search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:48
MENU CLOSE

Κίνδυνος για το Κίεβο η παρουσία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2288
29/6/2023
29.06.2023 06:00
PRIGOZIN
AP

Μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, το πληθωριστικό σοκ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το τελευταίο που θα ήθελε να δει η Δύση είναι και μία έκρηξη στη Ρωσία. Μπορεί ο Τζέφρι Σόνενφελτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale, να μην κρύβει τη χαρά του διότι «ο Πούτιν αντιμετωπίζει το απόλυτο χάος», αλλά οι αναλυτές της Rystad Energy επισημαίνουν στο CNN ότι κάθε γεωπολιτική αστάθεια τα τελευταία 35 χρόνια είχε συνέπεια να ανεβαίνει κατά 8% η τιμή του πετρελαίου.

«Αυτό επιφέρει αβεβαιότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές» πετρελαίου, καθώς η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της αγοράς, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Μπροντζ, αναλυτής της Energy Aspects. Οι αγορές απεύχονται μια νέα κούρσα στις τιμές του «μαύρου χρυσού» όσο επιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναλυτές θεωρούν εφιαλτικό το σενάριο να ξεσπάσει εσωτερική κρίση εν μέσω πολέμου σε μία χώρα με 5.889 πυρηνικές κεφαλές.

Στο Κίεβο, βεβαίως, κάποιοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην τηλεόραση με ποπ-κορν στο χέρι, ελπίζοντας ότι η ιστορία με τη φερόμενη ως ανταρσία του Πριγκόζιν θα εξελισσόταν διαφορετικά. Αλλά τελικά αποδείχτηκε μια «ανταρσία» που έζησε όσο ένα εφημερόπτερο – ένα από αυτά τα έντομα που ζουν μία μέρα. Μετά το ανάθεμα του Πούτιν κατά του Πριγκόζιν και τα μεγάλα – πλην ανέξοδα – λόγια του αρχηγού της Wagner, το θέμα έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το προφίλ των παικτών

Για να αντιληφθούμε τι έγινε στη Ρωσία, πρέπει να έχουμε υπόψη το προφίλ των βασικών παικτών:

● Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, άνθρωπος της περιβόητης KGB, προφανώς είναι σκληρός παίκτης και ξέρει να ελέγχει τις κινήσεις ενός πολέμαρχου.
● Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν δεν είναι μάστερ στο σκάκι, αλλά ένα χρήσιμο άλογο, με τόσα περιθώρια κινήσεων, ώστε να εξασφαλίζει την προστασία του βασιλιά.
● Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ήξεραν τι γινόταν, όσο κι αν προσπαθούσαν να πείσουν τους… τηλεθεατές πως εξεπλάγησαν. Ας μην ξεχνούμε πως οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν απλώσει τα δίχτυα τους μέχρι τις παρυφές της Μόσχας, ελέγχοντας πλήρως την Ουκρανία.

Θα βόλευε πολλούς να υπήρχε μια έτοιμη διάδοχη κατάσταση στη Μόσχα. Αλλά δεν υπάρχει. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διάδοχη κατάσταση κάποιος σαν τον Πριγκόζιν. Αυτός είναι αναλώσιμο πιόνι.

Μετά το σκάκι, ώρα για… Stratego

Ο Πριγκόζιν με τη λεγόμενη «πορεία για τη δικαιοσύνη» – υποτίθεται προς τη Μόσχα – έδωσε στον Πούτιν το επιχείρημα για να κάνει ξεκαθάρισμα, βγάζοντας από τη μέση όσους εκτέθηκαν ως ανεπαρκείς στην επίθεση στην Ουκρανία. Το αν θα είναι ένας από αυτούς και ο υπουργός Άμυνας (όπως ζητά ο Πριγκόζιν), θα φανεί εν καιρώ. Ο Πούτιν δεν αντιδρά εν θερμώ.

Επιπλέον, ο Πούτιν θα επενδύσει ακόμα περισσότερο στον ρωσικό εθνικισμό, σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου. Ο Τόμας Γκράχαμ, από το think tank «Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», κρίνει ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία «δεν βρέθηκε στο χείλος του εμφυλίου ή μπροστά σε μία μεγάλη αναταραχή».

Ωστόσο, προσθέτει, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το ότι η φερόμενη ανταρσία δεν σταμάτησε στην αρχή. Είναι σίγουρο ότι ο Πούτιν δεν θα αναλάβει προσωπικά ευθύνες. Άρα θα υπάρξει ένα παιχνίδι μέσα στο Κρεμλίνο όπου ο ένας θα δείχνει τον άλλο, καθώς η κάθε ομάδα της ελίτ προσπαθεί να σωθεί χτυπώντας την αντίπαλη ομάδα».

Στο μεταξύ ο Πούτιν ενεργοποιεί τους Τσετσένους του Καντίροφ στο νοτιοανατολικό μέτωπο με πρόσχημα την αποχώρηση της Wagner.

Η επόμενη κίνηση μπορεί να είναι η επιστροφή στον αρχικό στόχο: το Κίεβο. Ο Βρετανός στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ δήλωσε στο Skynews ότι η μισθοφορική οργάνωση του Πριγκόζιν μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μία πιθανή επίθεση κατά του Κιέβου από το έδαφος της Λευκορωσίας. «Το γεγονός ότι (ο Πριγκόζιν) πηγαίνει στη Λευκορωσία προκαλεί ανησυχίες» επισήμανε ο πρώην αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, τονίζοντας ότι ο αρχηγός της Wagner «διατηρεί μία αποτελεσματική μάχιμη ομάδα γύρω του και αποτελεί απειλή για την ουκρανική πλευρά, και μάλιστα πλησιέστερα προς το Κίεβο».

Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Μιχαήλ Μποτσιούρκιφ, συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο οποίος επισήμανε ότι η λεγόμενη εξορία Πριγκόζιν στη Λευκορωσία μπορεί να κρύβει «θανάσιμες» εξελίξεις. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον κύριο Πριγκόζιν να οδηγεί τρακτέρ ένα δειλινό στη Λευκορωσία ή να σκάβει για πατάτες ή να πηγαίνει στη ζούγκλα της Αφρικής» είπε χαρακτηριστικά ο Μποτσιούρκιφ. «Ο κύριος Πριγκόζιν διοικεί μία δύναμη που είναι μεγαλύτερη από τα στρατεύματα που έχουν κάποιες μικρές χώρες στην Ευρώπη».

Η… μεθεπόμενη μέρα

Σε τελική ανάλυση αυτή η κρίση του εφημερόπτερου στη Μόσχα εξέθεσε τη διάδραση ανάμεσα στις φράξιες της ρωσικής ελίτ. Αυτό που άρχισε ως μία «προδοσία» και εγκληματική πρόκληση προς το κράτος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς έλεος, κατέληξε σε μία πολύ εύκολη συμφωνία που εξασφάλισε «κάρτα ελευθέρας» για τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, το κράτος που βρίσκεται πιο κοντά στο Κρεμλίνο από οποιοδήποτε άλλο.

Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο και στο Κίεβο, όπου ο Μιχάηλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε: «Στο τέλος της μέρας όλα επιστρέφουν στην κανονικότητα – ο Πριγκόζιν δεν είναι προδότης, αλλά ήρωας κ.λπ.».

Κι επιπλέον ουδείς εγκαταλείπει την ηγεσία μιας χώρας εν μέσω πολέμου. Πολύ περισσότερο ένας πράκτορας της KGB. Μπορεί όμως να ετοιμάσει το έδαφος για τη μεθεπόμενη μέρα – όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει με ρωσική υποχώρηση, ίσως ο ίδιος ο Πούτιν θελήσει να δώσει το δαχτυλίδι στον διάδοχο. Κι αυτός δεν θα είναι κάποιος από την πολιτική ή επιχειρηματική ελίτ, αλλά ένας μπαρουτοκαπνισμένος. Ακριβώς επειδή η χώρα θα έχει βγει από πόλεμο. Αν ο πόλεμος τελειώσει με ρωσική νίκη, τότε υπάρχει περίπτωση ο διάδοχος να είναι μια πολιτική προσωπικότητα.

Έως τότε ο Πούτιν θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού όσο ο πόλεμος θα συνεχίζεται (και με ευθύνη της Δύσης).

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο απέκλεισε νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ 

Μητσοτάκης στο ΥΠΟΙΚ: Πριν τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις προεκλογικές εξαγγελίες

Fake λογαριασμός του Γεραπετρίτη στο Twitter «πέθανε» τον Λουκά Παπαδήμο – Ο Ιταλός φαρσέρ που κρύβεται από πίσω

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:46