search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:56
MENU CLOSE

Η επιστροφή της… χαλαρής ψήφου, οι σκέψεις για την πρόεδρο, οι βόλτες του Κασσελάκη και η έδρα Βούτση 

09.05.2024 06:02
kalx thu

Καλημέρα σας 

Αποδραματοποίησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα από τη χθεσινή συνέντευξη στο protothema.gr.

Δεν τίθεται θέμα αποσταθεροποίησης, ούτε φυσικά πρόωρων εκλογών, όπως επιδιώκει η αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός – θα εξαντλήσω την τετραετία, ξεκαθάρισε.

Αυτό που διακυβεύεται στις 9 Ιουνίου, κατά τον Μητσοτάκη, είναι εάν θα έχει η κυβέρνηση στη συνέχεια την ισχυρή νομιμοποίηση για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει.

Η δήλωση αυτή φαίνεται να έχει μία διπλή ανάγνωση.

Από τη μία, μειώνεται η σημασία του οποιουδήποτε κακού ή μέτριου αποτελέσματος για τη ΝΔ. «Δεν έγινε δα και καμιά καταστροφή, ευρωεκλογές είναι, πάλι πρώτοι είμαστε, η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά» είναι η μία όψη.

Η άλλη όμως λέει ότι, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης και πολιτικής περιπέτειας, γιατί να μην στείλουν και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ – και είναι πολλοί αυτοί – ένα μήνυμα, μπας και μαζευτεί λίγο η αλαζονεία;

Έχει λογική, έχει και ρίσκο η πρωθυπουργική δήλωση…

Οι σκέψεις για την Σακελλαροπούλου 

Ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες ήταν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μίλησε μεν με καλά λόγια για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς;- αλλά απέφυγε να κλείσει την «προεδρολογία», παρότι είχε την ευκαιρία.

Το σημειώνω αυτό διότι κυκλοφορούν σενάρια πως του χρόνου μπορεί να προτείνει άλλο πρόσωπο για την προεδρία και να μην ανανεώσει τη θητεία της σημερινής Προέδρου.

Τα (μη;) σχέδια για τρίτη θητεία  

Ένα τρίτο σημείο που κράτησα από τη συνέντευξη ήταν ότι ο Μητσοτάκης απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα διεκδικήσει ο ίδιος μία τρίτη πρωθυπουργική θητεία το 2027.

Προτίμησε να πει ότι προέχει η δουλειά που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και πως μία δήλωση από τώρα για το 2027 μπορεί να εκληφθεί ως αλαζονική.

Δεν θα έδινα περισσότερη πολιτική σημασία στα λεγόμενα αυτά – τα προσεκτικά διατυπωμένα – αν στο μεταξύ δεν είχε ενσκήψει κάπως περίεργα και μάλλον ξαφνικά μία συζήτηση σε κάποιους κύκλους για το ενδεχόμενο να είναι ζωντανό το… ευρωπαϊκό σενάριο για τον Μητσοτάκη.

Ένα σενάριο που είχε απομακρυνθεί εντελώς πριν ένα μήνα, αλλά επειδή στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ρευστότητα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, επανέρχεται ως προς τα πρόσωπα που τελικά θα επιλεγούν ή επιστρατευτούν για τις κρίσιμες θέσεις.

Οι εξοντωτικές βόλτες του Κασσελάκη

Δεν ξέρω πού βρίσκεται τόση ενέργεια, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να είναι… ασταμάτητος.

Η μία επίσκεψη διαδέχεται την άλλη, οι περιοδείες είναι διαδοχικές – η Κουμουνδούρου δεν τον βλέπει σχεδόν καθόλου – και τα στελέχη που καλούνται κάθε φορά να συνδράμουν στις εξορμήσεις του, φτάνουν στα όρια της εξάντλησης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πολύ σοβαρά τις διαπιστώσεις των επικοινωνιολόγων του ότι το δυνατό του είναι η απευθείας, προσωπική επαφή με τον κόσμο και το έχει… τερματίσει.

Μετά την Κέρκυρα, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Άρτα, τα Γιάννενα, τη βόρεια Ήπειρο, μαθαίνω ότι ετοιμάζω πακέτο εξορμήσεων το Σαββατοκύριακο στην Αττική!

Θα μαζέψει λέει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα τους χωρίσει σε… γκρουπ και θα μπαίνει με το καθένα στο μετρό (!!!) για να επισκέπτεται περιοχές της πρωτεύουσας! 

Το κάθε γκρουπ θα πάει σε μία περιοχή, εκείνος θα πάει σε όλες, καθώς θα μετέχει σε κάθε εξόρμηση.

Τι γίνεται με τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ  

Καλά πληροφορημένες πηγές, μού μεταφέρουν ένα ενδιαφέρον αλλά και περίεργο παρασκήνιο από το εκλογοδικείο.

Σχετικά με τον διαμοιρασμό των εδρών των Σπαρτιατών εφόσον κριθεί άκυρη η συμμετοχή τους στις περσινές εκλογές. 

Υπάρχει, λέει, μία διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του Αρείου Πάγου από τη μία και εκείνα, που προέρχονται από το ΣτΕ από την άλλη.

Η μία (η… κανονική θα έλεγα) λέει ότι την τρίτη έδρα του ο ΣΥΡΙΖΑ – τρεις θα δικαιούνται στην ανακατανομή πρέπει να την πάρει στις Σέρρες – οι άλλες δύο είναι σε Ανατολική Αττική και βόρειο τομέα της Β’Αθήνας. 

Η άλλη, η μάλλον απροσδόκητη και κάπως αμφιλεγόμενη λέει ότι πρέπει να του δοθεί η έδρα στην Α’ Αθήνας! Δηλαδή να μην του δοθεί στην πραγματικότητα. Και τούτο διότι ο πρώτος επιλαχών εκεί είναι ο Νίκος Βούτσης. Ήτοι, η έδρα να πάει στη Νέα Αριστερά! Μάλιστα…

Διαβάστε επίσης:

Ο μακρύς δρόμος προς τις ευρωεκλογές, οι αγωνίες των κομμάτων, η λήξη του «ιερού συναγερμού» και η στόχευση Κασσελάκη στο κέντρο

Τα focus group στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση, έξι υπουργοί για κόκκινη κάρτα, η παραλίγο διαγραφή Σαλμά και οι συμβουλές του Άρη

Το πατατράκ με την επιστολική ψήφο, η θεωρία του «ταβανιού» για τον Κασσελάκη και η αξιολόγηση των υπουργών μέσω των… βουλευτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:55