search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:15
MENU CLOSE

Πυρηνικές απειλές της Ρωσίας: Ψυχροπολεμικά σενάρια και κλίμα φόβου καλλιεργούνται στη Βρετανία (photo)

14.10.2022 14:13
nuclear-russia-new

Συστάσεις στις βρετανικές οικογένειες να στοκάρουν εφόδια και χάπια ιωδίου που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις έκθεσης σε ραδιενέργεια, κάνουν επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα άμυνας μέσω της Sun, καλλιεργώντας κλίμα ανησυχίας για πιθανή πυρηνική επίθεση, παρότι τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους ως προς τον κίνδυνο αυτό.

Η Sun αναφέρει ότι βετεράνοι του βρετανικού στρατού και καθηγητές πανεπιστημίων που είναι ειδικοί σε θέματα αντιμετώπισης μαζικών επιθέσεων, εκτιμούν ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει μία ρωσική επίθεση, είτε πρόκειται για χτύπημα με πυρηνικά ή συμβατικά όπλα, είτε για κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με τη Sun, οι ΗΠΑ έχουν στοκάρει χάπια ιωδίου στο πλαίσιο σχεδίου για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, μετά από απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαθέσει 290 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά χαπιών Nplate, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλημάτων στα κύτταρα του αίματος μετά από έκθεση σε ραδιενέργεια.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα φαρμακεία στη Φινλανδία ξέμειναν από χάπια ιωδίου, μία ημέρα μετά την σύσταση του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες να έχουν στα σπίτια τους από μία δόση για τον καθένα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο καθηγητής Άντριου Φάτερ, του πανεπιστημίου του Λέστερ, δήλωσε στη Sun ότι «αν ήταν πολιτικά εφικτό θα ήταν καλή ιδέα να εκπαιδευτούν οι πολίτες, με τρόπο αντίστοιχο με τα προγράμματα ετοιμότητας που εφαρμόζονται στη Φινλανδία». «Αυτό θα μας έδινε μια ιδέα για το πώς θα λειτουργήσει η κοινωνία σε περίπτωση καταστροφής που διακόπτει την αλυσίδα προμηθειών τροφίμων και ενέργειας», πρόσθεσε ο καθηγητής Φάτερ.

Ο ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής, Έντουαρντ Λούκας, υπέδειξε επίσης ως παράδειγμα προς μίμηση το σχέδιο ετοιμότητας που εφαρμόζουν οι Φινλανδοί. «Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης», δήλωσε στη Sun Online.

Ο βετεράνος αξιωματικός του βρετανικού στρατού, Στιούαρτ Κρόφορντ, πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τους Φινλανδούς και άλλους. Μπορούμε να αρχίσουμε τον σχεδιασμό ακολουθώντας τους άλλους ως προς την εκπαίδευση προσωπικού στις κρίσιμες υπηρεσίες». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «οι τοπικές αρχές πρέπει να έχουν σχέδια πολιτικής άμυνας».

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν καταρτιστεί διάφορες στρατηγικές για την προετοιμασία της Βρετανίας για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης, στις οποίες εμπλέκονταν οι εθνικές και τοπικές αρχές.

«Πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά την πυρηνική απειλή – αλλά δεν πρέπει να τρομάζουμε», δήλωσε ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ στη Sun Online. «Όταν όμως υποσχόμαστε μαζική απάντηση με κάποιον τρόπο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο και αυτό είναι ένας πόλεμος με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ριζική αλλαγή προσέγγισης από τις χώρες του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο βρετανός στρατηγός.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε και να ενεργοποιήσουμε δυνατότητες στις ένοπλες δυνάμεις, που δυστυχώς ακυρώθηκαν από διαδοχικές κυβερνήσεις μετά τις αρχές του 2000. Μπορεί να μην θέλουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ίσως αυτός ο πόλεμος να μας έρθει», εκτίμησε ο στρατηγός Σίρεφ.

Ο συγγραφέας Τάρας Γιανγκ, που έγραψε το βιβλίο «Πυρηνικός Πόλεμος στο Ηνωμένο Βασίλειο», μιλώντας στη Sun υποστήριξε ότι η χώρα «είναι πολύ λίγο προετοιμασμένη» και υπενθύμισε μια σειρά προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού που εφαρμόζονταν στον Ψυχρό Πόλεμο και πλέον δεν ισχύουν.

Το εξώφυλλο του εντύπου που εκδόθηκε το 1980 για την προετοιμασία των Βρετανών σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Ο καθηγητής Φάτερ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενημερωθεί συνολικά ο λαός, αλλά στέλνοντας έντυπα αντίστοιχα (με εκείνα του Ψυχρού Πολέμου) μπορεί να προκληθεί πανικός, ελλείψεις τροφίμων και λεηλασίες».

Ο Έντουαρντ Λούκας κάλεσε την κυβέρνηση να μοιράσει χάπια ιωδίου σε κάθε νοικοκυριό στη Βρετανία, όπως γίνεται στις ΗΠΑ και στη Φινλανδία.

Και ο καθηγητής Φάτερ προειδοποίησε ότι «είναι καιρός να ξεσκονίσουμε τα σχέδια πολιτικής άμυνας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ αλλά δεν θα ορίσουμε και ημερομηνία (Video)

Gazprom για Nord Stream: Μεγάλο μέρος του αγωγού μπορεί να πρέπει να αντικατασταθεί

«Οι Πρίγκιπες του Πύργου»: Θα λύσει ο Κάρολος το μεσαιωνικό μυστήριο που παραμένει άλυτο επί 539 χρόνια; (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:14