search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:59
MENU CLOSE

Παγκόσμια ανταγωνιστικότητα: Στην 49η θέση κατρακύλησε η Ελλάδα

20.06.2023 17:47
simaia-ellada-1-new

Υποχώρηση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη, παρουσιάζει η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας.

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην 49η θέση της σχετικής κατάταξης, υποχωρώντας από την 47η θέση που βρισκόταν πέρυσι, μεταξύ 64 χωρών.

Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας την τετραετία 2019 – 2023 βελτιώθηκε συνολικά κατά εννέα (9) θέσεις, αλλά για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στις θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Οπως υπογραμμίζει ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ): τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα και αφορούν το έτος 2022 και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2022.

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας προέρχεται από την υποχώρηση στις δυο από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD.

-Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» κατά επτά (7) θέσεις και από την 51η θέση πέρυσι βρίσκεται πλέον στην 58η και στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» όπου η Ελλάδα υποχώρησε κατά δυο θέσεις και από την 46η θέση το 2022, βρίσκεται πλέον στην 48η.

-Αντιθέτως, σημειώθηκε βελτίωση στις δυο άλλες κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα στην κατηγορία της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» κατά δυο (+2) θέσεις, οπότε η χώρα μας βρίσκεται στην 53η θέση από την 55η πέρυσι και στην κατηγορία των «Υποδομών» στην οποία βελτιώθηκε κατά μια (+1) θέση και πλέον βρίσκεται στην 40η θέση από την 41η στην οποία βρισκόταν πέρυσι.

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ κυρία Λουκία Σαράντη, σχολιάζοντας τα εφετινά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD, δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές τα επόμενα χρόνια.
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα με εντατικότερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν, αποτελεί την προϋπόθεση για την έμπρακτη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος.

Σημαντικά ζητήματα όπως: ο πληθωρισμός, το δημογραφικό πρόβλημα, η έλλειψη εξειδικευμένων εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, το υψηλό κόστος ενέργειας, η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ήδη προωθούνται και έχουν θετικό αντίκτυπο στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, όπως υποδηλώνει η άνοδος της Ελλάδας στους δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD.

Οι προτάσεις του ΣΒΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, είναι:

  1. Λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
  2. Σχεδιασμός των κατάλληλων πολιτικών, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την κάλυψη του ελλείμματος σε προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων και του χάσματος δεξιοτήτων, με προτεραιότητα στη βιομηχανία.
  3. Προετοιμασία της χώρας, τόσο από άποψη υποδομών, όσο και δημοσιονομικά, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα.
  4. Εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», με τη λειτουργία «Ομάδων Εργασίας» ανά πυλώνα προτεραιότητας, για την επίτευξη του στόχου συνεισφοράς της βιομηχανίας κατά 15% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2030.
  5. Προώθηση μεταρρυθμίσεων για την άμεση επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.
  6. Έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, με έμφαση στη μελλοντική διάρθρωση της αγοράς εργασίας, και,
  7. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την παραγωγή καινοτόμων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, που θα ενισχύσουν τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας.
  8. παρουσιάστηκε σημαντικά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και συγκεκριμένα κατά 17,5% και 3,2% στην Σαντορίνη. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση στα δύο αεροδρόμια και σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα δεδομένα από την ακτοπλοϊκή κίνηση. Στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου η Σαντορίνη φαίνεται να επανέρχεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ η υστέρηση στη Μύκονο να μειώνεται πέριξ του 15%.
  9. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών, πιέσεις ασκούνται και σε Σάμο, Καλαμάτα: Στο -21,8% βρίσκεται η Σάμος, παρά το ότι τον Μάιο είχε υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στην Καλαμάτα ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνει για το ίδιο διάστημα (τέλη Μαρτίου – τέλη Οκτωβρίου) 33,7% λιγότερες θέσεις.

παρουσιάστηκε σημαντικά χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και συγκεκριμένα κατά 17,5% και 3,2% στην Σαντορίνη. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την κίνηση στα δύο αεροδρόμια και σε μεγάλο βαθμό προσομοιάζουν με τα αντίστοιχα δεδομένα από την ακτοπλοϊκή κίνηση. Στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου η Σαντορίνη φαίνεται να επανέρχεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ η υστέρηση στη Μύκονο να μειώνεται πέριξ του 15%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών εταιρειών, πιέσεις ασκούνται και σε Σάμο, Καλαμάτα: Στο -21,8% βρίσκεται η Σάμος, παρά το ότι τον Μάιο είχε υψηλότερη ταξιδιωτική κίνηση από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ στην Καλαμάτα ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων δείχνει για το ίδιο διάστημα (τέλη Μαρτίου – τέλη Οκτωβρίου) 33,7% λιγότερες θέσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: Τα 17 επιδόματα που θα πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου (Video)

Tουρισμός για όλους: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 07:58