοβαρή ανησυχία μήπως και… τριτώσει το κακό, μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Στο κόμμα υπάρχει η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου έχει επιφέρει μεγάλη… χαλάρωση σε υποψηφίους και στελέχη, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν συγκρατούν τη γλώσσα τους και λένε δημοσίως πράγματα που είτε δεν αποτελούν θέσεις του κόμματος είτε διαφέρουν πολύ από την «γραμμή» που έχει δοθεί κεντρικά, δίνοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, ορισμένοι δεν δείχνουν να έχουν εμπεδώσει την τακτική «σεμνά και ταπεινά» που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ενίοτε εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως, δίνοντας την εντύπωση αλαζονείας και έλλειψης σοβαρότητας, που η ΝΔ θέλει να περάσει προς όλους τους ψηφοφόρους. «Κάποιοι νομίζουν ότι το… ματς έληξε στις 21 Μαΐου και δεν συνειδητοποιούν ότι έχουμε ακόμα μία δύσκολη αναμέτρηση», ανέφερε κομματικό στέλεχος. Έτσι, η περίπτωση Κρικέτου χρησιμοποιήθηκε και ως… μάθημα για όσους θεωρούν ότι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης θέλει να είναι ανεξέλεγκτος και ασύδοτος»

Βελόπουλος: «Αρκετά πια με την προδοσία της Θράκης»

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία με προβάδισμα 21 μονάδων για τη ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 14:41