search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:27
MENU CLOSE

Νέο Στόουνχετζ στην Ολλανδία – Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη (video/photos)

22.06.2023 11:58
ollandia
Πηγή photo: Δημαρχείο Τίελ

Έναν εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο έφερε στο φως η σκαπάνη στην πόλη Κίελ, στην κεντρική Ολλανδία, όπου πιστεύεται ότι εντοπίστηκε ένα ιερό 4.000 χρόνων, αντίστοιχο του περίφημου Στόουνχετζ.

Όπως το λίθινο κυκλικό ιερό Στόουνχετζ, στη νότια Αγγλία, και το ιερό στο Τίελ – που είχε μέγεθος όσο περίπου τρία γήπεδα ποδοσφαίρου – κατασκευάστηκε με την λογική της ευθυγράμμισης με τον ήλιο στα ηλιοστάσια.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως προσφορές των προσκυνητών, μεταξύ των οποίων σκελετούς ζώων, ανθρώπινα κρανία και πολύτιμα αντικείμενα, όπως μία χάλκινη αιχμή δόρατος. Οι προσφορές των προσκυνητών είχα τοποθετηθεί στα σημεία που πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι είσοδοι του ιερού.

«Ήταν κάτι σαν ηλιακό ημερολόγιο, αντίστοιχο με το διάσημο λίθινο μνημείο του Στόουνχετζ στην Αγγλία», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο του Τίελ, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρότερνταμ. «Αυτό το ιερό πρέπει να ήταν μία τοποθεσία με πολύ μεγάλη σημασία, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, έκαναν ιερές τελετές και έθαβαν τους νεκρούς τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το ηλιακό ημερολόγιο για να ορίζουν σημαντικές στιγμές στον χρόνο, όπως γιορτές και ημέρες συγκομιδής», λένε οι αρχαιολόγοι. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, που άρχισαν το 2017, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν και πολλούς τάφους. Σε έναν υπήρχε η σορός μίας γυναίκας που είχε μαζί της μία γυάλινη χάντρα από την Μεσοποταμία.

Είναι η παλαιότερη γυάλινη χάντρα που έχει βρεθεί στην Ολλανδία και οι επιστήμονες τονίζουν ότι αποτελεί απόδειξη πως οι κάτοικοι αυτής της περιοχής είχαν επαφές με ανθρώπους που ζούσαν σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων.

Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν έξι χρόνια για να ανασκάψουν το σημείο, απ όπου έφεραν στο φως πάνω από ένα εκατομμύριο αντικείμενα, που χρονολογούνται από την Λίθινη Εποχή, την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, την Ρωμαϊκή περίοδο και τους Μεσαιωνικούς Χρόνους.

Μερικά από αυτά τα ευρήματα θα εκτεθούν στο τοπικό μουσείο του Τίελ και στο Ολλανδικό Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων. Το ιερό εντοπίστηκε στην βιομηχανική ζώνη του Τίελ και μετά την ανασκαφή του ο χώρος επιχωματώθηκε για να συνεχιστούν κατασκευαστικές εργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Υποβρύχιο Titan: Αδειάζει η κλεψύδρα για τους επιβαίνοντες – Το βίντεο που προκαλεί ανατριχίλα

Κώστας Γαβράς: Κοντά στο σπίτι του στο Παρίσι η τρομακτική έκρηξη – Τι δήλωσε (video)

ΗΠΑ: Αγόρι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την έγκυο μητέρα του (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:24