search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:38
MENU CLOSE

Ήξερε ο στρατηγός Σουροβίκιν τα σχέδια Πριγκόζιν; – Ο ρόλος του στην ανταρσία

28.06.2023 16:11
surovikin putin

Ανώτερος Ρώσος στρατηγός είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων του Γεβγκένι Πριγκόζιν να επαναστατήσει κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το θέμα, κάτι που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη του μισθοφόρου ηγέτη στις ανώτατες τάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT, γίνεται προσπάθεια από αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην ανώτατος Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, βοήθησε στο σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν το περασμένο Σαββατοκύριακο, που αποτέλεσε την πιο δραματική απειλή για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στα 23 χρόνια της εξουσίας του.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός ηγέτης που βοήθησε στην ενίσχυση της άμυνας σε όλες τις γραμμές μάχης μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι, λένε οι αναλυτές. Αντικαταστάθηκε ως ο ανώτατος διοικητής τον Ιανουάριο, αλλά διατήρησε την επιρροή του στις πολεμικές επιχειρήσεις και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί μπορεί επίσης να υποστήριξαν την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι άλλοι σε υψηλές θέσεις θα τον στήριζαν.

Εάν πράγματι ο στρατηγός Σουροβίκιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, τότε αυτό θα ήταν ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια της εσωτερικής σύγκρουσης που επικρατεί στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευρύτερη ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και του Πούτιν.

Ο Πούτιν πρέπει τώρα να αποφασίσει, λένε αξιωματούχοι, εάν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να απαντήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την Τρίτη, η ρωσική εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι απαλλάσσει τον Πριγκόζιν από τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία». Αλλά αν ο Πούτιν βρει στοιχεία ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τον απομακρύνει από την διοίκηση.

Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να κρατήσει τον στρατηγό Σουροβίκιν, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε κάποια γνώση για το τι είχε σχεδιάσει ο Πριγκόζιν αλλά δεν τον βοήθησε. Προς το παρόν, λένε οι αναλυτές, ο Πούτιν φαίνεται να έχει την πρόθεση να φορτώσει την ανταρσία αποκλειστικά στον Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να αλλάζει ανθρώπους», είπε στους NYT ο Alexander Baunov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αλλά αν η μυστική υπηρεσία φέρει αποδείξεις στο γραφείο του Πούτιν και αν κάποιες αρχεία εμπλέκουν τον Σουροβίκιν, μπορεί να αλλάξει γνώμη».

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μια συμμαχία μεταξύ του στρατηγού Σουροβίκιν και του Πριγκόζιν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Πριγκόζιν είναι ακόμα ζωντανός, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε ένα σημαντικό ρωσικό στρατιωτικό κέντρο και διέταξε μια ένοπλη πορεία στη Μόσχα.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν μίλησε δημόσια κατά της εξέγερσης την Παρασκευή, σε ένα βίντεο που παρότρυνε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην εξέγερση.

«Σας προτρέπω να σταματήσετε», είπε ο στρατηγός σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram. «Ο εχθρός απλώς περιμένει να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας».

Αλλά ένας πρώην αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτό το μήνυμα παρόμοιο με «βίντεο ομηρίας». Η γλώσσα του σώματος του στρατηγού υποδήλωνε ότι ένιωθε άβολα να καταγγέλλει έναν πρώην σύμμαχο, κάποιον που συμμεριζόταν την άποψή του για τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι ο Πριγκόζιν φαινόταν να πιστεύει ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού θα συσπειρώνονταν στο πλευρό του καθώς η ομάδα του κινούνταν προς τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν είχε συνεργαστεί με τον στρατηγό Σουροβίκιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στη Συρία και τον είχε περιγράψει ως τον πιο ικανό διοικητή του ρωσικού στρατού. Πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν δεν υποστήριξε την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία, αλλά φαίνεται ότι συμφώνησε με τον Πριγκόζιν ότι ο Σοϊγκού και ο στρατηγός Γερασίμοφ έπρεπε να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν και ο Πριγκόζιν έχουν αμφότεροι εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Σοϊγκού και του στρατηγού Γκερασίμοφ για τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η «εξαφάνιση» του στρατηγού

Μια θεωρία, σύμφωνα με την Daily Mail, είναι ότι ο στρατηγός Σεργκέι «Αρμαγεδδών» Σουροβίκιν ανακρίνεται για την απόπειρα εκδίωξης του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Ερωτηθείς ο Ντμίτρι Πεσκόφ για το αμερικανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για την ματαιωθείσα ανταρσία το περασμένο Σάββατο της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα γίνονται “πολλές εικασίες” έπειτα από αυτό, διαψεύδοντάς το.

Διαβάστε επίσης:

Ο άστεγος που κατέληξε πρώτο όνομα στη νύχτα της Νέας Υόρκης

Η «μεγάλη παραίτηση» συνεχίζεται – Τι δείχνει έρευνα που έγινε σε 46 χώρες

Πομπηία: Ανακάλυψαν φρέσκο με «πίτσα» 2.000 ετών (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 09:37