search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:44
MENU CLOSE

Μεγάλη αναζωπύρωση ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα, απειλούνται σπίτια – Μηνύματα 112, εκκενώνεται και η Οινόη

20.07.2023 18:00
fotia_dervenoxwria

Σε διαρκή μάχη με τις αναζωπυρώσεις οι πυροσβέστες τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στη Λακωνία και τη Ρόδο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη φωτιά που κατακαίει δάση και περιουσίες για τέταρτη ημέρα. Μεγάλες αναζωπυρώσεις της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, εντοπίζονται στη θέση Καραούλι, στο Μελετάκι και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας.

Εκκενώνονται οι περιοχές Άγια Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι, ενώ το απόγευμα έλαβαν μήνυμα για να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς τις Ερυθρές και οι κάτοικοι της Οινόης. Νέες φωτιές όμως, ξέσπασαν και στο Γεράκι Λακωνίας, αλλά και στην Βλαχέρνα Άρτας

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cuclon», έως και τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, έκανε o δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Λίγο πριν από τις 16:00 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή κοντά σε σπίτια, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας. Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.

Οι φλόγες μεταδίδονται πολύ γρήγορα λόγω της καύσιμης ύλης που εξακολουθεί να υπάρχει μετά το πρώτο πέρασμα του πύρινου μετώπου. Το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Επιχειρούν 250 πυροσβέστες ενώ από αέρος γίνονται ρίψεις από επτά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Μηνύματα 112

Λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που υπάρχει εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Οινόη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η εκκένωση των οικισμών, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι εκκενώστε τώρα προς Οινόη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

Ωστόσο, μετά αποφασίστηκε να εκκενωθεί και η… Οινόη, προς Ερυθρές.

Νωρίτερα, νέα σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στη φωτιά στα Μέγαρα στη θέση Μελετάκι. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Ανάλογη αναζωπύρωση και σε περιοχή της Μάνδρας, στη θέση Καραούλι.

Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα

Δραματική έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα απηύθυνε ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Στην Αγία Σωτήρα έχουμε ένα ζωντανό πύρινο μέτωπο. Έκανα δεκτή την εισήγηση της Πυροσβεστικής, ήρθα ο ίδιος και διαπίστωσα ότι πραγματικά κινδυνεύει η Αγία Σωτήρα, το Παλαιοχώρι, το Πανόραμα» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Σήμερα το πρωί από εδώ διέρχονταν αυτοκίνητα. Έδειχνε η κατάσταση ότι έχει ολοκληρωθεί αυτός ο πύρινος εφιάλτης. Τώρα τον βλέπουμε πάλι ζωντανό μπροστά μας. Πραγματικά αυτό είναι αδιανόητο. Κάνω έκκληση. Πραγματικά. Να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα. Περισσότερες επίγειες δυνάμεις. Έχουμε σπίτια, έχουμε ανθρώπους».

Ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας εξέφρασε την πεποίθησή του «να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει δεκτή η εκκένωση από τους κατοίκους, την οποία έχω ζητήσει. Γιατί πραγματικά πέρα από τα σπίτια το πολυτιμότερο αγαθό είναι η ζωή. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να απομακρυνθούν. Θα πρέπει οι αρχές να τους απομακρύνουν».

Νωρίτερα, καλύτερη ήταν η εικόνα που παρατηρήθηκε στις εστίες φωτιάς της Δυτικής Αττικής που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες. 

Η εικόνα, πάντως, μετά τα εκτεταμένα πύρινα μέτωπα στη Μάνδρα είναι θλιβερή, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Σε πλάνα της ΕΡΤ από την περιοχή Τσακάλι της Μάνδρας φαίνονται αρκετά καμένα αυτοκίνητα και σπίτια. Οι κάτοικοι είδαν τη φωτιά να πλησιάζει το βράδυ της Δευτέρας. Το μεσημέρι της Τρίτης έφτασε τελικά και εγκατέλειψαν όλοι. Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία. Οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Γεράκι. Η φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης και λόγω των καιρικών συνθηκών έχει πάρει διαστάσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της πυροσβεστικής, 3 αεροπλάνα καναντέρ 2 πεζετέλ και 2 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (20/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του νομού Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα συνεργεία της Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις ζημιές από τις φωτιές και σε Λουτράκι, Μάνδρα και Μέγαρα.

«Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και πρόσθεσε: «Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/7, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αιγαίο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Πισπιρίγκου: «Τα επεισόδια σπασμών της Τζωρτζίνας γίνονταν μόνο παρουσία της μητέρας»

Καύσωνας: Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΣ στο Δημόσιο – Τι ισχύει για τηλεργασία, ωράρια και ειδική άδεια

Φωτιές: Κάηκαν σχεδόν 200.000 στρέμματα μέσα σε τέσσερα 24ωρα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:44