search
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 22:53
MENU CLOSE

«Ψήνονται» οι ΗΠΑ: Ασυνήθιστος καύσωνας – Στους 51 βαθμούς ο υδράργυρος

16.07.2023 12:14
KAFSONAS

Το δυτικό τμήμα των ΗΠΑ και μεγάλο μέρος του αμερικανικού νότου πλήττονται αυτό το σαββατοκύριακο από ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μερικές πόλεις.

«Ένα αποπνικτικό και εξαιρετικά επικίνδυνο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη Δύση αυτό το σαββατοκύριακο, όπως και ορισμένα μέρη στον Νότο», προειδοποιούσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ σε δελτίο που εξέδωσε χθες, Σάββατο.

Χθες βράδυ, ο υδράργυρος έφτανε τους 47 βαθμούς Κελσίου στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το οποίο κατέγραφε για 16η συναπτή μέρα μέγιστη θερμοκρασία άνω των 43 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα, στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 41 και 45 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την NWS, ενώ στη διαβόητη Κοιλάδα του Θανάτου, ο υδράργυρος έφτασε έως και 51 βαθμούς Κελσίου, ενώ για σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 54.

Ασυνήθιστο κύμα καύσωνα

Στο νότιο τμήμα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, οι πυροσβέστες αγωνίζονται από την Παρασκευή για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών που έχουν κάψει πάνω από 12.000 στρέμματα και έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση του πληθυσμού.

Για τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, ο υδράργυρος στην Κοιλάδα του Θανάτου μπορεί να φτάσει, ακόμη και να ξεπεράσει την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ με αξιόπιστο τρόπο στη Γη, δηλαδή τους 54,4 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί εκεί το 2020 και το 2021, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.

«Αυτό το κύμα καύσωνα δεν είναι τυπικό της ζέστης της ερήμου εξαιτίας της μακράς του διάρκειας, των ακραίων θερμοκρασιών του την ημέρα και των ζεστών νυχτών του», αναφέρει το παράρτημα στο Λας Βέγκας της NWS σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας: «όλος ο κόσμος πρέπει να πάρει αυτό το κύμα ζέστης στα σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στην έρημο».

Στο Τέξας, ο πάροχος ενέργειας Reliant Energy ζήτησε από τους κατοίκους του Χιούστον να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για να μετριαστούν οι πιέσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Εξιτήριο παίρνει σήμερα ο Νετανιάχου

Αλάσκα: Ισχυρός σεισμός τώρα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Κριμαία: Ρωσικές αναφορές για ουκρανικές επιθέσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 22:47