search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:10
MENU CLOSE

Βελτιωμένη η εικόνα στη Ρόδο – Διάσπαρτες μικροεστίες σε Αττική, Λουτράκι και Λακωνία (videos)

20.07.2023 07:28
rodos_fotia_new

Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Μέγαρα, Λουτράκι και Λακωνία δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Την μεγαλύτερη ανησυχία αυτή την στιγμή προκαλεί η φωτιά στη Ρόδο, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα σε Αττική, με την Πυροσβεστική να παραμένει σε εγρήγορση.

«Τα μέτωπα της φωτιάς σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι πάνε καλά», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (20/7) στο ΣΚΑΪ 100.3 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, ενώ πρόσθεσε ότι κει η εικόνα στη Ρόδο είναι πολύ καλή.

Για τα Δερβενοχώρια πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μικρές διάσπαρτες ενεργές εστίες μέσα στην περίμετρο της φωτιάς και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σήμερα θα οριοθετηθεί το μέτωπο.

Για την εστία της φωτιάς στο χωριό Στεφάνη, από όπου υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί η φωτιά στην Πάρνηθα, είπε εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη, ότι σήμερα δεν καπνίζει τίποτα εκεί και ότι οι κάτοικοι κοιμήθηκαν ήσυχοι, ενώ η φωτιά στο Λουτράκι είναι σε ύφεση.

Για τη Ρόδο είπε ότι η εικόνα είναι καλή και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο δυτικό κομμάτι από τον Προφήτη Ηλία προς Έμπωνα.

Υπό πλήρη έλεγχο είναι τα πύρινα μέτωπα σε Παρανέστι Δράμας, Ασωπία Βοιωτίας, Υάμεια Μεσσηνίας, Τανάγρα Βοιωτίας, Κρύα Βρύση Καρδίτσας και Αχλαδοχώρι Πέλλας.

Aυτή την στιγμή στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για συντονισμό. Στο Λουτράκι επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Στο Λευκόχωμα Λακωνίας επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μάλιστα, στη Μεσσηνία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος ομολόγησε πως είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.

Επίσης, επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Πολύ δύσκολη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Ρόδο, όπου η φωτιά που συνεχίζει να καίει εκτείνεται περίπου στα 4-5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη rodiaki πυροσβέστες και εθελοντές με όσα μέσα διαθέτουν έδωσαν όλη τη νύχτα μάχη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τελευταία στιγμή ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς προς το χωριό Σαλάκος. Τα μηχανήματα όλο το βράδυ και μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν ανοίξουν δρόμους για να περάσουν τα πεζοπόρα τμήματα. Πρόκειται για μια δύσβατη περιοχή με παρθένο δάσος όπου υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη και για το λόγο αυτό ξέφυγε και πολύ γρήγορα η φωτιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας, υπάρχουν τρία μέτωπα ενεργά. Η φωτιά πέρασε ξυστά από το χωριό Απόλλωνας το οποίο στην αρχή δόθηκε εντολή εκκένωσης όμως μετά από λίγη ώρα ακυρώθηκε

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Την Πέμπτη (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα

Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα

Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστά τα πάρκα στην Αττική

Τέλος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, κλειστά θα είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές ρεύματος σε Μαρούσι και Χαλάνδρι

ΟΣΕ: Επαναλειτουργία της γραμμής προς Κιάτο

Προειδοποίηση Λέκκα: Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική – Δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννηθεί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:10