search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 06:42
MENU CLOSE

Καύσωνας Κλέων: Στα ύψη η θερμοκρασία  για πάνω από μία εβδομάδα – Τι πρέπει να προσέχουμε (Video/Xάρτης)

12.07.2023 07:24
kleon new

Προ των πυλών της χώρας είναι ο καύσωνας «Κλέων», που αναμένεται να «ψήσει» την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και ο οποίος φαίνεται πως θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Ήδη από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο καιρός στη χώρα θα ξεκινήσει να γίνεται σχεδόν ανυπόφορος και απαιτείται μεγάλη προσοχή ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα «Κλέων», ενώ όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν στο ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, οι πιο δύσκολες -κατά συνέπεια και πιο ζεστές- ημέρες θα είναι η Παρασκευή 14 Ιουλίου, το Σάββατο 15 του μήνα και η Κυριακή (16/7). Ο υδράργυρος το διάστημα αυτό θα βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Και τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr συμφωνούν ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο αρχικά από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια.

Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Για σήμερα που αρχίζει η επέλαση του καύσωνα το meteo.gr αναφέρει ότι σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, ενώ θα επικρατήσει έντονη ζέστη.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-38, στην Ήπειρο από 19 έως 37 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 19 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 22 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 20 έως 36 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 4 μποφόρ, στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37-38 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς.

Μετεωρολόγοι: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Οι συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στη χώρα από σήμερα ενδέχεται – σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων – να παρουσιάσουν νέα έξαρση από την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση για ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο «κύμα» καύσωνα.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς«Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει -και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο δελτίο καιρού – παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά».

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα, επικαλούμενος, μάλιστα, «κάποια αισιόδοξα στοιχεία», όπως αναφέρει.

Ο μετεωρολόγος του Open σημείωσε αρχικά ότι οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά, με εξαίρεση τα αστικά κέντρα, ενώ το ποσοστό υγρασίας θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως από την Κυριακή 16 Ιουλίου αναμένεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου φαινομένου, ενώ η γενικότερη αποκλιμάκωση φαίνεται να έρχεται στις 20 του μήνα.

Tέλος ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε: «Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.»

Διαβάστε επίσης  

Φωτιά στο ρέμα της Χελιδονούς μεταξύ Μεταμόρφωσης και Μενιδίου

Καύσωνας: Το χιουμοριστικό βίντεο του Γιώργου Τσατραφύλλια – Όχι, δεν θα πεθάνουμε όλοι

Άγιος Παντελεήμονας: Συγκέντρωση για τη δολοφονία της Κουβανής τρανς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 06:42