search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:23
MENU CLOSE

Τι προβλέπει το νέο μισθολόγιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2289
06-07-2023
09.07.2023 06:00
misthologio-new

Έρχεται νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2024, το οποίο αναμένεται να αναπληρώσει την απουσία των δώρων στο Δημόσιο με αύξηση του κατώτατου μισθού!

Στην παρούσα φάση οι εισαγωγικοί μισθοί στη χώρα μας είναι «δύο ταχυτήτων»: στον μεν ιδιωτικό τομέα είναι δεκατέσσερις, αλλά στον δημόσιο δώδεκα. Για τον λόγο αυτόν μία από τις πρώτες μέριμνες της κυβέρνησης φέρεται να είναι η εξάλειψη αυτής της διαφοράς.

Η αύξηση του εισαγωγικού θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των υπαλλήλων

Θυμίζουμε ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο για έναν υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ μεικτά, αλλά δεν καταβάλλονται δώρα και επίδομα αδείας. Στον ιδιωτικό τομέα, όπου επίσης είναι 780 ευρώ, η διαφορά έγκειται στο ότι ετησίως καταβάλλονται 14 μισθοί, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά ο εργαζόμενος λαμβάνει 910 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 130 ευρώ ή 14,3%, που σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να προστεθεί στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Η αύξηση του εισαγωγικού μισθού στον δημόσιο τομέα κατά 130 ευρώ μηνιαίως θα συμπαρασύρει τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, μετακλητών και συμβασιούχων, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια. Εν ολίγοις, η αύξηση δεν θα περιοριστεί μόνο στο πρώτο κλιμάκιο, αλλά θα επεκταθεί αντίστοιχα και στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Έτσι τα 780 ευρώ των πρωτοδιορισμένων ΔΥ θα γίνουν 846, ώστε πολλαπλασιαζόμενα επί 12 μήνες να αντιστοιχούν στους 14 μισθούς που λαμβάνουν οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να εξισωθούν οι αφετηριακές αμοιβές. Εάν «κλειδώσει», θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 8,5% τον μήνα και 4% – 5% μεσοσταθμικά.

Αυτή θα είναι η πρώτη αύξηση που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μετά το μακρινό… 2008. Το 2010 τα δώρα κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από ένα επίδομα, ενώ το 2012, «έσβησαν» οριστικά αφήνοντας 12 τους μισθούς στο Δημόσιο.

Αυξήσεις αναμένονται και στα οικογενειακά επιδόματα:

Για ένα παιδί οι δικαιούχοι από 50 ευρώ θα παίρνουν 70 ευρώ.

Για δύο παιδιά το επίδομα αυξάνεται από τα 70 στα 120 ευρώ.

Για τρία παιδιά, από τα 120 το επίδομα πάει στα 170 ευρώ.

Τέλος συζητείται η αναπροσαρμογή προς τα πάνω και στα αποκαλούμενα «εκτός έδρας» των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών των ενστόλων.

Το νομοσχέδιο με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων και να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά, το κόστος των νέων ρυθμίσεων ξεπερνάει το μισό δισ. ευρώ και αφορά περίπου 700.000 υπαλλήλους.

Θωρακισμένοι οι ενήμεροι δανειολήπτες στεγαστικών

Θωρακισμένοι στις νέες αυξήσεις επιτοκίων που προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ την εβδομάδα που μας πέρασε είναι οι Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Η θωράκιση αφορά περίπου 500.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, και ισχύει ήδη από τις αρχές Μαΐου του 2023 όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ οι δανειολήπτες έχουν δει και μείωση της δόσης τους, σύμφωνα με τα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι τράπεζες στη χώρα μας. Ανάλογα προγράμματα έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δισ. ευρώ περίπου. Θυμίζουμε ότι στα προγράμματα ανταμοιβής δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από τη μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Προσγείωση, μετριοπάθεια, ακεραιότητα

Τι χάνει το ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση Λοβέρδου

ΣΥΡΙΖΑ: Το «νέο κύμα» ζυγίζει την «καυτή πατάτα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04