search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:47
MENU CLOSE

Η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων – Ξεκινά η τριήμερη μάχη στη Βουλή, το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

05.07.2023 20:27
vouli programmatikes 444- new

Με την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 17.00 το απόγευμα η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία .

Την ίδια ημέρα θα τοποθετηθούν και οι επικεφαλής των άλλων επτά κομμάτων. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, και το Σάββατο το βράδυ η Βουλή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Θα ακολουθήσει ένας κύκλος βουλευτών από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Μια διαδικασία διαφορετική από αυτήν που συνήθως ακολουθείται.  

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:00 με τις τοποθετήσεις των περισσότερων υπουργών της νέας κυβέρνησης προκειμένου να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας και τις προτεραιότητές τους. Θα ακολουθήσουν ομιλίες βουλευτών και τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.  

Και το Σάββατο θα συνεχιστούν οι ομιλίες των υπουργών, ενώ η διαδικασία θα κλείσει με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών με αντίστροφη σειρά προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Δηλαδή η σειρά των αρχηγών θα είναι Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική ΛΥΣΗ, Σπαρτιάτες, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και θα κλείσει αργά το απόγευμα την διαδικασία των προγραμματικών ο Πρωθυπουργός.

Πριν τον κ. Μητσοτάκη τον λόγο αναμένεται να πάρουν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στόχος είναι η ψηφοφορία να ολοκληρωθεί στις 20:30 κάτι όμως που με έναν γρήγορο υπολογισμό δύσκολα θα επιτευχθεί και υπολογίζεται ότι θα φτάσουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα για να λάβει η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης. 

Τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

Οικονομία και μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν τον πυρήνα των όσων θα πει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας την πορεία της επόμενης τετραετίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων που ανέλαβε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών τα οποία δεν έχουμε ακούσει έως τώρα αλλά και αλλαγές στα κριτήρια ένταξης σε ρυθμίσεις και νέες ρυθμίσεις οφειλών.

Παράταση Market Pass

Τα περισσότερα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο δε θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά από τις αρχές του 2024.
Η μόνη προεκλογική εξαγγελία που αναμένεται να ισχύσει άμεσα, είναι η παράταση έως το τέλος του έτους του Market Pass για 2.800.000 νοικοκυριά.

Επίδομα 150 ευρώ σε 18αρηδες

Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και δεν είναι άλλο από το voucher των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι εφόσον ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι.
Στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου που θα ισχύει από το 2024, θα το λάβουν όσοι έχουν κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18αρηδες.

Μέτρα για την ακρίβεια:

-Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων Υπαλλήλων,
-Πρώτος μισθός: 780€ – 850€,
-Επέκταση market pass 3 ή 5 μήνες,
-Συνταξιούχοι: Bonus προσωπικής διαφοράς,
-Υouth pass 150 €.

Μέτρα για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

-«Λίφτινγκ» στις 120 και 72 δόσεις
-Σκέψεις για νέα ρύθμιση 70 δόσεων

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρισκόταν η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν 14 μισθούς – όπως στον ιδιωτικό τομέα – ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 € το μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.

Τα νέα επιδόματα τέκνων

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:

70€ με ένα παιδί (από 50€)
120€ με δύο παιδιά (από 70€)
170 € με τρία παιδιά (από 120€)

Επίδομα θέσης ευθύνης

Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα και η πρώτη ομιλία Ανδρουλάκη στη Βουλή

Στην μάχη των προγραμματικών δηλώσεων πέφτει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στόχο να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εκπέμψει μια εικόνα πιο συνεκτική και μαχητική απέναντι στην κυβέρνηση, παρά τα όσα εκτυλίσσονται στο κόμμα λόγω των διεργασιών διαδοχής.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά καλείται να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε σύσκεψη το προεδρείο της ΚΟ συζήτησε επί της προετοιμασίας για την παρουσία του κόμματος στις προγραμματικές που ξεκινούν αύριο το απόγευμα και σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφάσισε την μετάθεση της Πολιτικής Γραμματείας την Δευτέρα, ενώ αρχικώς είχε προσδιοριστεί για σήμερα.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ώστε να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε εξαιτίας της παραίτησης Τσίπρα, της αμηχανίας που ακολούθησε μέχρι την Πολιτική Γραμματεία της Κυριακής, και το εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με φόντο την διαδοχή και τους ρόλους στην επόμενη μέρα.

Το βάρος εκτός από τον νέο, «μεταβατικό» πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτη Φάμελλο, να αναλαμβάνουν να σηκώσουν και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, τον Νάσο Ηλιόπουλο τα θέματα Εργασίας και κοινωνικής προστασίας, και την Θεοδώρα Τζάκρη τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για πρώτη φορά θα ανέβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με την αποχώρηση Λοβέρδου να επισκιάζει το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί στο κόμμα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για τις δικές τους ομιλίες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήδη έδειξε ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων έκανε παρέμβαση δύο φορές.

Στο βήμα της ολομέλειας θα ανέβουν για πρώτη φορά και οι επικεφαλής των «Σπαρτιατών» και της Νίκης.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου

Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Κύκλος 8 ομιλητών από όλα τα κόμματα

Τοποθετήσεις των υπολοίπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου

Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές.

Γύρω στις 4 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτή που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους

Τελευταίος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Επανεκκίνηση επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ακρίτα για Λοβέρδο: Τον κέρδισε το τένις

Επίθεση Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά Αλέξη Τσίπρα: Ο πρωτεργάτης της προδοσίας του «Όχι» παραιτήθηκε ηττημένος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:46