search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:48
MENU CLOSE

Τιτάνας: «Το υποβρύχιο μπορεί να έχει βγει στην επιφάνεια» – Τα σενάρια μετά τους ήχους (videos)

21.06.2023 16:04
oceangate_titan_2006_1460_new
credit: Facebook/@OceanGate

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού υποβρυχίου «Titan», το οποίο εξαφανίστηκε με πέντε επιβάτες την Κυριακή, στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.

Ο αυστραλός εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, Φρανκ Όουεν, είπε στο BBC πως «η πεποίθησή του (ότι μπορεί να βρουν το υποβρύχιο) εκτοξεύτηκε» όταν άκουσε ότι πλωτοί ανιχνευτές ήχου «έπιασαν» θορύβους-χτύπους μέσα από τη θάλασσα.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού (o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός λογικά θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα», συνέχισε.

Σύμφωνα με το Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-3, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».

Ένας ακόμα λόγος που ο Φρανκ Όουεν είναι αισιόδοξος, είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή.

«Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το [σήμα σόναρ] να αναπηδά. Αλλά αν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)».

Ωστόσο, ακόμα κι αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω από τη στάθμη του νερού. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών.

Όσον αφορά στις έρευνες, ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Η απίστευτη ιστορία μιας χελώνας: Δραπέτευσε, «συνελήφθη» και ζει σε «χρυσό κλουβί»

Εταιρία εκδικήθηκε υπάλληλο που παραιτήθηκε πληρώνοντάς τον ένα βουνό 91.500 λεπτών του δολαρίου (video)

Οχάιο: Πατέρας έστησε στη σειρά τους τρεις γιους του και τους σκότωσε (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:47