search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:33
MENU CLOSE

Νύχτα αγωνίας για Δερβενοχώρια, Σαρωνίδα και Λουτράκι: Δύσκολη η μάχη της πυροσβεστικής

17.07.2023 23:51
Untitled design – 2023-07-17T234400.619
Eurokinissi

Δύσκολη είναι η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών. Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στα Δερβενοχώρια, ενώ στη Σαρωνίδα παρατηρούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις, όπως και στο Λουτράκι. Σε ποια σημεία οι δρόμοι είναι κλειστοί σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας.

Όλα δείχνουν ότι η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη στα τρία μέτωπα τις φωτιάς (Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια). Λίγο λεπτά πριν τις 21:00 τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να πετούν, και έτσι στη μάχη με τις φλόγες είναι πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή, χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στα Δερβενοχώρια, καθώς υπάρχει ο φόβος να ξεφύγει η πυρκαγιά και να πάει προς Πάρνηθα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή σύμφωνα με την Πυροσβεστική όμως οι δυνάμεις της έχουν ενισχυθεί. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα ενώ είχαν συνδράμει 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, υπάρχει μέτωπο χιλιομέτρων με την φορά του ανέμου να την σπρώχνει προς τη Μάνδρα. O εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η όλη στρατηγική το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί το μέτωπο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. “Είναι σε μια χαράδρα αρκετά μεγάλη, σε μια νοητή ευθεία. Είναι αρκετά μεγάλο το μέτωπο αυτό και προσπαθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να κρατήσουν αυτό το δύσκολο μέτωπο.

«Είναι η πιο δύσκολη φωτιά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, καθώς ανά πάσα ώρα μπορεί να αποκτήσει δυναμική. Προσπαθούμε να μην επηρεαστεί το χωριό και να κρατήσουμε το μέτωπο το βράδυ, ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με το πρώτο φως της μέρας με τα εναέρια μέσα» τόνισε επίσης νωρίτερα στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Φωτιά σε Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Η Αστυνομία, λόγω των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε Αττική και Βοιωτία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε διάφορα οδικά τμήματα.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της Κερατέας στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

– Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
-Στη λεωφόρο Καλυβίων από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.
-Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
-Στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από Κερατέα προς Ανάβυσσο (Γεφυράκι- θέση Τογάνι).

Παράλληλα έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους στην περιοχή των Δερβενοχωρίων της Βοιωτίας:

-Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.
-Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Σε ποια σημεία η κατάσταση βελτιώνεται

Θετικό είναι ότι ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς, αυτό στο Καπαρέλλι Βοιωτίας οριοθετήθηκε, αλλά στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Στο πρώτο μεγάλο μέτωπο στην νοτιοανατολική Αττική η κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες κυρίως στο Πανόραμα της Σαρωνίδας ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ καίει και κοντά στα Καλύβια σε μια χαράδρα. Το μέτωπο αυτό αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα, ενώ η φωτιά κατεβαίνει με αργούς ρυθμούς προς τα κάτω.

“Αυτό που μας απασχολεί είναι οι αναζωπυρώσεις και μη μεταφερθεί η φωτιά σε τμήματα που δεν έχουν καεί. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα προς τη Σαρωνίδα” τόνισε ο κ. Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική στον Κουβαρά Αττικής βρίσκονται 210 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα και 68 οχήματα. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Κάηκαν σπίτια στο Λουτράκι

Παραμένει το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι με την φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι να συνεχίζει να καίει. Από τη φωτιά στο Λουτράκι εκτός εκτός από δασικές εκτάσεις έχουν καεί και αρκετά σπίτια.

Πληροφορίες από το loutraki365 αναφέρουν ότι συνολικά έχουν καεί 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και δύο κατοικίες στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Άνω Καρμπουνάρι. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο με κατεύθυνση προς την Κόρινθο.

Η περιοχή που προβληματίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ο οικισμός του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι Λουτρακίου καθώς υπάρχουν σε πολύ μεγάλη έκταση «καντηλάκια», ενώ από κάτω υπάρχουν σπίτια και έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι συνολικά απεγκλωβίστηκαν 1200 παιδιά από παιδικές κατασκηνώσεις.

Στα σημεία της φωτιάς επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα και 50 οχήματα ενώ επιχειρούσαν μέχρι να νυχτώσει 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 1000 στρέμματα δασικής και θαμνώδης έκτασης. Ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε στην περιοχή Καλλιθέα και λόγω του ισχυρού βοριά πέρασε γρήγορα από τις περιοχές Ειρήνη, Κατουνίστρα και Άνω Καρμπουνάρι, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια μέσα θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις όταν ξημερώσει.

Παράλληλα, η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και θα συνεχιστεί όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ό,τι αφορά τα Δερβενοχώρια, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε δασική έκταση με τις επίγειες δυνάμεις να έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

Αστυνομία: Απεγκλωβισμοί πολιτών από τα πύρινα μέτωπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κ. Δημογλίδου ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται εκατοντάδες αστυνομικοί οι οποίοι προχώρησαν στον Κουβαρά σε 141 απεγκλωβισμούς και 26 στο Λουτράκι.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με κατά περίπτωση, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοικιών των πληγέντων περιοχών».

Πιο αναλυτικά, όπως είπε η κ. Δημογλίδου, διατίθενται στον Νέο Κουβαρά Αττικής 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν μέχρι στιγμής σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι Κορινθίας 45 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων από οικίες. «Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύσεις διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας», υπογράμμισε.

Πού φιλοξενούνται οι πληγέντες

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

Έκκληση για αδέσποτα και ζώα συντροφιάς

Αρκετά ζωάκια ήταν αυτά που πέθαναν ή κινδύνευσαν από τις φλόγες, ενώ δεκάδες ήταν εκείνα που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους όταν οι ίδιοι εκκένωσαν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά.

Η ειδική γραμματεία προστασίας των ζώων συντροφιάς κάνει έκκληση τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και σε τρίτους που θα δουν ζώο να βρίσκεται σε κίνδυνο, είτε να το πάρουν μαζί τους είτε να καλούν τις αρμόδιες Αρχές.

Έκτακτη διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου

Σημειώνεται ότι έκτακτη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, και η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 16 εναέρια μέσα επιχειρούσαν στη Σαρωνίδα, τα οποία σταμάτησαν στις 21.00 το βράδυ. Την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα τη δώσουν επίγειες δυνάμεις.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 18/7 ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και για αυτό η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα περιαστικά δάση, άλση κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Λαγονήσι: «Αυτή τη στιγμή θέλω να πεθάνω» η ανάρτηση της υπεύθυνης του καταφυγίου ζώων που κάηκε

Φωτιά στη Σαρωνίδα: Καταγγελίες από τους κατοίκους – Δεν έχουν νερό να προστατεύσουν τα σπίτια τους

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛΑΣ: 167 απεγκλωβισμοί πολιτών στα πύρινα μέτωπα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50