search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:02
MENU CLOSE

Πομπηία: Ανακάλυψαν φρέσκο με «πίτσα» 2.000 ετών (Video)

28.06.2023 12:04
pompei circus

Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην Πομπηία και δείχνει ένα έδεσμα που μοιάζει με την πίτσα, παρόλο που του λείπουν δύο βασικά συστατικά- η τομάτα και η μοτσαρέλα.

Οι υποψιασμένοι γύρω από την ιταλική γαστρονομία λένε πως θυμίζει περισσότερο μηλόπιτα. Η τοιχογραφία, ηλικίας 2.000 χρόνων, ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή ΙΧ του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, που είναι κοντά στη Νάπολη, την πόλη που θεωρείται ότι «γέννησε» την πίτσα. Η τοιχογραφία βρέθηκε σε ένα τοίχο, που οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ήταν στο διάδρομο κάποιας κατοικίας, όπου υπήρχε και αρτοποιείο.

Αναπαριστά μία στρογγυλή βάση, όπως ακριβώς η ζύμη της πίτσας, σε ασημένιο δίσκο σερβιρίσματος, μαζί με διάφορα φρούτα, μεταξύ των οποίων ρόδια.

Οι αρχαιολόγοι διέκριναν ότι η στρογγυλή βάση από ζύμη έχει καρυκεύματα μπαχαρικών ή μορέτο- ένα τυρί με βότανα που ήταν αγαπημένη γεύση για τους αρχαίους Ρωμαίους. Δίπλα σε αυτή την αρχαία πίτσα, απεικονίζεται ένα κύπελλο κρασιού, μαζί με αποξηραμένα φρούτα, χουρμάδες, ρόδι και μια γιρλάντα κουμαριάς.

Η εικόνα παραπέμπει στην αρχαιοελληνική έννοια της φιλοξενίας, με την έννοια ότι ο δίσκος ήταν «προσφορά» προς τον φιλοξενούμενο στη συγκεκριμένη οικεία. Τέτοιες εικόνες ήταν ευρέως διαδεδομένες στις οικίες της αρχαίας Πομπηίας και του γειτονικού Ερκολάνου, που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Ωστόσο είναι ασυνήθιστες οι τοιχογραφίες που αναπαριστούν το ψωμί φοκάτσια.

Ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, Γκαμπριέλ Ζουχτρίγκελ δήλωσε ότι η τοιχογραφία δείχνει την αντίθεση ανάμεσα σε ένα οικονομικό και απλό γεύμα και στην πολυτέλεια των ασημένιων δίσκων. «Πώς, λοιπόν, να μην σκεφτούμε ότι δείχνει μία πίτσα, η οποία γεννήθηκε ως ένα φτωχό πιάτο της νότιας Ιταλίας και έχει κατακτήσει τον κόσμο και σερβίρεται ακόμα και σε εστιατόρια με πολλά αστέρια», αναρωτήθηκε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Ο Τζίνο Σορμπίλο, ιδιοκτήτης μιας από τις παλαιότερες πιτσαρίες στη Νάπολη είναι πεπεισμένος ότι η συγκεκριμένη τοιχογραφία στην Πομπηία αναπαριστά μία πίτσα. «Στην αρχαία Πομπηίνα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες μορφές ψωμιού που παρασκευαζόταν με δημητριακά, νερό, αλάτι και μαγιά μπύρας. Τότε μπορεί να έβαζαν επάνω λαχανικά ή φρέσκα ψάρια… ήταν μια αρχαία μορφή πίτσας», λέει ο Τζίνο Σορμπίλο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στους 8 από την επίθεση στο Κραματόρσκ (video/photos)

Νότια Κορέα: Γιατί όλοι οι κάτοικοι έγιναν… ένα-δύο χρόνια νεότεροι (Video)

ΗΠΑ: Δεν αναμένει ύφεση ο Μπάιντεν – «Η αμερικανική οικονομία είναι δυνατή» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:01