search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:26
MENU CLOSE

Υποβρύχιο Titan: Βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή ερευνών – Θόρυβοι του ωκεανού οι ήχοι;

22.06.2023 19:00
ipovrixio-oceangate-1-new

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 5 επιβαίνοντες του τουριστικού υποβρυχίου Titan που αγνοείται, με τα αποθέματα οξυγόνου να πιστεύεται πως έχουν εξαντληθεί. Την ίδια ώρα, ένα σημείο με συντρίμμια ανακαλύφθηκε εντός της περιοχής έρευνας των τηλεχειριζόμενων οχημάτων (ROV) κοντά στον Τιτανικό, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, με τους ειδικούς να αξιολογούν τις πληροφορίες, και αν συνδέεονται τα συντρίμμια με το χαμένο υποβρύχιο.

Στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την αμερικανική ακτοφυλακή για να δημοσιοποιήσει τα τελευταία ευρήματα της επιχείρησης αναζήτησης. 

Νωρίτερα, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους Titan και των πέντε επιβαινόντων που εξαφανίσθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν εξαντληθεί. Εξειδικευμένη ιατρική ομάδα έφθασε στην περιοχή της επιχείρησης διάσωσης, όπως ανακοίνωσε Καναδός αξιωματούχος. Στο σημείο ρομπότ σκανάρουν τον παγωμένο πυθμένα του Ατλαντικού σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων.

Το γαλλικό πλοίο που μεταφέρει το ρομπότ Victor 6000, που έχει την δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα, έφτασε στην περιοχή των ερευνών για το χαμένο βαθυσκάφος που εξερευνούσε το ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifremer.

Ένα αντίστοιχο ρομπότ έχει ήδη καταδυθεί και από το καναδικό πλοίο Horizon Arctic.

Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού, ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη, διευκρίνισε το Ifremer.

Οι όποιες ελπίδες για την ανάσυρση των πέντε επιβατών του βαθυσκάφους Titan φαίνεται πως αρχίζουν πλέον να σβήνουν οριστικά καθώς οι διασώστες εκφράζουν την ανησυχία ότι η παροχή οξυγόνου στο σκάφος μπορεί να έχει εξαντληθεί, καθώς οι 96 ώρες που υπολογίζονταν ότι θα συνεχίζεται η παροχή έχουν περάσει από τις 14:08 (ώρα Ελλάδας), ωστόσο πρόκειται για εκτιμήσεις και πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτρα που έλαβαν οι επιβάτες για να εξοικονομήσουν οξυγόνο. Η πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης – που επιχειρεί με τα πλέον υπερσύγχρονα μέσα σε μία έκταση 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού – συνεχίζει την έρευνα.

Υπάρχει ακόμα χρόνος;

Την ίδια στιγμή, ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το υποβρύχιο, έσπασε τη σιωπή του για να πει ότι πιστεύει ότι τα πέντε μέλη του πληρώματος του Titan έχουν «περισσότερο χρόνο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι».

Ο Guillermo Söhnlein, ο οποίος ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Stockton Rush, έναν από τους επιβάτες του Titan, δήλωσε ότι μίλησε για τελευταία φορά με τον Rush μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της αποστολής.

Μιλώντας στο Insider, ο Sohnlein, ο οποίος δεν εμπλέκεται πλέον στην εταιρεία αλλά παραμένει μέτοχος μειοψηφίας, είπε:

«Σήμερα θα είναι μια κρίσιμη ημέρα σε αυτή την αποστολή έρευνας και διάσωσης, καθώς τα αποθέματα υποστήριξης ζωής του υποβρυχίου αρχίζουν να εξαντλούνται. Είμαι βέβαιος ότι ο Stockton και το υπόλοιπο πλήρωμα έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και μέρες ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να εξασφαλίσουν τη διάσωσή τους είναι να παρατείνουν τα όρια αυτών των προμηθειών χαλαρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιστεύω ακράδαντα ότι το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο για τη διάσωσή τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Συνεχίζω να ελπίζω για τον φίλο μου και το υπόλοιπο πλήρωμα».

Ακόμη, είπε πως ενθαρρύνει τους πάντες να «παραμείνουν αισιόδοξοι» για την ασφαλή επιστροφή του αγνοούμενου υποβρυχίου και ότι συνεχίζει να «ελπίζει» για τον φίλο του και το υπόλοιπο πλήρωμα.

Κάποιοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο

Ο Δρ Ken LeDez, ειδικός στην υπερβαρική ιατρική στο Πανεπιστήμιο Memorial στο St John’s, Newfoundland, δήλωσε στο BBC News ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, κάποιοι από τους επιβαίνοντες θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Εξαρτάται από το πόσο κρυώνουν και πόσο αποτελεσματικοί είναι στη διατήρηση του οξυγόνου», είπε, προσθέτοντας ότι το τρέμουλο θα καταναλώσει πολύ οξυγόνο, ενώ το τύλιγμα σε μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμότητας. Είπε ότι η εξάντληση του οξυγόνου είναι μια σταδιακή διαδικασία. «Δεν είναι σαν να σβήνεις ένα φως, είναι σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό – καθώς η θερμοκρασία γίνεται πιο κρύα και ο μεταβολισμός πέφτει [εξαρτάται] από το πόσο γρήγορα ανεβαίνεις αυτό το βουνό», είπε.

Παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζουμε την πλήρη κατάσταση στο εσωτερικό του υποβρύχιου, ωστόσο δήλωσε ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο και ότι αν και πρόκειται για μια «ανησυχητική συζήτηση», κάποιοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από άλλους.

Σημειώνεται ότι χθες, ο υποναύαρχος John Mauger από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι Χ στην αποστολή έρευνας και διάσωσης. «Δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», δήλωσε ο υποναύαρχος Mauger στο BBC.

Ο Δρ LeDez δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιβαίνοντες. Το σκάφος μπορεί να έχει χάσει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον έλεγχο της ποσότητας οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό του σκάφους.

Καθώς το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει, το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέει το πλήρωμα θα αυξάνεται, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. «Καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται, τότε γίνεται ηρεμιστικό, γίνεται σαν αναισθητικό αέριο, και θα κοιμηθείτε».

Η υπερβολική ποσότητα του αερίου στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου, γνωστή ως υπερκαπνία, μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί. Ο πρώην πλοίαρχος υποβρυχίου του Βασιλικού Ναυτικού Ryan Ramsey λέει ότι κοίταξε βίντεο στο διαδίκτυο από το εσωτερικό του Titan και δεν μπόρεσε να δει ένα σύστημα απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, γνωστό ως scrubbers. «Αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα αυτά», λέει.

Από την άλλη πλευρά, η υποθερμία, η έλλειψη οξυγόνου και η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο υποβρύχιο σημαίνουν ότι η ικανότητα του πληρώματος να έρθει σε επαφή με την αποστολή έρευνας και διάσωσης, όπως με το χτύπημα του κύτους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προσπαθήσει να προσελκύσει την προσοχή, θα μειωθεί. «Αν είναι αναίσθητοι, δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τον εαυτό τους», λέει ο Δρ LeDez.

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ’ όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει τώρα ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο Titan Τζον Μάουτζερ δήλωσε ότι εξακολουθεί να «είναι μια ενεργή αποστολή έρευνας και διάσωσης». Οι αναφορές για «υποβρύχιους ήχους» στην περιοχή εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος τους μπορεί να είναι θόρυβος του ωκεανού, ξεκαθάρισε δε ο υποναύαρχος στο Sky News. 

Σημειώνεται ότι οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονται παρά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ακτοφυλακής ότι η παροχή αέρα στο σκάφος θα εξαντλούνταν στις 2.08μμ (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Ένα πλοίο του καναδικού Πολεμικού Ναυτικού, μετέφερε ιατρική ομάδα ειδικευμένη στην καταδυτική ιατρική και έναν υπερβαρικό θάλαμο αποσυμπίεσης που μπορεί να χωρέσει έως και έξι άτομα, έφτασε στην περιοχή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο από το Joint Rescue Coordination Center Halifax των καναδικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ιατρική ομάδα και ο υπερβαρικός θάλαμος ταξίδεψαν με το HMCS Glace Gay, το οποίο έφτασε στην περιοχή λίγο μετά τις 9 π.μ. τοπική ώρα το πρωί (4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο υπολοχαγός Λεν Χίκι ανώτερος εκπρόσωπος δημοσίων υποθέσεων.

Επιπλέον, τρία πλοία της καναδικής ακτοφυλακής – John Cabot, Ann Harvey και Terry Fox – βρίσκονται στην περιοχή, και μπορούν να παράσχουν εξοπλισμό και προσωπικό εάν χρειαστεί, πρόσθεσε.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

«Το Victor 6000 είναι η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι»

«Το Victor 6000 είναι η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι», δήλωσε ο βρετανός εμπειρογνώμονας της θάλασσας, Ρομπ Λάρτερ στη Daily Mail.

Η ενδεχόμενη εύρεση του υποβρυχίου θα μπορούσε να «διαρκέσει ολόκληρες εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου, Άλιστερ Γκρέιγκ, τόνισε ότι υπό κανονικές συνθήκες το Victor 6000 θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ώρες να βρει το χαμένο υποβρύχιο και άλλες δύο για να αναδυθεί.

Το βίντεο που προκαλεί ανατριχίλα

Με την αγωνία να κορυφώνεται κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα animation, που δείχνει σε τι βάθη μπορεί να βρίσκεται το Titan. Το animation δημιουργήθηκε από την ισπανική εταιρία MetaBallStudios, και παρουσιάζει το εικονικό υποβρύχιο περιβάλλον στον ωκεανό, τοποθετώντας στον βυθό εμβληματικά κτίρια ως σημεία αναφοράς για να αντιληφθούμε τα μεγέθη στην ωκεάνια άβυσσο. Μεταξύ αυτών είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας (ύψος 305 πόδια), ο Πύργος του Άιφελ (ύψος 984 πόδια) και ο πύργος Μπουρζ Χαλίφα (2.719 πόδια).

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού, σε βάθος 12.000 ποδών (περίπου 3.800 μέτρα) και κάπου εκεί εκτιμάται ότι έχει παγιδευτεί το βαθυσκάφος που μετέφερε τους τουρίστες στο ναυάγιο.

Διαβάστε επίσης:

Νέο Στόουνχετζ στην Ολλανδία – Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη (video/photos)

Κώστας Γαβράς: Κοντά στο σπίτι του στο Παρίσι η τρομακτική έκρηξη – Τι δήλωσε (video)

ΗΠΑ: Αγόρι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την έγκυο μητέρα του (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:26