search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:56
MENU CLOSE

Με Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλεί Ρώσος αξιωματούχος αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ

13.10.2022 18:25
stolte-254-new

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν περισσότερες από 40 πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους την Πέμπτη, την ώρα που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες επιδιώκουν την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης μετά τη δέσμευση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Οι νέες δεσμεύσεις ώθησαν τη Μόσχα να διατυπώσει εκ νέου προειδοποιήσεις ότι η βοήθεια των δυτικών κρατών τα καθιστά «άμεσο έδαφος προς σύγκρουση» και ότι η είσοδος της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι ένα τέτοιο βήμα θα σήμαινε εγγυημένη κλιμάκωση στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Πέμπτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» της συμμαχικής επικράτειας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δικαιολογήσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, σε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», λέγοντας ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη συμμαχία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να επιτρέψει γρήγορα την είσοδο της Ουκρανίας, κυρίως επειδή ένταξή της κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου πολέμου θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ καθυστερούσε την ένταξη της Ουκρανίας. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδειξε ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει την ουδετερότητα.

Όμως λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε τις μερικώς κατεχόμενες περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως ρωσική γη στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ζελένσκι έκανε έναν γρήγορο ελιγμό και υπέγραψε το αίτημα ένταξης.

ΝΑΤΟ: Δεν μας εκφοβίζουν οι απειλές

Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα τρομοκρατηθούν από τις πυρηνικές απειλές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την «πυρηνική ρητορική» του Ρώσου ηγέτη ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη» και προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Ρωσία επιχειρήσει να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή της.

«Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο. Ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή (εξέλιξη), που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες και, αφού υπενθύμισε ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, υπογράμμισε πως φαίνεται «εξαιρετικά μακρινό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα υποχρέωναν το ΝΑΤΟ να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων.

«Ο Πούτιν ξέρει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

«Θεέ μου, επιστρέψατε πάλι»: Η… θερμή υποδοχή του βασιλιά Καρόλου στη Λιζ Τρας (Video)

Συνεχίζει τις γκάφες ο Τζο Μπάιντεν: Είπε ότι ο γιος του πέθανε στο Ιράκ, ενώ «έφυγε» από καρκίνο στον εγκέφαλο (Video)

Πτήση τρόμου από την Τουρκία στη Βρετανία μετά από «απειλή για βόμβα» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:53