search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:19
MENU CLOSE

Στρατηγός «Αρμαγεδδών»: Από τα μέτωπα του Αφγανιστάν και της Συρίας στη μάχη της Χερσώνας (Photos/Videos)

20.10.2022 06:00
surovikin_putin_new

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στον περιβόητο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 8 Οκτωβρίου και λίγες μέρες μετά καλείται να δώσει την Μάχη της Χερσώνας.

Τα δείγματα γραφής του στρατηγού Σουροβίκιν, του επιλεγόμενου «στρατηγού Αρμαγεδδώνα», είναι ήδη γνωστά. Δύο μέρες αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων έπληξε στόχους σε 300 πόλεις και κωμοπόλεις στην Ουκρανία.

Πώς απέκτησε την φήμη του «Αρμαγεδδώνα»

Ο Σουροβίκιν έχει αποκτήσει την φήμη του αδίστακτου χρησιμοποιώντας μη συμβατικές τακτικές στα μέτωπα της Συρίας. Τώρα υπάρχουν φόβοι ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά προκειμένου να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση.

Ο Ρώσος στρατηγός, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και έχει υπηρετήσει το Κρεμλίνο σε πέντε πολέμους σε όλο τον κόσμο, αφήνει συνήθως πίσω του μια γραμμή αίματος, όπως γράφει η Daily Mail.

Οι ενδείξεις για το τι μπορεί να κάνει το Κρεμλίνο και οι άνθρωποί του στο πεδίο είναι ανησυχητικές. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις επαρχίες της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει στη ρωσική επικράτεια, οι άμαχοι απομακρύνονται μαζικά ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο «στρατηγός Αρμαγεδδώνας» προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ίσως ο Πούτιν είναι έτοιμος να «πατήσει το κουμπί» για μία επίδειξη δύναμης με πυρηνικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είναι βέβαιο ότι δεν θα πει όχι στο αφεντικό του Κρεμλίνου.

Στις περίπου δύο εβδομάδες που ο «στρατηγός Αρμαγεδδών» έχει το γενικό πρόσταγμα στα μέτωπα της Ουκρανίας έχουν πληγεί στρατιωτικοί στόχοι και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, αλλά ακόμα και πολυκατοικίες και πάρκα.

Το καινούριο χαρτί που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Πούτιν είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη- καμικάζι, που πιστεύεται ότι είναι ιρανικής κατασκευής. Η τακτική των χτυπημάτων με drones-καμικάζι έχει την υπογραφή του Σουροβίκιν. Γι’αυτό τον εκτιμούν οι Ρώσοι υπερεθνικιστές, τον μισούν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και αγριότητες.

Το modus operandi του στρατηγού

Το modus operandi του «στρατηγού Αρμαγεδδώνα» είναι να ισοπεδώνει τις πόλεις με πυραυλικές επιθέσεις. «Ήταν πάντα υπέρ των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ανθρώπινες ζωές», λέει ο Ουκρανός αναλυτής Ολεξάντρ Ντανίλιουκ. Η άνοδος του στρατηγού Σουροβίκιν στην κορυφή έγινε πατώντας πάνω σε πτώματα, όπως σημειώνει η Daily Mail.

Η πολύκροτη καριέρα του στρατηγού άρχισε στη δεκαετία του 1980, στο Αφγανιστάν. Ο γεννημένος το 1966 στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, στρατηγός Σουροβίκιν, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 1991, όταν Σοβιετικοί σκληροπυρηνικοί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον εκλεγμένο πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν. Άρματα μάχης υπό τις εντολές του Σουροβίκιν διέσπασαν τις γραμμές των Ρώσων που διαδήλωναν υπέρ της δημοκρατίας, συνθλίβοντας τρεις διαδηλωτές. Πέρασε λίγους μήνες σε φυλακή και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να περάσει από δίκη, καθώς κρίθηκε ότι ως στρατιωτικός εκτελούσε εντολές.

Το 2005 ένας συνταγματάρχης κατηγόρησε τον Σουροβίκιν ότι βιαιοπράγησε εναντίον του με αφορμή μία πολιτική διαμάχη. Την ίδια χρονιά ένας άλλος συνταγματάρχης αυτοκτόνησε μετά από ταπεινωτική συμπεριφορά του στρατηγού. Ακολούθησαν εγκλήματα πολέμου που έκαναν Ρώσοι στρατιώτες εναντίον Τσετσένων αμάχων, εκτελώντας εντολές του Σουροβίκιν. Τα γεγονότα αυτά θα έπρεπε να είχαν εκτροχιάσει οποιαδήποτε στρατιωτική καριέρα. Αλλά δεν συνέβη αυτό στην περίπτωση του Σουροβίκιν.

Το «σύνδρομο Ουλμάν»

Ο στρατηγός εκπαίδευε τους άνδρες του να μην διστάζουν να πυροβολήσουν και αμάχους. «Οι ταλαντούχοι και έντιμοι αξιωματικοί που υπηρετούν στην Τσετσενία αναπτύσσουν το σύνδρομο Ουλμάν», έλεγε ο Σουροβίκιν στη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία. Πρόσφερε ως παράδειγμα προς μίμηση έναν στρατιώτη που άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου όπου επέβαινε ένας αντάρτης, μαζί με μία έγκυο γυναίκα κι ένα παιδί. Από την επίθεση αυτή δεν σώθηκε κανένας.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε ως σημείο αναφοράς τον Ρώσο Έντβαρντ Ουλμάν, τον αξιωματικό που καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 14 χρόνων γιατί είχε σκοτώσει εν ψυχρώ έξι πολίτες, μεταξύ των οποίων μία έγκυο και στη συνέχεια έκαψε το αυτοκίνητο  στο οποίο επέβαιναν για να εξαφανίσει κάθε ίχνος των θυμάτων. Ο Ουλμάν διέφυγε και δεν προσήχθη ποτέ στο δικαστήριο.

Τα κατορθώματα στη Συρία

Ο Σουροβίκιν είναι βετεράνος των πολέμων στο Αφγανιστάν, στο Τατζικιστάν και στην Τσετσενία, αλλά απέκτησε τη φήμη του στη  Συρία, και όταν επέστρεψε στη Μόσχα τιμήθηκε ως «Ήρωας της Ρωσίας». Ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια του πολέμου στη Συρία ήταν η ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με τη βοήθεια των Ρώσων. Η πόλη δέχθηκε μαζικούς βομβαρδισμούς και υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν και χημικά όπλα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 600 άνθρωποι.

Σε έκθεση της Human Rights Watch αναφέρεται ότι ο Σουροβίκιν ήταν ένας από τους ανθρώπους κλειδιά για τα τυφλά χτυπήματα στο Χαλέπι, εναντίον σπιτιών, αγορών, σχολείων και κέντρων υγείας, με τη χρήση εμπρηστικών όπλων και πυρομαχικών διασποράς.

«Ο Σουροβίκιν ξέρει πώς να πολεμά με βομβαρδιστικά και πυραύλους- αυτό κάνει», λέει ο στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ουκρανίας.

Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι εφόσον ο στρατηγός Σουροβίκιν έχει χρησιμοποιήσει χημικά και στη Συρία δεν θα διστάσει να το ξανακάνει την Ουκρανία.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να ελέγξει τις μονάδες του ρωσικού στρατού που έχουν μείνει αποκομμένες λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Γιατί ο Πριγκόζιν και Καντίροφ θαυμάζουν τον Σουροβίκιν

Πάντως ο Γεβγένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Ομάδας Βάγκνερ δήλωσε ότι «ο Σουροβίκιν είναι ο πιο αποτελεσματικός διοικητής στον ρωσικό στρατό». Σύμφωνα με τους Times, ο Πριγκόζιν λέει πως ο Σουροβίκιν «είναι ο αξιωματικός που, χωρίς δισταγμό, από τη στιγμή που έχει λάβει εντολή θα μπει σε ένα άρμα μάχης και θα σπεύσει να σώσει τη χώρα του».

Ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ πιστεύει ότι τώρα οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία «βρίσκονται σε αξιόπιστα χέρια».

Η – κατά τον Καντίροφ – «αξιοπιστία» του «στρατηγού Αρμαγεδδώνα» θα κριθεί στην επικείμενη Μάχη της Χερσώνας.

Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο κι αν τώρα οι Ουκρανοί καταφέρουν να την ανακαταλάβουν θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Μέχρι τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μικρούς θύλακες στα ανατολικά και νότια και η ρωσική απάντηση είναι οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις και τα χτυπήματα με τα drones – καμικάζι, με συνέπεια να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και επικοινωνιών, κάνοντας πιο δύσκολη τη ζωή των Ουκρανών μέσα στον χειμώνα. Το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσουν οι Ρώσοι αν η ουκρανική αντεπίθεση συνεχιστεί και ποιες είναι οι εντολές που έδωσε στον «στρατηγό Αρμαγεδδώνα» το Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Φυλλορροεί η κυβέρνηση Τρας – Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών (Video)

Nordic Monitor: Ο τουρκικός στρατός πασχίζει να ενισχύσει τις πολεμικές δυνατότητές του, δεν έχει ικανό προσωπικό

Δεδομένη η επόμενη πανδημία – Μπορεί να προέλθει από την Αρκτική και τους παγετώνες που λιώνουν (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:19