search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:32
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο ΥΠΟΙΚ: Πριν τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις προεκλογικές εξαγγελίες

28.06.2023 18:58
mitsotakis-ypoik-4-new

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρώτου σε υπουργείο, μετά από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για όλες τις προτεραιότητες στον τομέα της οικονομίας, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Tο ενδιαφέρον εστιάστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα είναι το δεύτερο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το νομοσχέδιο που αφορά στο επιτελικό κράτος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, «είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε να πετύχουμε και οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη».

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε αισιόδοξοι για την σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γίνει πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών, κυρίως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο που έρθει σύντομα στην Βουλή και όπως τόνισε «πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και θα αφορά το 2024, με πολλές από αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «είμαστε αισιόδοξοι αφού πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη 4ετία. Έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για την χώρα και για την οικονομία της Ελλάδος και στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής».

Σε αφορά τον επικείμενο νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ πριν από τις εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Προηγουμένως, ο κ.Μητσοτάκης είχε χαιρετίσει τόσο τα στελέχη του υπουργείου που τον περίμεναν στον 6ο όροφο, όσο και τους οικονομικούς συντάκτες.

O κ.Μητσοτάκης  στο υπουργείο Οικονομικών, εγκαινίασε τον κύκλο των επισκέψεων στα υπουργεία και τη στοχοθεσία σε κάθε τομέα κυβερνητικού έργου, όπως είχε κάνει και το 2019. 

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

«Χωρίς μια οικονομία η οποία να αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία, και η ανάπτυξη είναι αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο η συλλογική προκοπή μεταφράζεται και σε ατομική προκοπή», είπε. «Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνο εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε», πρόσθεσε.

Στo υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα της νέας κυβερνητικής θητείας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στο υπουργικό Συμβούλιο τις 4 γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης:

-Καλύτεροι μισθοί
-Καλύτερη δημόσια υγεία
-Καλύτερο κράτος
-Καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς την κοινωνία μέσω tweet. Στο μήνυμά του, τονίζει ότι «σκοπός μας είναι να ενώνουμε την κοινωνία», σημειώνει ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα υπηρέτες όλων των πολιτών και αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα και τα όποια λάθη. «Ξεκινάμαε υπεύθυνα, αλλά και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία μας», αναφέρει. Σε άλλο μήνυμά του,σημειώνει ότι η πρώτη συνεδρίαση έγινε στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης και οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές.

Oι υπουργοί παρέλαβαν και τους περιβόητους «μπλε φακέλους» που περιλαμβάνουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας, ενώ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τις επισκέψεις του σε όλα τα υπουργεία, αρχής γενομένης από σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους, το δεύτερο στις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στην επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και στη νομοθετική υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα.

Έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά ως πρώτες προτεραιότητες στην οικονομική ανακούφιση των πολιτών, στην αντιμετώπιση του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας ιδιαίτερα στα τρόφιμα και σε παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές με συνδρομή προσωπικού και από Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική.

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερες σκέψεις Παππά για τον Δήμο Αθηναίων: «Θα δούμε αν θα το κάνω…» (video)

Δέκα φωτογραφικά «κλικ» από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης

TAZ για τη νίκη Μητσοτάκη: «Στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλείφεται» (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 20:31