search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 23:03
MENU CLOSE

Αβάσταχτες οι νέες αυξήσεις στα ενοίκια κατοικιών, ακομα και 16 ευρώ/τμ – Πιο έντονο το φαινόμενο της συγκατοίκησης

20.05.2024 07:38
akinita_big

Συνεχίζουν να καλπάζουν οι τιμές ενοικίου στα ακίνητα ακόμη και σε παλιά μικρά σπίτια, φέρνοντας τους ενοικιαστές  σε απόγνωση… αφού  η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα κατα το πρώτο τετράμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 10% αντίστοιχα με του 2023, ενω δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 50%!

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Metron Analysis για την Αγορά των Ακινήτων που παρουσίασε ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, σε συνεργασία με την εταιρία Update Productions οι αυξήσεις αυτές στα ενοίκια αφορούσαν το 80% των ενοικιαστών, ενώ το 73% εκτιμά ότι έρχεται και  νέος γύρος ανατιμήσεων.

Ο λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς της εκτόξευσης των τιμών, είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα των κατοικιών εξαιτίας μεγάλου μέρους των διαθεσίμων ακινήτων στη μετατροπή τους από τους ιδιοκτήτες σε καταλύματα τύπου air BnB, η άνοδος του πληθωρισμού αλλά και των επιτοκίων!

Το αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες να   αναγκάζονται να διαθέτουν  πάνω από το μισό του μισθού τους στα ενοίκια.

Ενδεικτική είναι η έρευνα της βρετανικής εταιρείας Online Mortgage Advisor, σύμφωνα με την οποία ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα χρειάζεται να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου της κατοικίας του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 διαμορφωνόταν στο 42,4%.

Την ίδια ώρα τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επηρεάζει περαιτέρω το κόστος διαβίωσης συσσωρευτικά  κατά 30%-35%.

Για το 2024 πάντως η μέση κατώτατη ζητούμενη  τιμή μίσθωσης στην Αττική  διαμορφώνεται περί τα 10 ευρώ ανα τ.μ. όταν το 2023, ήταν 9 ευρώ ανα τ.μ και  8 €/τ.μ. το 2022!

Ωστόσο το κόστος ενοικίασης στα νότια και βόρεια προάστια έχει ξεφύγει  … για παράδειγμα στη Γλυφάδα και στη Βούλα το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 17 ευρώ ανα τ.μ. ! Στην Αγία Παρασκευή και στο Χαλάνδρι το μέσο κόστος μίσθωσης είναι στα 14 ευρώ ανα τ.μ.

Σε ότι τώρα αφορά το Κολωνάκι και τη Πλάκα, τα ενοίκια σήμερα ανέρχονται πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ.

Η κατάσταση αυτή δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης αντίθετα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τείνει διαρκώς να επιδεινώνεται   αφού ο μέσος  όρος ανάρτησης διαθέσιμων αγγελιών κατοικιών προς ενοικίαση καλύπτεται ανά περίπου μια εβδομάδα από τη ζήτηση !

Θυμίζουμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα παρατηρείται πλέον  και η  τάση  της αύξησης των ποσοστών της συγκατοίκησης κυρίως από την νεολαία, το πρώτο τετράμηνο 2024 κατα 10%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος αυτή έφτασε συνολικά το 25%.

Διαβάστε επίσης

Αυτοί είναι οι 12 δήμοι που διεκδικούν χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα

Youth Pass: Πότε ξεκινά η καταβολή των 150 ευρώ και σε ποιες υπηρεσίες μπορούν να εξαργυρωθούν

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 20 έως 24 Μαΐου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 22:59