search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:57
MENU CLOSE

CNN: Ο στρατηγός «Αρμαγεδδών» ήταν VIP μέλος της Wagner

30.06.2023 18:34
surovikin putin

Έγγραφα που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο CNN υποδηλώνουν ότι o κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ήταν μυστικό VIP μέλος της Wagner, της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας που οργάνωσε μια σύντομη εξέγερση.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι στον Σουροβίκιν είχε εκχωρηθεί προσωπικός αριθμός εγγραφής VIP μέλους στην Wagner το 2018.

Το όνομα του Σουροβίκιν περιλαμβάνεται στον κατάλογο μαζί με τουλάχιστον 30 άλλους ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι σύμφωνα με τα έγγραφα, είναι επίσης μέλη VIP της Wagner. Οι ταυτότητες αυτών των αξιωματούχων δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Σουροβίκιν ήταν στη μισθοδοσία της Wagner, αλλά η ιδιότητα μέλους VIP για τόσα πολλά ανώτερα στελέχη υποδηλώνει μια υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ του ρωσικού στρατού και της ομάδας μισθοφόρων.

Η ομάδα Βάγκνερ δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

Αυτή η υποψία που έχει ριζώσει μεταξύ της Βάγκνερ και του ρωσικού στρατού, μπορεί να τροφοδοτήσει μια εκκαθάριση κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών.

Ο Σουροβίκιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το περασμένο Σάββατο, όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο κρατούσε ένα πολυβόλο και καλούσε νευρικά το αφεντικό της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, να σταματήσει την εξέγερσή του. Το πού βρίσκεται έκτοτε είναι άγνωστο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Moscow Times, ο στρατηγός συνελήφθη πριν λίγες ημέρες κι έκτοτε δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρώσος στρατηγός «είχε εκ των προτέρων γνώση» για την εξέγερση του Πριγκόζιν, η οποία αντιπροσώπευε τη σοβαρότερη πρόκληση για τη θητεία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του.

Ο Σουρόβκιν κάλεσε τον Πριγκόζιν να σταματήσει την εξέγερση αμέσως μετά την έναρξη της, αλλά φαινόταν να τραυλίζει σαν να διάβαζε ένα σενάριο, προκαλώντας εικασίες για την ψυχική του κατάσταση.

Ο Πριγκόζιν εντοπίστηκε για τελευταία φορά να φεύγει από το Ροστόφ-ον-Ντον το Σάββατο, αφού διέκοψε απότομα την πορεία των στρατευμάτων του στη Μόσχα.

Ο ίδιος, δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα τη Δευτέρα, εξηγώντας την απόφασή του να σταματήσει τα στρατεύματά του. Το Κρεμλίνο και ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσαν το Σάββατο ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε να φύγει από τη Ρωσία για τη Λευκορωσία.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο χάους, ο Πούτιν προσπάθησε να επιβεβαιώσει την εξουσία του σε μια επίδειξη ενότητας, κάνοντας σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και λέγοντας στα στρατεύματά του ότι «σταμάτησαν έναν εμφύλιο πόλεμο».

Ο Σουροβίκιν – με το παρατσούκλι Στρατηγός Αρμαγεδδών για τις αδίστακτες τακτικές του – υπήρξε αξιόπιστος στρατιωτικός διοικητής του Κρεμλίνου, ο οποίος επέβλεπε τις ρωσικές στρατιωτικές εκστρατείες στη Συρία και την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν τώρα ερωτήματα στη Ρωσία για το αν το Κρεμλίνο τον εμπιστεύεται ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Ρώσος παίκτης του χόκεϊ κρατείται για κατασκοπεία

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε χωρίς «λευκό καπνό» για το μεταναστευτικό μετά το «όχι» Πολωνίας – Ουγγαρίας

Μπανγκόκ: Ακρωτηριάστηκε γυναίκα σε κινούμενο διάδρομο του αεροδρομίου (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48