search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:01
MENU CLOSE

Ερντογάν για «Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων»: Νεκροταφείο η Μεσόγειος

20.06.2023 16:19
erdogan 654- new

Σε ένα τεράστιο νεκροταφείο προσφύγων έχει μετατραπεί η Μεσόγειος, από λίκνο πολιτισμών τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, φέρνοντας ως παράδειγμα το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Η αλαζονική νοοτροπία, η οποία έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, έχει μεγάλη επίδραση στη Μεσόγειο, η οποία υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την ιστορία, και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο νεκροταφείο προσφύγων. Το πιο πρόσφατο και επαίσχυντο παράδειγμα αυτού ήταν η ανθρωπιστική τραγωδία που έλαβε χώρα στο Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ συνέχισε

«Η στάση μας στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης και των προσφύγων, που αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας μαζί με την ασφάλεια τηςχώρας μας. Το έθνος μας, το οποίο προστατεύει εδώ και αιώνες όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από διώξεις, έχει επιδείξει και πάλι την ίδια ευσυνείδητη στάση απέναντι στις κρίσεις στην περιοχή μας, από τη Συρία έως την Ουκρανία», δήλωσε ενώ στη συνέχεια έριξε βέλη εναντίον της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία έχουν εξαπλωθεί σαν δηλητηριώδης κισσός.

«Δηλητηριώδης κισσός η ξενοφοβία της Δύσης»

«Απορρίπτουμε τη ρητορική μίσους κατά των προσφύγων, τη νεοναζιστική ιδεολογία, την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία, που έχουν ριζώσει στις δυτικές χώρες και εξαπλώνονται σε άλλες κοινωνίες σαν δηλητηριώδης κισσός. Βλέπουμε αυτά τα νοσηρά ρεύματα, που δεν θεωρούν κανέναν άλλον εκτός από τη δική τους φυλή, κουλτούρα και πίστη ως άνθρωπο, ως απειλή για τις ανθρώπινες αξίες και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα, ιδίως οι χώρες που κηρύττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν τη μετανάστευση και τον αναγκαστικό εκτοπισμό. Η επιτυχία και η εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με την ενεργό συμβολή της Τουρκίας, είναι καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη. Καλούμε όλα τα σχετικά μέρη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες τόσο για την εφαρμογή του Συμφώνου όσο και για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του.

Ελπίζω η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων να συμβάλει καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, στην πρόληψη νέων τραγωδιών και στην επίλυση των προβλημάτων όλων των προσφύγων που αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή σε διάφορες γωνιές του κόσμου», υποστήριξε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τέλος ότι θα επιδιώξει την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

«Η Τουρκία, η οποία πάντοτε σέβεται τον άνθρωπο και είναι υπέρ της καλής γειτονίας, υποστηρίζει την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους και υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για τον σκοπό αυτό», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Παρίσι: Έρευνα για υπεξαίρεση στα κεντρικά γραφεία των Ολυμπιακών Αγώνων

POLITICO: «Χλιαρή» απάντηση από την Κομισιόν για το ναυάγιο στην Πύλο

Γαλλία: Το κράτος καλείται να αποζημιώσει θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 08:58