search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 21:21
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη νίκη Μητσοτάκη – «Εντολή για μεταρρυθμίσεις»

26.06.2023 11:06
mitsotakis_new

Ως εντολή για μεταρρυθμίσεις εκλαμβάνεται η εκλογική νίκη από την συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα, γράφει το BBC, εξηγώντας ότι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πιστώνεται η επιτυχής επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην σταθερότητα και την ανάπτυξη μετά την σοβαρή κρίση χρέους.

«Παρότι πολλοί Έλληνες παλεύουν με την κρίση του κόστους διαβίωσης οι ψηφοφόροι επέλεξαν να παραμείνουν πίσω από το κόμμα που υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους και βελτίωση της δημόσιας υγείας», προσθέτει το BBC.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα το BBC επισημαίνει επίσης ότι «ένα από τα μεγάλα θέματα των εκλογών ήταν η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος Σπαρτιάτες, που κέρδισε το 4,7% των ψήφων».

O Guardian επιλέγει ως τίτλο την υπόσχεση του πρωθυπουργού να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι η ΝΔ ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών ως «ισχυρή εντολή» για να εκσυγχρονίσει την χώρα.

Ο Guardian προσθέτει ότι «σε μία απρόσμενη εξέλιξη, τρία σκληρά δεξιά κόμματα και ένα αριστερό λαϊκιστικό κόμμα – η Πλεύση Ελευθερίας, κατάφεραν να υπερβούν το όριο του 3% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, που θα είναι πολυδιασπασμένο».

Στην ανταπόκριση του Guardian προστίθεται: «Οι Σπαρτιάτες, που ως τώρα ήταν άγνωστοι, και ιδρύθηκαν μόλις πριν από τρεις εβδομάδες με την υποστήριξη του φυλακισμένου πρώην ηγέτη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, πήγαν το 4,7%. Ο αρχηγός του κόμματος, Βασίλης Στίγκας δήλωσε ότι θα φέρει «νέο στυλ και ήθος» στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το φιλορωσικό υπερεθνικιστικό κόμμα Ελληνική Λύση πήρε 4,5%, ενώ η Νίκη, μια συντηρητική – θρησκευτική δύναμη που συγκροτήθηκε για να κατέβει στις εκλογές του Μαΐου, μπήκε με 3,7%».

Η γαλλική Le Monde, γράφει πως «το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνει πιο δυνατό από τις βουλευτικές εκλογές», ενώ «τα αριστερά κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα και τρία ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν έδρες».

Η ιταλική il messaggeto, έχει τίτλο: «Η Ελλάδα στον Μητσοτάκη: σκληρή γραμμή για τους μετανάστες, πάνω από 150 βουλευτές και εντολή να κυβερνήσει μόνος του», σημειώνοντας ότι «στη Βουλή μπαίνει και το υπερεθνικιστικό κόμμα Σπαρτιάτες».

Στην ισπανική El Pais αναφέρεται ότι «ο συντηρητικός Μητσοτάκης ανανεώνει την εντολή του στις εκλογές, με απόλυτη πλειοψηφία» και τονίζεται ότι η διαφορά του πρώτου κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευσης «είναι η μεγαλύτερη από το 1974», ενώ επισημαίνεται και η είσοδος στη Βουλή τριών κομμάτων της άκρας δεξιάς.

Η γερμανική Deutsche Welle αναφέρεται σε «ηχηρό θρίαμβο» των συντηρητικών, με την υπόσχεση για «μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Το CNN μεταδίδει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει δεύτερη θητεία υποσχόμενος μεγάλες μεταρρυθμίσεις». «Ο Μητσοτάκης, που ήταν επικεφαλής στη διάρκεια της πανδημίας και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης παρουσιάστηκε ως ασφαλής οδηγός για να ενισχύσει την ανάπτυξη σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Η κυβέρνησή του επέτυχε μία εκπληκτική ανάκαμψη στην οικονομία και βρίσκεται στο χείλος της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από τότε που έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2010», σημειώνει το CNN.

Για «σαρωτικό θρίαμβο» κάνει λόγο το αμερικανικό ABC. Και οι New York Times χαρακτηρίζουν τη νίκη Μητσοτάκη ως «εκκωφαντική», αποδίδοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην «ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», με τους ψηφοφόρους να είναι διατεθειμένοι «να ξεχάσουν τα σκάνδαλα και τις καταστροφές που έπληξαν την κυβέρνησή του».

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κρατά την έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης – Στη Βουλή ο σύντροφός της, Διαμαντής Καραναστάσης (video)

Εκλογές 2023: Ποιοι έχασαν την έδρα τους στη Βουλή ενώ είχαν εκλεγεί τον Μάιο

Εκλογές 2023: Ο Τασούλας παρέδωσε τα αποτελέσματα στη Σακελλαροπούλου – Τα βήματα που ακολουθούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 21:21