search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:44
MENU CLOSE

Θάσος: «Το μοναδικό ασθενοφόρο δεν θα μπορούσε να προλάβει την τουρίστρια» – Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ (Video)

28.06.2023 13:31
ASTHENFORO NEW

Tις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας στη Θάσο – και όχι μόνο – περιέγραψε μιλώντας στην τηλεόραση ο πρόεδρος του σωματείου Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης,

Αφορμή το τραγικό περιστατικά όπου έχασε τη ζωή της γυναίκα από την Τσεχία ενώ βρισκόταν στην παραλία της Αστρίδας, καθώς έκανε διακοπές στη Θάσο.

Στη Θάσο υπάρχει «ένα ασθενοφόρο και -σε κάποιες περιπτώσεις- ένα ακόμη “μισό”, είναι ένας διασώστης με τον γιατρό του Κέντρου Υγείας εξυπηρετούν κάποιες περιπτώσεις, κάτι που δεν είναι το σωστό. Δεν μπορεί να πηγαίνει σε μία παραλία ένας γιατρός και ένας διασώστης. Ποιος θα βοηθήσει; Ποιος θα διακομίσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο; Μετά ποιος θα συνοδεύσει στο Κέντρο Υγείας;», όπως περιέγραψε ο κ. Τσιτσιλικάκης.

«Το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε χθες στη βάρδια εκείνη τη στιγμή διακόμιζε άλλο περιστατικό προς το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Αποτέλεσμα, να υπάρξει όλη αυτή η καθυστέρηση. Από την ίδια περιοχή είχαμε κληθεί νωρίτερα για άλλο περιστατικό, εγκεφαλικό … εκείνη την ώρα βρισκόταν καθ’ οδόν, δεν είχαν παραδώσει το περιστατικό.

Πριν φτάσουν, ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για το συγκεκριμένο περιστατικό. Με το που παρέδωσαν, ξεκίνησαν για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Το Κέντρο Υγείας απέχει 30-35 χλμ. από το σημείο στην παραλία. Αυτό πρακτικά, με το οδικό δίκτυο της Θάσου που δεν είναι μία μεγάλη οδός, σημαίνει περίπου 25 λεπτά. Από εκεί προέκυψε η όλη καθυστέρηση, γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο».

Η κατάρρευση της τουρίστριας

Υπενθυμίζεται ότι χθες η γυναίκα λίγα δευτερόλεπτα αφότου είχε βγει από τη θάλασσα, κατέρρευσε.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στην παραλία κάλεσαν το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, το οποίο έφτασε στην παραλία 50 λεπτά μετά την κλήση στο ΕΚΑΒ.

Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο στην παραλία τέσσερις άνθρωποι έκαναν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) προσπαθώντας να την κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο όταν το ΕΚΑΒ παρέλαβε τη γυναίκα διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Φταίει η υποστελέχωση

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τη θερινή περίοδο προστίθενται στα μέσα του ΕΚΑΒ και πλήρωμα μηχανής, όπως συμβαίνει ενίοτε σε κάποια νησιά, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία μηχανή, υπήρξε κάποιες φορές προ της πανδημίας.

Αλλά και αυτή δεν μπορούσε να στελεχωθεί σε όλες τις βάρδιες». Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα προκύπτει από την υποστελέχωση. «Αυτή τη στιγμή στο νησί της Θάσου υπηρετούν οκτώ διασώστες, οι δύο επικουρικοί και οι δύο με μετακίνηση.

Μόνο τέσσερις είναι μόνιμοι εκεί. Και υπάρχουν και τέσσερις στο Κέντρο Υγείας Πρίνου … Δώδεκα διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες βάρδιες, να καλύψουν όλα τα περιστατικά.

Αν υπήρχε περισσότερος κόσμος και μηχανή θα υπήρχε και δεύτερο ασθενοφόρο θα υπήρχε. Γιατί το καταλαβαίνετε, πρέπει να υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο στο νησί, εξυπηρετεί πολύ κόσμο».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατί άφησε το μωρό της μόνο στο σπίτι

Λάρισα: Βρέθηκε η 24χρονη για την οποία είχε ενεργοποιηθεί Silver Alert

Είδος πολυτελείας γίνεται το σουβλάκι – Εκτοξεύτηκε η τιμή του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48