search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:38
MENU CLOSE

Ιράν: Θριαμβευτική υποδοχή στην αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα στη Σεούλ (photos/videos)

19.10.2022 13:40
elnaz_rekabi_new

Θριαμβευτικής υποδοχής έτυχε η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί, επιστρέφοντας στην Τεχεράνη, αφού αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς να φοράει τη μαντίλα, όπως είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι γυναίκες αθλήτριες από το Ιράν.

Βίντεο που έχουν ανεβεί στο διαδίκτυο δείχνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί, έξω από την Τεχεράνη, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα της Ελνάζ Ρεκαμπί και αποκαλώντας την «ηρωίδα».

Ο ενθουσιασμός για την Ρεκαμπί προκλήθηκε από την εμφάνισή της, την Κυριακή (16/10), στους αγώνες αναρρίχησης στη Σεούλ, όπου η 33χρονη αθλήτρια πήρε μέρος χωρίς να φοράει μαντίλα κι ενώ το Ιράν συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ κρατείτο σε φυλακή. Η Αμίνι είχε συλληφθεί από άνδρες της αστυνομίας ηθών που θεώρησαν απρεπή την εμφάνισή της σε δημόσιο χώρο. Οι διαδηλώσεις είναι η πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που έγιναν το 2009 με αφορμή τις προεδρικές εκλογές.

Η Ιρανή αθλήτρια δήλωσε ότι αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα κατά λάθος και οι φίλοι της εξέφρασαν ανησυχίες για την τύχη της μετά την εμφάνιση αυτή.

Σε λογαριασμό στο Instagram που φέρεται να διατηρεί η Ρεκαμπί, αναφέρεται ότι αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ «χωρίς πρόθεση», αν και δεν είναι σαφές υπό ποιες συνθήκες έγινε αυτή η ανάρτηση.

Σήμερα (19/10) το πρωί η Ρεκαμπί εμφανίστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης φορώντας ένα μαύρο καπελάκι και από πάνω μαύρη κουκούλα που καλύπτουν τα μαλλιά της. Η Ρεκαμπί δέχθηκε μία ανθοδέσμη από κάποιον που την περίμενε και στη συνέχεια επανέλαβε αυτά που ανέφερε και στο Instagram, ότι δηλαδή η εμφάνισή της στους αγώνες χωρίς μαντίλα, έγινε «χωρίς πρόθεση».

Η Ρεκαμπί εξήγησε ότι περίμενε την σειρά της για να αγωνιστεί και πριν προλάβει να φορέσει τα παπούτσια της την κάλεσαν στην πίστα, κι έτσι δεν πρόλαβε να βάλει τη μαντίλα. «Επέστρεψα στο Ιράν με γαλήνια τη σκέψη, παρόλο που αισθανόμουν ένταση και άγχος. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί τίποτα», δήλωσε η Ιρανή αθλήτρια.

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο επιβιβάστηκε σε ένα βαν που πέρασε ανάμεσα στο πλήθος που την επευφημούσε και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Ρεκαμπί έφυγε από τη Σεούλ την Τρίτη (18/10). Το BBC επικαλούμενο «καλά πληροφορημένη πηγή» μετέδωσε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι κατάσχεσαν το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριο της Ρεκαμπί αμέσως μετά την εμφάνισή της στους αγώνες.

Η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ με ανάρτηση στο Tweeter διέψευσε «ως ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση» τα όσα είχαν μεταδοθεί για εσπευσμένη επιστροφή της αθλήτριας στο Ιράν. Στην ανάρτηση αυτή αντί για φωτογραφία της αθλήτριας από τους αγώνες στη Σεούλ μπήκε μία φωτογραφία της από προηγούμενους αγώνες στη Μόσχα, όπου είχε πάρει μέρος φορώντας μαντίλα, κερδίζοντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο.

Η Διεθνής Ομοσπονδίας Αναρρίχησης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση αναφορικά με την Ιρανή αθλήτρια και βρίσκεται σε επαφή με την ίδια και με Ιρανούς αξιωματούχους.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν, με αφορμή την υπόθεση της Μαχσά Αμινί. Διαδηλώσεις έχουν γίνει σε περισσότερες από 100 πόλεις και χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από τις ιρανικές αρχές, οι οποίες δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τα θύματα και τις συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Θρίλερ με τον θάνατο σχεδόν εκατό παιδιών – Αναστέλλεται η πώληση για όλα τα σιρόπια!

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν ακόμα 15 εκατ. βαρέλια από το στρατηγικό τους απόθεμα

Zελένσκι: Απόδειξη της «στρατιωτικής χρεοκοπίας» της Ρωσίας η χρήση ιρανικών drones

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:38