search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:29
MENU CLOSE

Ρωσία: Αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά – «Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα»

17.07.2023 13:11
cereals_ukraine_new

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παγώνει την συμφωνία που είχε επιτευχθεί για τις μεταφορές σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου υπάρχει επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δεν δεσμεύεται πλέον από τα συμφωνηθέντα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η αρχική συμφωνία, που είχε επιτευχθεί με την μεσολάβηση του OHE της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 2022, επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της και να υπάρχει ασφαλής διάδρομος από την Μαύρη Θάλασσα στον Βόσπορο για να περνούν τα πλοία χωρίς να γίνονται στόχος. Η συμφωνία αυτή είχε συμβάλει στην υποχώρηση των τιμών των σιτηρών κατά περίπου 20%.

«Δυστυχώς, το μέρος των συμφωνιών της Μαύρης Θάλασσας που αφορούν την Ρωσία δεν είχαν εφαρμοστεί ως τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Γι αυτό, τερματίζεται η ισχύς της συμφωνίας. Στον βαθμό που θα εκπληρωθούν όσα προβλέπει η συμφωνία και για την ρωσική πλευρά, θα επιστρέψουμε αμέσως στην συμφωνία».

Η συμφωνία είχε παραταθεί αρκετές φορές και εκπνέει τυπικά το απόγευμα. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι δεν είχαν εκπληρωθεί όροι της συμφωνίας που ήταν προς το συμφέρον της και είχε προϊδεάσει για την αποδέσμευσή της από την συμφωνία

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα έχει ήδη ενημερώσει την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ για την απόφαση της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της απόφασης αυτής και την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Γέφυρας της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Έφτασε τους 52,2 βαθμούς η θερμοκρασία – Ρεκόρ για τη χώρα (videos)

Καλιφόρνια: Φρικτό θάνατο βρήκε 27χρονη άστεγη μητέρα – Πέρασε από πάνω της τρακτέρ με χορτοκοπτικό (video)

Αυστραλία: Ελληνοαυστραλός σκότωσε τη σύζυγό του και τραυμάτισε την κόρη τους (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:29