search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:57
MENU CLOSE

Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο…

19.06.2023 22:19
SUPERMARKET
Eurokinissi

Η ακρίβεια καλά κρατεί , ακόμη και από εβδομάδα σε εβδομάδα καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο!
Και όχι μόνο υποχώρησε κατέγραψε και τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη 4,1% η Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat!

Παρα ταύτα το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται και έρχεται να προστεθεί στη λίστα της ακρίβειας, η οποία, από τις αρχές του χρόνου, περιλαμβάνει αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε ποσοστό που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τo 20%.

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν αφορούν μόνο τα «επώνυμα», αλλά και τα ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθαν στο 16,4%.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος τονίζει οτι… βλέπουμε αυξήσεις σε προϊόντα εβδομάδα με την εβδομάδα. «Εχουμε αυξήσεις και στο καλάθι του νοικοκυριού και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, ξεπερνούν στο ίδιο προϊόν και στην ίδια αλυσίδα το ένα ευρώ».

Ο ίδιος καταγγέλει δε οτι, τα παραδείγματα ανατίμησης προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες είναι αναρίθμητα: «Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 3,68 ευρώ και τώρα πήγε 5,18. Μπούτια κοτόπουλα ήταν 2,95 και τώρα από 3,25 ευρω και πάνω. Η ζάχαρη ήταν 1,15 και τώρα 1,25 ευρώ. Το ψωμί του τοστ ήταν 1,29 και τώρα 1,35 ευρώ. Οι φρυγανιές ήταν 1,19 και τώρα 1,38 ευρώ.Το ηλιέλαιο ήταν 1,75 και τώρα 1,99 ευρώ και η μαργαρίνη από 0,75 πήγε 1,03 ευρώ στην εβδομάδα που διανύουμε».

Μάλιστα επισημαίνει οτι η διατήρηση των τιμών στα τρόφιμα σε υψηλά επίπεδα δεν είναι συνέπεια της αργής αποκλιμάκωσης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν σημαντικές διαφορές: «Στα αυγά (στην Ελλάδα 17,8% και στην ευρωζώνη 16,4%), στο ψωμί (στην Ελλάδα 17% και στην ευρωζώνη 14,6%), στο βούτυρο (στην Ελλάδα 16% και στην ευρωζώνη 6,1%), στο μοσχάρι (στην Ελλάδα 15,2% και στην ευρωζώνη 8,6%), στο χοιρινό (στην Ελλάδα 14,1% και στην Ευρωζώνη 10,6%) και τέλος στα φυτικά έλαια (στην Ελλάδα 14,8% και στην Ευρωζώνη 5,2%)».

Άλλωστε και τα ίδια τα στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι θα πρέπει να εξαντληθούν τα ακριβά αποθέματα σε πρώτες ύλες πριν αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές των τελικών προϊόντων, ενώ προβλέπουν συνέχιση των ανατιμήσεων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα Eurostat, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να τρέχει με 12,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά στα δέκα στελέχη της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων στις τιμές μέσα στο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει η NielsenIQ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Shopper Trends Event 2023.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για όσους «κόπηκαν»

Συντάξεις Ιουλίου 2023: Μετά τις εκλογές οι πρώτες πληρωμές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες (Video)

«Τουρισμός για Όλους»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:57