search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:33
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Λουτράκι, Σαρωνίδα και Δερβενοχώρια

17.07.2023 21:04
foties nyxta 66- new

Με τα εναέρια μέσα να αποσύρονται λόγω νύχτας, η μάχη της πυρόσβεσης πέφτει πλέον στις χερσαίες δυνάμεις που καλούνται να δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα τρία πιο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς, στη Σαρωνίδα, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια.

Όπως ανέφερε πριν λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός «ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και σε αρκετές περιπτώσεις υπό πολύ αντίξοες συνθήκες».

Αναζωπύρωση στη Σαρωνίδα

Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνεται αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι, μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίτερα.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ από τις χερσαίες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.



Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια- Μάχη να μην περάσει στην Πάρνηθα


Στα Δερβενοχώρια η φωτιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με χερσαίες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία. Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για να αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα. Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Η φωτιά στο Λουτράκι

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Για λόγους ασφάλειας διεκόπη νωρίτερα η κυκλοφορία στην εθνική οδό αλλά και στην παλαιά εθνική από το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο και απαγευόταν η διέλευση των οχημάτων. Λίγο αργότερα άνοιξε και η νέα και η παλαιά εθνική οδός κια στα δύο ρεύματα.

Στα οχήματα που έχουν φτάσει μέχρι εκεί δίνεται εντολή αναστροφής προς τις αφετηρίες τους.

Εν τω μεταξύ, μάχη με τις φλόγες έδιναν νωρίτερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων που επιχείρησαν στο έδαφος και από αέρος. Από τη φωτιά κάηκαν σπίτια στο Άνω Καρβουνάρι.

Πλέον οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καλαμάκι καθώς η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της περιοχής. 

Ο κ. Αρτοποιός, στην ενημέρωση της Πυροσβεστικης, ανέφερε επίσης ότι και η αυριανή ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη σε ότι αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται ισχυροί άνεμοι που θα φτάσουν στο Αιγαίο μέχρι τα 7 μποφόρ. «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.


Αστυνομία: Απεγκλωβισμοί πολιτών από τα πύρινα μέτωπα

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κ. Δημογλίδου ανέφερε επίσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται εκατοντάδες αστυνομικοί οι οποίοι προχώρησαν στον Κουβαρά σε 141 απεγκλωβισμούς και 26 στο Λουτράκι.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, «παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με κατά περίπτωση, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και της διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και των περιουσιών των κατοικιών των πληγέντων περιοχών».

Πιο αναλυτικά, όπως είπε η κ. Δημογλίδου, διατίθενται στον Νέο Κουβαρά Αττικής 190 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν μέχρι στιγμής σε 141 απεγκλωβισμούς ατόμων και 60 ζώων. Στο Λουτράκι Κορινθίας 45 αστυνομικοί οι οποίοι συνέδραμαν σε 26 απεγκλωβισμούς ατόμων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων από οικίες. «Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες σχετικά με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύσεις διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Πού μπορούν να φιλοξενηθούν πληγέντες από τις σημερινές πυρκαγιές

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη για την παροχή βοήθειας σε Κουβαρά και Λουτράκι

Φωτιά στον Κουβαρά: Νέα διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθηνών – Σουνίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:33