search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:43
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Tι σημαίνει η συντριπτική νίκη του VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές

09.05.2024 07:24
elections new

Μεγάλη νίκη σημείωσε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO- DPMNE τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία. Το ερώτημα είναι εαν αυτή η νίκη και η επακόλουθη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα αυτό θα σηματοδοτήσει και αλλαγή στην διεθνή πορεία της χώρας.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τη μακροχρόνια φιλοδοξία της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις σχέσεις της με τη γειτονική Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπως αναφέρει το politico.eu

Yπενθυμίζεται ότι το 2018 η χώρα κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία – αυτή των Πρεσπών – αλλάζοντας το όνομα και το σύνταγμά της και τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με την Ελλάδα.

Η συμφωνία επέτρεψε στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2020.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, απαιτώντας την τροποποίηση του συντάγματός της για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα της χώρας

Μειωμένη εμπιστοσύνη

Στη Βόρεια Μακεδονία, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται κυρίως για την ποιότητα ζωής, τη διαφθορά, τη συρρίκνωση του πληθυσμού και τη διαρροή εγκεφάλων.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώνεται επίσης, παρόλο που παραμένει υψηλή. Η υποστήριξη μειώθηκε στο 65 τοις εκατό, από 85-90 τοις εκατό όταν η χώρα έλαβε αρχικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2005.

Μετά την αλλαγή του ονόματος, επικράτησε ευφορία στα Δυτικά Βαλκάνια ότι η διεύρυνση θα μπορούσε επιτέλους να είναι δυνατή.

Ωστόσο, η Γαλλία άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μια κίνηση που θεωρήθηκε «τεράστιο ιστορικό λάθος» από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέχεια ακολούθησε το βουλγαρικό βέτο.

Η συμφωνία είναι ακόμα δυνατή;

Οι συνταγματικές αλλαγές που επιδιώκει η Βουλγαρία απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία δεν θα έχει καμία κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Παρά τη σκληρή ρητορική, υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό μπορεί να μειωθεί μετά τις εκλογές.

«Υπάρχει πολλή πολιτικοποίηση γύρω από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων, όπως συνέβη το 2018 όταν η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα επρόκειτο να εφαρμοστεί μέσω συνταγματικής αλλαγής», δήλωσε ο Dimitar Bechev, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Europe.

Τα αποτελέσματα

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, το VMRO- DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή που απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) πραγματικά καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και 19 έδρες.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες έρχεται το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την ονομασία «Αξίζει». 

Πέμπτο με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες ήρθε το εθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και έκτο με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (του οποίου ηγούταν τότε ο Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάνοντας 46 έδρες και δεύτερο το VMRO-DPMNE το οποίο είχε εξασφαλίσει στις εκλογές εκείνες 44 έδρες.

Ο αρχηγός του VMRO- DPMNE Χρίστιαν Μίτσοσκι, σε δηλώσεις του λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέφερε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του VMRO- DPMNE με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.  

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας  και γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ξεκάθαρα και πως η ιδέα του για μία πολυεθνική χώρα, πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές, δυστυχώς, τη φορά αυτή δεν έτυχε υποστήριξης από το εκλογικό σώμα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου πανηγύρισαν την επικράτηση του κόμματος αυτού στις χθεσινές “διπλές” εκλογές στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Παράσιτο έφαγε μέρος του εγκεφάλου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ

Σοκάρει υπόθεση ομαδικού βιασμού 14χρονης στο Βέλγιο – Την βιντεοσκοπούσαν και ανέβαζαν το υλικό στα social media

Guardian: Αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την άρνηση του ΕΛΚ να υπογράψει επιστολή καταδίκης της ακροδεξιάς πολιτικής βίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:42