search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:32
MENU CLOSE

Δεδομένη η επόμενη πανδημία – Μπορεί να προέλθει από την Αρκτική και τους παγετώνες που λιώνουν (Photos/Videos)

19.10.2022 15:36
pagetonas

H επόμενη πανδημία μπορεί να μην προέλθει από νυχτερίδες ή πουλιά, αλλά από ιούς και βακτήρια που τώρα βρίσκονται παγιδευμένα στους παγετώνες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Η ανάλυση γενετικού υλικού από το έδαφος και τα ιζήματα της Λίμνης Χέιζεν, που είναι η μεγαλύτερη αρκτική λίμνη στον πλανήτη, δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος με το λιώσιμο των παγετώνων να «ξυπνήσουν» ιοί και βακτήρια και να προσβάλλουν την άγρια ζωή στην περιοχή προκαλώντας ένα ντόμινο μολύνσεων.

Ο κίνδυνος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, που καταστρέφει τους παγετώνες κοντά στους πόλους του πλανήτη.

Δεν πρόκειται για ένα απλό σενάριο, καθώς το 2016 μία επιδημία άνθρακα στη βόρεια Σιβηρία είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα παιδί και να προσβληθούν τουλάχιστον άλλα επτά άτομα, γεγονός που αποδόθηκε στο κύμα καύσωνα που προκάλεσε λιώσιμο των πάγων, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα νεκρό τάρανδο που ήταν μολυσμένος. Πριν από αυτό, η τελευταία επιδημία άνθρακα στην περιοχή είχε αναφερθεί το 1941.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον κίνδυνο που προέρχεται από παγωμένους ιούς, η Στεφάν Αρί-Μπροσού και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα, στον Καναδά, συνέλεξαν δείγματα χώματος και ιζημάτων από την Λίμνη Χέιζεν, όπου καταλήγουν νερά από παγετώνες της περιοχής που λιώνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στη συνέχεια μελέτησαν ανέλυσαν την αλληλουχία RNA και DNA σε αυτά τα δείγματα για να αναγνωρίσουν πιθανές ενδείξεις που παραπέμπουν σε γνωστούς ιούς και σε ζωικούς, φυτικούς ή μυκητιακούς ξενιστές και δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που αξιολόγησε την πιθανότητα αυτοί οι ιοί να προσβάλουν διάφορες ομάδες οργανισμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B. Σύμφωνα με αυτά ο κίνδυνος να διασπαρούν ιοί σε νέους ξενιστές είναι υψηλότερος σε τοποθεσίες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων που προέρχονται από παγετώνες που λιώνουν.

Οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν τον αριθμό των ιών που εντόπισαν στη διάρκεια της μελέτης τους και οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν άγνωστοι, κάτι που θα γίνει στη δεύτερη φάση της έρευνας.

Τον περασμένο χρόνο ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν γενετικό υλικό από 33 ιούς, εκ των οποίων οι 28 ήταν νέοι, σε δείγματα που είχαν συγκεντρώσει από τα θιβετιανά υψίπεδα, στην Κίνα. Κατά την εκτίμηση των επιστημόνων οι ιοί ήταν ηλικίας 15.000 χρόνων.

Το ζήτημα πάντως, κατά την ομάδα της καθηγήτριας Αρί-Μπροσού, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για διασπορά ιών σε τέτοιες συνθήκες. «Όσο οι ιοί και οι γέφυρες που χρησιμοποιούν δεν βρίσκονται ταυτοχρόνως στο περιβάλλον η πιθανότητα δραματικών γεγονότων παραμένει χαμηλή», γράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Πάντως η κλιματική αλλαγή αλλάζει το εύρος των υφιστάμενων ειδών και δυνητικά μπορεί να φέρει νέους ξενιστές σε επαφή με αρχαίους ιούς ή βακτήρια.

«Θα οδηγήσει αυτό σε πανδημίες; Δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η καθηγήτρια Αρίς-Μπροσού.

«Χρειάζεται επειγόντως να εξερευνήσουμε τους μικροβιακούς κόσμους σε όλο τον πλανήτη για να κατανοήσουμε τους κινδύνους», δήλωσε ο Άρουιν Έντουαρντς, διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth. Και πρόσθεσε ότι «δύο πράγματα είναι πολύ σαφή τώρα: Πρώτον ότι η Αρκτική υπερθερμαίνεται ταχύτατα και υπάρχουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα από την επιρροή του φαινομένου στο κλίμα. Και δεύτερον, ότι οι ασθένειες βρίσκουν τον δρόμο τους μέσω ευάλωτων κοινοτήτων και οικοσυστημάτων στην Αρκτική».

Το 2014 επιστήμονες από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών κατάφεραν να «ζωντανέψουν» έναν γιγάντιο ιο που απομόνωσαν από παγετώνα της Σιβηρίας και να τον κάνουν δυνητικά μολυσματικό για πρώτη φορά μετά από 30.000 χρόνια. Ο συγγραφέας της μελέτης που έγινε τότε, Ζαν Μισέλ Κλαβερί δήλωσε στο BBC ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να είναι «η συνταγή της καταστροφής».

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Θριαμβευτική υποδοχή στην αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα στη Σεούλ (photos/videos)

Ινδονησία: Θρίλερ με τον θάνατο σχεδόν εκατό παιδιών – Αναστέλλεται η πώληση για όλα τα σιρόπια!

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν ακόμα 15 εκατ. βαρέλια από το στρατηγικό τους απόθεμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:30