search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:58
MENU CLOSE

Κόλαση του Δάντη η Μεσόγειος

18.07.2023 06:00
kafsonas mesogeios

«Δράση τώρα» ζήτησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γι α την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα θα είναι η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί. Και αυτά τα ρεκόρ έχουν ήδη σπάσει αρκετές φορές αυτόν τον χρόνο», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «τα κύματα καύσωνα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας. Η κλιματική κρίση δεν είναι μια προειδοποίηση. Συμβαίνει ήδη. Καλώ τους ηγέτες να ΔΡΑΣΟΥΝ τώρα».

Δραματική προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε ότι ο καύσωνας που πλήττει την Μεσόγειο αναμένεται να γίνει χειρότερος στα μέσα της εβδομάδας και σε ορισμένες περιοχές θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Σε ορισμένα τμήματα στο βόρειο ημισφαίριο καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.

«Η ζέστη προβλέπεται ότι θα ενταθεί από τα μέσα της εβδομάδας (μετά τις 19 Ιουλίου) σε τμήματα της Μεσογείου, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας», προστίθεται στη δραματική προειδοποίηση, με την οποία επισημαίνεται επίσης ότι «είναι πιθανή η συνέχιση του φαινομένου και τον Αύγουστο».

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν για τις προσεχείς εβδομάδες. Ήδη πλήττονται από κύμα καύσωνα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Η Ευρώπη μπορεί να καταγράψει την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της αυτή την εβδομάδα, με την Σικελία και την Σαρδηνία να αναμένεται ότι θα δουν τα θερμόμετρα να φτάνουν στους 48 βαθμούς Κελσίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης με celebrities

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών και των ζώων συντροφιάς από τις συνέπειες του καύσωνα.

Μάλιστα η κρατική τηλεόραση RAI μεταδίδει ειδικά σποτ με την συμμετοχή διάσημων προσώπων, τα οποία «επιστρατεύτηκαν» σε  αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης.

Στην περιφέρεια της Ρώμης έχουν γίνει διακοπές ηλεκτροδότησης καθώς το δίκτυο δεν αντέχει την μεγάλη ζήτηση λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Στην Σικελία και την Σαρδηνία τα θερμόμετρα θα φτάσουν μέχρι 48 βαθμούς Κελσίου, απειλώντας να σπάσει το ρεκόρ των 48,8 βαθμών, από το 2021. Αφόρητη είναι η ζέστη σε 16 πόλεις, όπου κηρύχθηκε κόκκινος συναγερμός- μεταξύ αυτών η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Σε κλοιό τα δυτικά Βαλκάνια

Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στη Σερβία όλη η χώρα έχει τεθεί στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας λόγω της ζέστης. Στην πρωτεύουσα Βελιγράδι από ιατρικές πηγές έγινε γνωστό ότι το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 45 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με προβλήματα λόγω του καύσωνα.

Στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση έλαβε σειρά προληπτικών μέτρων για την εβδομάδα αυτή. Μεταξύ αυτών επισημάνθηκε ότι τα ευάλωτα άτομα, κυρίως έγκυες γυναίκες και όσοι είναι άνω των 60 ετών θα ήταν καλύτερο να μην προσέλθουν στις εργασίες τους, ενώ όσοι εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να σταματούν κάθε δραστηριότητα μέχρι τις 11 το πρωί.

Στην Κροατία η χώρα βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό εξαιτίας της ζέστης και των δασικών πυρκαγιών. Σε πορτοκαλί συναγερμό ετέθη το Σπλιτ, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Προσφυγικοί καταυλισμοί μετατρέπονται σε φούρνους

Ο καύσωνας κάνει αφόρητη την ζωή των χιλιάδων εκτοπισμένων που ζουν σε σκηνές σε καταυλισμούς στην βορειοδυτική Συρία, όπου οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν.

Οι πλαστικές σκηνές στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα σύστημα κλιματισμού, γεγονός που κάνει την κατάσταση δραματική.  Επιπλέον οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν κάτω από τον καυτό ήλιο, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν στους 42 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να κινδυνεύουν από αφυδάτωση.

Η Τουρκία φλέγεται

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών, των ανέμων και της ξηρασίας έχουν προκαλέσει μεγάλες δασικές φωτιές σε τρεις τουρκικές επαρχίες. Από την Δευτέρα οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν φωτιές στις επαρχίες Χατάι, στα νότια, που επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Από το Σαββατοκύριακο έχουν ξεσπάσει 19 φωτιές στην Τουρκία, που έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε αρκετά άτομα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο  Anadolu

Επιμένει ο καύσωνας στην Ισπανία

Η Ισπανία υποφέρει από την ακραία ζέστη εδώ και μέρες, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς στα Κανάρια Νησιά και στην Ανδαλουσία, στο νότο.

Η ζέστη είναι τόσο έντονη στα νότια που ο ανταποκριτής του BBC λέει πως είναι σαν να σε σκεπάζει μια ζεστή κουβέρτα και δεν μπορείς να διανύσεις ούτε μια μικρή απόσταση.

Θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική σαρώνουν στον ισπανικό νότο και άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπου η κατάσταση θυμίζει  χύτρα ταχύτητας με την θερμότητα και την πίεση να εγκλωβίζονται στην ατμόσφαιρα.

Και το χειρότερο δεν είναι η θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας, αλλά τις νύχτες, όταν τα θερμόμετρα δεν πέφτουν κάτω από τους 28-29 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ ανά τον κόσμο

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη στην σύγχρονη ιστορία, αφότου υπάρχουν δεδομένα είναι το 1913, στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου το θερμόμετρο έφτασε στους 56,7 βαθμούς. Στην Αφρική το 1931 καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην περιοχή Κεμπίλι της Τυνησίας. Το Ιράν έχει το ρεκόρ της πιο υψηλής θερμοκρασίας, με 54 βαθμούς που καταγράφηκαν το 2017.

Στην Ευρώπη η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 48,8 βαθμούς, στην Σικελία, στις 11 Αυγούστου 2021.

Η κλιμάκωση του καύσωνα στη νότια Ευρώπη συνοδεύεται από εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ότι οι θερμοκρασίες θα φτάσουν μέχρι την Τετάρτη  στους 43 βαθμούς στην ηπειρωτική Ιταλία, στους 46 βαθμούς στην νότια Ισπανία και στους 40 βαθμούς στη νότια Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Τετράχρονο αγοράκι ανασύρθηκε νεκρό από πισίνα ξενοδοχείου

Ρωσία: Αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά – «Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα»

Μια κρυφή παραλία στο πιο τουριστικό μέρος της Ιταλίας (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 11:58