search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Ζέφη Δημαδάμα: Η μεταγραφή «έκπληξη» στη Νέα Δημοκρατία – Το παρασκήνιο και οι συζητήσεις στο ΠΑΣΟΚ

21.07.2023 06:00
DHMADAMA

Η ένταξη της Ζέφης Δημαδάμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που «βίωσε» το ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είχε αποχωρήσει από το κόμμα αλλά παρέμενε στα όργανα του και στην Κεντρική Επιτροπή μέχρι και τη τελευταία στιγμή.

Η σχέση της με Ανδρουλάκη

Η Ζέφη Δημαδάμα δεν ήταν από τα στελέχη που ήταν κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας μάλιστα κάνει πολλές φορές κριτική στις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα πρόσωπο όμως, το οποίο είχε περισσότερο Αριστερές αναφορές και δεν έδειχνε να είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Στις εσωκομματικές εκλογές ήταν κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ είχε συνεργαστεί για μεγάλο διάστημα με την Φώφη Γεννηματά επί προεδρία της.

Ο διορισμός της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως γενική γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε έκπληξη, γι’ αυτό και ήταν άμεση η διαγραφή της από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Η Ζέφη Δημαδάμα, με την αποδοχή του διορισμού της στη θέση της Γ.Γ. Ισότητας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Με απόφασή μου διαγράφεται από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του κόμματος. Επίσης, δρομολογήθηκε ήδη η αντικατάστασή της στο PES WOMΕN».

Σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο του 2023 (ieidiseis) είχε αφήσει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζοντας: «Τα ευχολόγια, τα στρογγυλέματα και οι κοινοτοπίες δεν βοηθούν. Χρειάζεται να αποτυπωθεί σοσιαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ». Παράλληλα είχε αφήσει αιχμές κατά του προέδρου του Κινήματος, λέγοντας πως αποτελεί πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εκτός από πρόεδρος του κόμματος και ευρωβουλευτής.

«Η Εύα Καϊλή πρέπει άμεσα να παραδώσει την έδρα της. Οι Ευρωσοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουν, όπως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και έχει μόλις έναν ευρωβουλευτή, τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της παράταξής μας. […] Ναι είναι, πρόβλημα», είχε αναφέρει. Τότε ήταν η πρώτη φορά που στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε σε τέτοιο βαθμό τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις πολιτικές του επιλογές, ωστόσο παρέμενε στο κόμμα.

Τι υποστηρίζει η ίδια

Το τηλέφωνο της κ. Δημαδάμα χθες «έσπασε» από τα τηλέφωνα καθώς σύντροφοί της αλλά και δημοσιογράφοι την ρωτούσαν αν τα όσα ανακοινώθηκαν ισχύουν καθώς η μεταπήδησή της στην Νέα Δημοκρατία αποτελούσε για πολλούς έκπληξη. Η ίδια υποστήριζε στην κριτική που δεχόταν πως αποδέχθηκε την πρόταση καθώς «θέλει να καταθέσει την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησε έχοντας αφιερώσει σε αυτά τα κρίσιμα για τη δημοκρατία ζητήματα όλες της, τις δυνάμεις διαχρονικά και επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Στην ανάρτησή της στα Social Media δέχθηκε σκληρές επιθέσεις ενώ δεν ήταν λίγοι που ανακαλούσαν τα όσα υποστήριζε η ίδια κατά την προεκλογική περίοδο, τόσο για την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία, όσο και το δίλημμα της κάλπης. Χαρακτηριστικό ήταν το:

«Καλή ψήφο την Κυριακή 25/6. Ψηφίζουμε για το καλό της χώρας, όχι για να βολευτούμε σε κομματικές ή κυβερνητικές καρέκλες…Mετά από όσα έχουμε περάσει, μνημόνια, πανδημίες, τοξικότητα, μακάρι να καταφέρουμε να έχουμε μια καλύτερη χώρα με συναινέσεις και συνθέσεις, γιατί η παντοδυναμία ενός κόμματος δεν είναι ενδεδειγμένη λύση για τη δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Όταν έχεις πάθει μια τόσο μεγάλη ήττα δε μπορείς να αλλάξεις γρήγορα τα πράγματα

Corriere della Sera:  O Μπορέλ είχε υποδείξει στην Καϊλή την πολιτική γραμμή για το Κατάρ

Υποκλοπές: Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση για τους 92 αριθμούς που «παγιδεύτηκαν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 00:25