search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:01
MENU CLOSE

Προγραμματικές δηλώσεις – Προς τα 840 ευρώ ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2289
6/7/2023
06.07.2023 06:00
kivernisi-new

Το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία αναμένεται να παρουσιάσει στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων σε μία οκτακομματική Βουλή που περιμένει να δει δείγματα γραφής από πολιτικούς σχηματισμούς που μπήκαν «ξαφνικά » στον δημόσια ζωή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριήμερη συζήτηση, που ξεκινάει σήμερα στις 17:00 και αναμένεται να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομία – έλεγχος της ακριβείας και καλύτεροι μισθοί –, την υγεία και το επιτελικό κράτος, ενώ οι υπουργοί θα αναγγείλουν τον οδικό χάρτη των προτεραιοτήτων τους για την τετραετία.

Αυξήσεις στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται protothema.gr, φαίνεται πως η απόφαση για αυξήσεις στο ενιαίο μισθολόγιο από την 1η Ιανουαρίου έχουν παρθεί οριστικά με τον εισαγωγικό μισθό να προσδιορίζεται πλέον στην περιοχή των 840 ευρώ και τις απολαβές των υπαλλήλων να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με το μισθολογικό τους κλιμάκιο.

Το πολιτικό σκηνικό

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακέφαλος, σε εσωτερική περιδίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει απέναντί του μία αδύναμη αντιπολίτευση. Μοιραία το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει την προσοχή του κυρίως προς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Ν.Δ. και, για την ακρίβεια, στην Ακροδεξιά.

Και αυτό διότι, πέρα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κοινοβουλευτικό παρελθόν, οι βουλευτές όλων των άλλων μικρότερων κομμάτων δεν έχουν καμία πολιτική εμπειρία, ενώ είναι άγνωστο εάν έχουν και μία σαφή αντίληψη των πραγμάτων για τα οποία θα κληθούν να μιλήσουν στη Βουλή.

«Μεταρρυθμιστική» ατζέντα

Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει πάντως να αναδείξει τη «μεταρρυθμιστική» του ατζέντα επαναλαμβάνοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία. Προφανώς από αυτά που θα πει θα φανεί αν μέσα στον προγραμματισμό του υπάρχουν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες ή κάποιες έχουν βγει εκτός, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο η κυβέρνηση είχε καταθέσει στην Κομισιόν.

Ως απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις, τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο Μητσοτάκης αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομία. Υπογράμμιζαν μάλιστα πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ψήφιση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τις φοροελαφρύνσεις των πολιτών αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του επόμενου τριμήνου, που θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας.

«Το κοινωνικό κράτος που θέλει να υπηρετήσει η Ν.Δ. θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια» έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Παροχές και ελαφρύνσεις

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προετοιμάσει και θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο πολυνομοσχέδιο παροχών και ελαφρύνσεων, βάσει των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, με ορίζοντα τετραετίας. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:

● η παράταση του market pass,

● το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.2024,

● η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά,

● η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές,

● η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,

● η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,

● η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

● και η χορήγηση του youth pass, ύψους 150 ευρώ, για τους νέους 18 ετών.

Οι πληροφορίες λένε ότι το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κοστίσει περίπου 2 δισ. ευρώ και θα αφορά περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Μόνο ένα μέρος της παρέμβασης θα αφορά το 2023 και θα σχετίζεται με την παράταση στο μέτρο του market pass.

Προέχει το ΕΣΥ

Ακόμα, αναμένεται να ανακοινώσει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο από το Υπερταμείο. Όπως έλεγαν μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη, «η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ στον δημόσιο έλεγχο αποτελεί την πιο ισχυρή και την πιο ηχηρή απάντηση προς την αντιπολίτευση, που τόσο καιρό προσπαθούσε διασπείροντας fake news να πείσει τους πολίτες πως ιδιωτικοποιούμε τα δημόσια αγαθά, το νερό και ξεπουλάμε την ΕΥΔΑΠ».

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πιο διεξοδικά στη ριζική αναβάθμιση του ΕΣΥ, την οποία έχει προαναγγείλει και προεκλογικά, και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συζήτησε αναλυτικά όλες τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τομέα, αρχής γενομένης από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα, το μέτρο αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή βρίσκεται στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές ότι υπάρχει πλεονασμός επιδομάτων.

Άλλωστε, για τον Μητσοτάκη το βασικό μέλημα είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα και η διαδικασία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:00 με τις τοποθετήσεις των περισσότερων υπουργών της νέας κυβέρνησης προκειμένου να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας και τις προτεραιότητές τους. Θα ακολουθήσουν ομιλίες βουλευτών και τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.  

Και το Σάββατο θα συνεχιστούν οι ομιλίες των υπουργών, ενώ η διαδικασία θα κλείσει με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών με αντίστροφη σειρά προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Δηλαδή η σειρά των αρχηγών θα είναι Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική ΛΥΣΗ, Σπαρτιάτες, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει αργά το απόγευμα την διαδικασία των προγραμματικών ο Πρωθυπουργός.

Πριν τον κ. Μητσοτάκη τον λόγο αναμένεται να πάρουν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στόχος είναι η ψηφοφορία να ολοκληρωθεί στις 20:30 κάτι όμως που με έναν γρήγορο υπολογισμό δύσκολα θα επιτευχθεί και υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Διαβάστε επίσης

Το ναυάγιο του «Τιτανικού» και η ματαιοδοξία

Κίνδυνος για το Κίεβο η παρουσία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

Η ανατομία ενός… Υπουργικού Συμβουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 22:57