search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Φωτιές: Καλύτερη η εικόνα στα πύρινα μέτωπα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (videos)

20.07.2023 10:42
foties_pyrosvestiki

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φωτιές για τέταρτη ημέρα με την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα να είναι ευτυχώς καλύτερη σήμερα.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Ο Γιάννης Αρτοποιός τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Δεν εφησυχάζουμε. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας».

Ενεργές εστίες στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, σε όλη την περίμετρο υπάρχουν ενεργές εστίες και οι δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή υπάρχει διασπορά δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν να επιχειρούν προκειμένουν να περιορίσουν τα «καντηλάκια», δηλαδή τις διάσπαρτες πολύ μικρές εστίες οι οποίες ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις, και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Δυτική Αττική

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στη Δυτική Αττική. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου οι οποίες όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Στη πυρκαγιά συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στα αεροσκάφη που επιχειρούν συμπεριλαμβάνονται και τα 4 αεροσκάφη που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Επιπρόσθετες δυνάμεις που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχουν φτάσει στη χώρα μας από Ρουμανία με 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα.

Καλύτερη η εικόνα στη Ρόδο, σε ύφεση το μέτωπο στη Λακωνία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη, 18 Ιουλίου, στη Ρόδο καθώς, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

«Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρ’ όλο που εχθές τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε ότι από το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

«Η χθεσινή νύχτα που ήταν η μεγάλη αγωνία μας, τολμώ να πω πως ήταν μία καλή νύχτα, με το ξημέρωμα φάνηκε και η καλή δουλειά που έγινε από όλες τις επίγειες δυνάμεις. Όχι μόνο δεν ξέφυγε η φωτιά αλλά έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα από το πρωί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουλίου σε δασική έκταση στο Λευκόχωμα Λακωνίας είναι σε ύφεση και στο σημείο επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Οριοθετημένη η φωτιά στο Λουτράκι – Στάχτη 15.000 στρέμματα

«Οριοθετημένη και ελεγχόμενη είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, η φωτιά που εκδηλώθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πυρκαγιά, ο κ. Βυτινιώτης τόνισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις».

Σχετικά με τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καεί, σημείωσε πως «σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καμένες οικίες φαίνεται να ξεπερνούν τις 40, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές». «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές και στα δίκτυα υποδομών, δηλαδή στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση», πρόσθεσε.

Επίσης, όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχουν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, διότι οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της φωτιάς, έχουν προκαλέσει ζημιές στην άσφαλτο».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος θα επισκεφθούν σήμερα τις πληγείσες περιοχές για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια».

Διαβάστε επίσης:

ΕΛ.ΑΣ: Κυκλοφορούσε με δύο κιλά κοκαΐνης στο αμάξι και έκρυβε 35 κιλά κάνναβης στο σπίτι

Προαστιακός: Κανονικά τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο

Άγιος Παντελεήμονας: Τα βίντεο, τα κοσμήματα και το κομμένο αυτί «έδεσαν» τον δολοφόνο της Άννας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:24