search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:29
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Νόμος για άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των αποδήμων

08.07.2023 20:38
MHTSOTAKIS

Με μια κίνηση που μοιάζει με «τρίπλα» στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε με την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με ένα άρθρο, με το οποίο θα καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο προηγούμενος νόμος έθετε σημαντικούς περιορισμούς και σημείωσε με νόημα ότι «σήμερα ήλθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, αφού εξήρε το ήπιο κλίμα που επικράτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή, εντούτοις άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία και καλώντας τα άλλα κόμματα να εγκαταλείψουν τον ξύλινο λόγο, και να επέρχεται συμφωνία επί των στόχων, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτές τις μεγάλες αλλαγές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα», επισημαίνοντας ότι «εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις», ενώ έψεξε κάποια αιτήματα του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος αν «τελικά χρειαζόμαστε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ή έχουμε τράτο για να δώσουμε περισσότερα, αποφασίστε». Προσέθεσε, δε, ότι «άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση. Στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια».

Αιχμηρός έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σας άκουσα να μιλάτε για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί. […] Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή», ενώ απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω. Μας είπατε σήμερα κ. Φάμελλε τα ίδια που λέγατε και πριν 3 μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Εγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μάχες».

Ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης, δε, έθεσε την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την αποπληρωμή των διμερών δανείων, την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, την υποχώρηση ανεργίας στο 8% και την αύξηση εξαγωγών, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων, μείζονες παρεμβάσεις στην υγεία και ειδική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων και στο ΕΚΑΒ, διεύρυνση του ψηφιακού κράτους, προτεραιότητα τα σχολεία, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και η τεχνική εκπαίδευση, μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη για επιτάχυνση της απονομής της, και τη συνέχιση της υλοποίησης μιας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνοντας για το τελευταίο ότι «είμαστε οι πατριώτες των πράξεων και όχι των κενών συνθημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Καταψήφιση από ΠΑΣΟΚ – Ανδρουλάκης: «Έχουμε άλλη φιλοσοφία»

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Τα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν “ούτε για σοβάτισμα”»

Φάμελλος: Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κοινωνία και τη Δημοκρατία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:29