search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:25
MENU CLOSE

Ισπανία: H επίθεση στον Βινίσιους απόδειξη πως η χώρα αρνείται να δει την ιστορία της

23.06.2023 06:00
vinicius

Πριν από ένα μήνα ο βραζιλιάνος φορ της Ρεάλ, Βινίσιους Jr. έγινε στόχος (για άλλη μια φορά) ρατσιστικών επιθέσεων, στη διάρκεια αγώνα με τη Βαλένθια, με τους οπαδούς των «νυχτερίδων» να τον αποκαλούν «μαϊμού».

Προκλήθηκε σάλος στην Ισπανία, το θέμα ξεπέρασε τα όρια της La Liga. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες «να λάβουν μέτρα για να μην επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στον φασισμό να επικρατήσουν».

Η βραζιλιάνικη εθνική ομάδα εμφανίστηκε με μαύρες φανέλες στο φιλικό με τη Γουινέα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική επίθεση κατά του Βινίσιους και η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι μαζί με την αντίστοιχη της Ισπανίας θα οργανώσουν ένα ειδικό φιλικό αγώνα με αντιρατσιστικά μηνύματα.

Η FIFA επίσης εξέφρασε την υποστήριξή της στον βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή και ανακοίνωσε ότι συγκροτείται ειδική επιτροπή κατά του ρατσισμού, στην οποία ο Βινίσιους θα οριστεί πρόεδρος και θα συμμετέχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές.

Η αμφιλεγόμενη αντίδραση του ισπανικού ποδοσφαίρου

Αλλά στην Ισπανία οι αντιδράσεις για την ρατσιστική επίθεση κατά του Βινίσιους είναι αμφιλεγόμενες. Γι’αυτό ο Βινίσιους έγραψε στο Twitter: «Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη. Ο ρατσισμός είναι κανόνας στη La Liga. Η διοργάνωση θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό, η συνομοσπονδία το ίδιο και οι αντίπαλοι το ενθαρρύνουν».

Η La Liga αντί να εκφράσει την υποστήριξή της στον βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας επιτέθηκε στον Βινίσιους για όσα έγραψε στο Twitter, σχολιάζοντας ότι ο παίκτης δεν γνωρίζει πως η διοργανώτρια αρχή προσπάθησε να του εξηγήσει τι κάνει σε περιπτώσεις ρατσισμού, αλλά ο Βινίσιους δεν συναντήθηκε με τους αρμόδιους της La Liga. 

 «Αντί να παραδεχτεί ότι η La Liga έχει πρόβλημα ρατσισμού, ο Τέμπας πέταξε τη μπάλα στην ισπανική αστυνομία, που επίσης έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να καταπολεμήσει τις ρατσιστικές επιθέσεις», σχολιάζει ο βραζιλιάνος αρθρογράφος  Γκάμπριελ Λεάο, σε άρθρο του στο Al Jazeera. Επισημαίνει μάλιστα ότι πριν από το τελευταίο επεισόδιο η Ρεάλ είχε κάνει εννέα επίσημες διαμαρτυρίες σε δύο σεζόν κατά του ρατσισμού, με αφορμή επιθέσεις κατά του Βινίσιους. «Αλλά οι ισπανικές αρχές δεν ανέλαβαν καμία πρωτοβουλία», γράφει ο Λεάο.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι κάποιοι στην Ισπανία υποστηρίζουν πως ο Βινίσιους «προκάλεσε» τις ρατσιστικές επιθέσεις.

Για παράδειγμα, ο σχολιαστής Τόνι Παντίγια, που κάλυπτε τον αγώνα Βαλένθια-Ρεάλ για την τηλεόραση της La Liga, είπε ότι «θα πρέπει να στεκόμαστε απέναντι στον ρατσισμό, αλλά να λέμε επίσης ότι ο Βίνι δεν είναι άγγελος, δεν είναι τέλειος. Κάποιες φορές προκαλεί τις αντίπαλες ομάδες»…

Όμως ο Βινίσιους δεν είναι ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που γίνεται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων στο ισπανικό πρωτάθλημα. Το 1993, όταν ο Νιγηριανός τερματοφύλακας της Ράγιο Βαγεκάνο στέρησε το πρωτάθλημα από την Ρεάλ οι αντίπαλοι οπαδοί του φώναζαν «πήγαινε να μαζέψεις  βαμβάκι» και «Κου-Κλουξ-Κλαν». Επίσης ρατσιστικές επιθέσεις είχε δεχτεί κατ΄ επανάληψη ο Καμερουνέζος άσος της Μπαρτσελόνα, Σαμουέλ Ετό. Στον άσο της Μπαρτσελόνα Ντάνι Άλβες, οι οπαδοί της Βιγιαρεάλ πετούσαν μπανάνες κάθε φορά που εκτελούσε κόρνερ.

Αλλά το τελικό σχόλιο σε όλες τις περιπτώσεις ήταν πως «η Ισπανία δεν είναι ρατσιστική χώρα».

Μια κοινωνία που αρνείται να κοιταχτεί στον καθρέφτη

Η ισπανική κοινωνία φαίνεται πως αρνείται να δει το ρατσιστικό πρόβλημα, που δεν περιορίζεται στα γήπεδα, γράφει το Al Jazeera.

Τα περιστατικά επιθέσεων και διακρίσεων με στόχο Αφρικανούς μετανάστες και Ισπανούς αφρικανικής καταγωγής είναι καθημερινά. Ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται παντού – στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τα Μέσα Ενημέρωσης, σε δημόσιους οργανισμούς.

Αλλά ο ρατσισμός φαίνεται πως είναι ένα θέμα ταμπού για τους Ισπανούς, που αρνούνται να αντικρύσουν τα απόνερα του αποικιοκρατικού παρελθόντος και της εμπορίας σκλάβων. Η ιστορία φαίνεται πως τρομάζει την ισπανική κοινωνία.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το 2021, στην Ημέρα του Κολόμβου δήλωνε ότι η άφιξη των Ευρωπαίων στη Βόρεια Αμερική οδήγησε σε ένα «κύμα καταστροφής» των αυτόχθονων και ζήτησε να μην ταφούν «αυτά τα ντροπιαστικά επεισόδια του παρελθόντος μας», ο τότε αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάδο είχε απαντήσει στοTwitter: «Μήπως θα πρέπει να απολογηθεί το Βασίλειο της Ισπανίας επειδή πριν από πέντε αιώνες ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, σεβάστηκε αυτούς που ήταν εκεί, δημιούργησε πανεπιστήμια, δημιούργησε ευημερία, έχτισε ολόκληρες πόλεις; Δεν νομίζω!».

Η Ισπανία είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι έτοιμη να κοιτάξει το παρελθόν της, ούτε προσπαθεί να βελτιώσει την ανάγνωση της ιστορίας της. Για την επίσημη ιστορική μνήμη η Ισπανική Αυτοκρατορία δεν είχε ρόλο στο εμπόριο σκλάβων.

Ο πανεπιστημιακός Άντρια Ενρίκες Άλβαρο σε άρθρο του με τίτλο «Το τέλος της αυταπάτης; Αντιμετωπίζοντας την κληρονομιά της δουλείας στην Ισπανία», ανέφερε ότι «η δημόσια ιστορική προσέγγιση στην Ισπανία παραμελεί την δουλεία και αντιμετωπίζει ως κάτι εξωτικό την αποικιοκρατία στην Αμερική και ως κάτι που προκάλεσε κοινωνική κινητικότητα και ανάπτυξη». «Αν δεν αντιμετωπίσει το παρελθόν της, η Ισπανία θα έχει δυσκολίες να αναγνωρίσει τις ρατσιστικές διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν», πρόσθεσε ο Άντρια Ενρίκες Άλβαρο.

Με άλλα λόγια, γράφει ο αρθρογράφος Γκάμπριελ Λεάο, «αυτό που συμβαίνει στον Βινίσιους τζούνιορ στα ισπανικά γήπεδα και στους μαύρους στους ισπανικούς δρόμους, «αντανακλά την άρνηση της ισπανικής κοινωνίας να αποδεχτεί τα άβολα ιστορικά γεγονότα».

Διαβάστε επίσης:

Υποβρύχιο Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή ερευνών – Θόρυβοι του ωκεανού οι ήχοι;

Κώστας Γαβράς: Κοντά στο σπίτι του στο Παρίσι η τρομακτική έκρηξη – Τι δήλωσε (video)

ΗΠΑ: Αγόρι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την έγκυο μητέρα του (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:25