search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:16
MENU CLOSE

Υποβρύχιο Titan: Αδειάζει η κλεψύδρα για τους επιβαίνοντες – Το βίντεο που προκαλεί ανατριχίλα (videos)

22.06.2023 11:41
titan_titanikos_2206_1460-820_new
credit: Facebook/@OceanGate

Αδειάζει η κλεψύδρα στο υποβρύχιο όχημα Titan, με το οποίο χάθηκε η επαφή μία ώρα και 45 λεπτά αφότου καταδύθηκε προς το ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς εφόσον το βαθυσκάφος βρίσκεται άθικτο στον βυθό το οξυγόνο που υπάρχει αρκεί για άλλες τέσσερις ώρες περίπου.

Με την αγωνία να κορυφώνεται κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα animation, που δείχνει σε τι βάθη μπορεί να βρίσκεται το Titan. Το animation δημιουργήθηκε από την ισπανική εταιρία MetaBallStudios, και παρουσιάζει το εικονικό υποβρύχιο περιβάλλον στον ωκεανό, τοποθετώντας στον βυθό εμβληματικά κτίρια ως σημεία αναφοράς για να αντιληφθούμε τα μεγέθη στην ωκεάνια άβυσσο. Μεταξύ αυτών είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας (ύψος 305 πόδια), ο Πύργος του Άιφελ (ύψος 984 πόδια) και ο πύργος Μπουρζ Χαλίφα (2.719 πόδια).

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού, σε βάθος 12.000 ποδών (περίπου 3.800 μέτρα) και κάπου εκεί εκτιμάται ότι έχει παγιδευτεί το βαθυσκάφος που μετέφερε τους τουρίστες στο ναυάγιο.

Η μάχη με τον χρόνο και οι κίνδυνοι

Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη μέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, αναζητώντας το τουριστικό βαθυσκάφος το οποίο αγνοείται από την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες, καθώς εκτιμάται ότι έχουν οξυγόνο για λίγες ώρες ακόμη.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή σήμερα το πρωί. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το λιμενικό επεσήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το Titan.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπίσουμε το υποβρύχιο όχημα και να σώσουμε τους επιβαίνοντες», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ, της αμερικανικής ακτοφυλακής, που έχει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Όμως ο εξερευνητής Δρ. Ντέιβιντ Γκάλο δήλωσε ότι μόνο από θαύμα θα βγουν ζωντανοί οι επιβαίνοντες στο Titan. Μιλώντας στο ITV, ο Γκάλο ανέφερε ότι οι ήχοι που εντοπίστηκαν χθες πιθανώς προέρχονται από το υποβρύχιο που έχει χαθεί και γι’ αυτό πρέπει να καταδυθούν βαθυσκάφη-ρομπότ για να φτάσουν το ταχύτερο δυνατό ως το σημείο εκείνο.

Ωστόσο ο γιατρός Δρ. Κεν Λέντεζ, με εξειδίκευση στην υπερβαρική ιατρική, δήλωσε στο BBC ότι η εξάντληση των αποθεμάτων οξυγόνου δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Το σκάφος μπορεί επίσης να έχει χάσει την ηλεκτρική ενέργεια που διαθέτει, κάτι που είναι κρίσιμο για τον έλεγχο του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στην καμπίνα. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου, οι επιβαίνοντες αναπνέουν περισσότερο διοξείδιο κι αυτό μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες. Κι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου είναι η υποθερμία.

Κι επιπλέον, όπως σχολίασε ο Δρ. Ντέιβιντ Γκάλο, ακόμα κι αν εντοπιστεί το υποβρύχιο θα χρειαστούν ώρες μέχρι να απελευθερωθεί το σκάφος από τον βυθό.

Στο μεταξύ χθες βρισκόταν καθ οδόν προς το σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Γαβράς: Κοντά στο σπίτι του στο Παρίσι η τρομακτική έκρηξη – Τι δήλωσε (video)

ΗΠΑ: Αγόρι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την έγκυο μητέρα του (photos/videos)

ΗΠΑ: Αστυνομικός ξυλοκοπεί ανελέητα αφροαμερικανό κρατούμενο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:14