search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01
MENU CLOSE

Καύσωνας «Κλέων» με 45αρια προ των πυλών: «Καμίνι» η χώρα για πάνω από μία εβδομάδα – Ποιες περιοχές θα «βράσουν»

11.07.2023 21:48
kafsonas-12-new

Προ των πυλών βρίσκεται ο καύσωνας «Cleon», με τη μεγάλη διάρκειά του να προβληματίζει τους μετεωρολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι για τουλάχιστον 10 ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουμε πάνω από 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Η κορύφωση του θερμού αυτού κύματος αναμένεται την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα φέρει υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμα και τους 43 έως 44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν τη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια.

Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αέριων μαζών αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Ήδη από αύριο αναμένεται έντονη ζέστη σε ολόκληρη τη χώρα με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στους 37-39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 Μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Οι τρεις φάσεις καύσωνα

1η φάση: Τετάρτη 12/7 – Σάββατο 15/7 περιλαβάνει: Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (42-44 βαθμούς Κελσίου)

2 φάση: Κυριακή 16/7 – Τρίτη 18/7 περιλαμβάνει: Ενίσχυση του βοριά στο Αιγαίο, μικρή υποχώρηση του καύσωνα στα ανατολικά και πολύ υψηλός κινδυνος πυρκαγιάς

3η φάση: Τετάρτη 19/7 – Παρασκευή 21/7 περιλαμβάνει: Νέα ισχυροποίηση του καύσωνα

Στα ύψη ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες – Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας

Επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενόψει του επερχόμενου καύσωνα «CLEON», χωρίς όμως όπως αναφέρει, σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία, να υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από εκείνο που εκδόθηκε χθες.

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Την Κυριακή (16/7) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17/7) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Ενόψει των φαινομένων, εγκυκλίους εξέδωσαν το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τους αρμόδιους φορείς να συνιστούν την προσοχή των πολιτών και ιδιαιτέρως για τα άτομα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας, όπως ηλικιωμένοι, έγκυοι, παιδιά και ευπαθείς ομάδες.

Βασικές συστάσεις είναι η προφύλαξη μέσω της παραμονής σε κλιματιζόμενους χώρους, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα, συνιστώνται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τηλεργασία, ή ακόμη και ματαίωση εργασίας σε ειδικές περιπτώσεις.

Το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς τις επιχειρήσεις για μείωση ή και παύση εργασιών, τις ώρες αιχμής, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Συστήνει επίσης τηλεργασία για εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ για τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν περιλαμβάνουν:

-Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος για το κεφάλι όπου δεν προβλέπεται
-Χρήση κράνους προστασίας καθώς και προστατευτικών μέσων
-Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα.
-Εκτέλεση εργασιών σε σκιερό μέρος όπου αυτό είναι δυνατόν
-Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Σημειώνεται ότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το μελτέμι που θα έρθει από την Κυριακή 16 Ιουλίου, θα φέρει και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Διαβάστε επίσης:

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους προσωρινούς δικαιούχους του προγράμματος

Ρόδος: Έζησαν μαζί 75 χρόνια και πέθαναν με τρεις ώρες διαφορά…

Εικόνες θλίψης στο Μεσολόγγι: Δεκάδες νεκρά φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα (video/photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:01